ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
32ο Πανελλήνιο Αρτοποιητικό Συνέδριο: Κάλεσμα για συσπείρωση & επικοινωνιακή αντεπίθεση
32ο Πανελλήνιο Αρτοποιητικό Συνέδριο: Κάλεσμα για συσπείρωση & επικοινωνιακή αντεπίθεση

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!

Η περαιτέρω ενίσχυση των στενών δεσμών με το αγοραστικό κοινό, η ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής του φρέσκου ψωμιού καθώς και η προάσπιση του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει ο φούρνος

της γειτονιάς, αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας  επικοινωνιακής στρατηγικής που θα υιοθετήσει ο αρτοποιητικός κλάδος με βάση τα συμπεράσματα του 32ου Πανελλαδικού Συνεδρίου.

Η προνομιακή σχέση ανάμεσα στον αρτοποιό και στους πελάτες του θα βρίσκεται στον πυρήνα της νέας στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ που καλείται να διαμορφώσει η Ομοσπονδία Αρτοποιών με βάση τα συμπεράσματα του 32ου Πανελλήνιου Αρτοποιητικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τις 4 ως τις 6 Οκτωβρίου στα Καμένα Βούρλα και στο ξενοδοχείο Mitsis Galini Wellness Resort. Προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΟΑΕ αποτελεί η ίδρυση του Ινστιτούτου Αρτοποιίας, το οποίο θα χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενιαίας επιχειρησιακής και επικοινωνιακής τακτικής για τον αρτοποιητικό κλάδο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων που διαθέτει η Ομοσπονδία για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις όσων επιβουλεύονται το όνομα “φούρνος”.

“Το Ινστιτούτο θα αναλάβει να αναδείξει την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων που ζυμώνονται και ψήνονται στους φούρνους μας και να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη την ευθεία σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο ψωμί μας και στην πρωτογενή παραγωγή. Εξάλλου, χρειαζόμαστε το Ινστιτούτο για να αναβαθμίσουμε την τεχνογνωσία μας μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης, όπως ακριβώς χρειαζόμαστε τη Σχολή Αρτοποιίας για να στελεχώσουμε τα παρασκευαστήριά μας με καταρτισμένους νέους επαγγελματίες”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μούσιος.

Στην εισήγησή του προς το Συνέδριο, ξεκαθάρισε ότι “η επιβίωση των βιοτεχνικών αρτοποιείων προϋποθέτει την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της σύγχρονης εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, όμως, απαιτείται η συγκρότηση ενός ενιαίου και αραγούς μετώπου από όλες τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου, μέσα από τη στήριξη της Ομοσπονδίας, τη διεύρυνση της συμμετοχής στα πρωτοβάθμια σωματεία και την ενεργοποίηση στα συνδικαλιστικά δρώμενα της νεότερης γενιάς των αρτοποιών.

Στήριξη στον κλάδο

Την ανάγκη στήριξης τόσο της ΟΑΕ όσο και των σωματείων, επεσήμανε και ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης Αρτοποιών, κ. Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος όμως καταλόγισε στη διοίκηση της Ομοσπονδίας ότι “παρακολουθούσε αμέτοχη την κυβέρνηση να αποδομεί όλα όσα κατακτήσαμε ως κλάδος κατά το παρελθόν. Μετά το 2007 δεν παλέψαμε για κάτι σημαντικό, αντιθέτως χάσαμε πάρα πολλά. Και τώρα, βλέπουμε την αγορά να αλλάζει εις βάρος μας. Ο καθημερινός βραχνάς μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά με την κάθετη πτώση του τζίρου, την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και της φορολογίας, τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών κ.ο.κ. Η αγανάκτησή μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε μουρμούρα και απογοήτευση, αλλά σε διάθεση για αγώνα. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε φτηνό ψωμί στον κόσμο κι  εμείς να βγάλουμε το μεροκάματό μας”.

Στην κοινωνική αποστολή του αρτοποιείου στάθηκε εξάλλου ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος. Στον χαιρετισμό του προς το Συνέδριο επεσήμανε ότι “ο κλάδος της αρτοποιίας κουβαλάει την πανάρχαια σοφία και τον πυρήνα της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Δυστυχώς, μέσα στην πίεση της καθημερινότητας ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει κάθε αρτοποιός στην τοπική κοινωνία”.

Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, κ. Δημήτρης Μπριάνης, προσδιόρισε μάλιστα τον αρτοποιό “ως ένα πρόσχαρο και γαλήνιο πρόσωπο με το οποίο ανταλλάσσουμε την πρώτη καλημέρα νωρίς το πρωί. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να σκύψουμε στα προβλήματα σας και να ζητήσουμε από την πολιτεία να βοηθήσει το έργο σας”.

Για τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, “ο κλάδος της αρτοποιίας υπηρετεί ένα βασικό ζητούμενο σ’ αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο: τη συνύπαρξη της κοινωνικής προσφοράς με την παραγωγική λειτουργία. Οι καταναλωτές γνωρίζουν τον ρόλο που επιτελείτε και την ποιότητα των προϊόντων σας, γι’ αυτό και προτιμούν το ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς. Έχετε και τη δική μας αμέριστη συμπεράσταση, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις σας απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους ενώ προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ένα βασικό διατροφικό αγαθό”.

Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Ανδρέας Κολοκυθάς επεσήμανε ότι “την ίδια ώρα που οι υπουργοί αναλώνονται στο ζύγισμα του ψωμιού, η συγκυβέρνηση δεν ζυγίζει τις επιπτώσεις της πολιτικής καταδίωξης όλων των κλάδων”.

“Πρέπει να δώσουμε μάχη για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και να ενδυναμώσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, περιορίζοντας συμπεριφορές του τύπου ο σώζων εαυτών σωθήτω που διευκολύνουν την εφαρμογή ολιγοπωλιακών πολιτικών. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να κατανοήσουν τη δύναμη της συλλογικότητας”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Ευάγγελος Αγγελάκης.

Άψογη διοργάνωση

“Είναι ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε στον τόπο μας το Συνέδριο των αρτοποιών, ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Θύμιος Καραΐσκος.

Την ικανοποίησή τους για την οργάνωση του Συνεδρίου και το επίπεδο της φιλοξενίας εξέφρασαν οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων. “Είμαι πολύ υπερήφανος επειδή όλοι οι σύνεδροι έμειναν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία. Να είναι βέβαιοι ότι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διοργανώσουμε ένα συνέδριο αντάξιο της τάξης μας, παρά τον συμπιεσμένο προϋπολογισμό. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του συνεδρίου, τους χορηγούς για την υποστήριξη που μας προσέφεραν, όπως επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και τον Δήμαρχο Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου για την αμέριστη συμπαράστασή τους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Φθιώτιδας και οικοδεσπότης του φετινού συνεδρίου, Βασίλης Ζιάκας.

Ενιαία εταιρική ταυτότητα

“Η νέα στρατηγική του κλάδου απαιτεί να επενδύσουμε τόσο στην προϊότητα των προϊόντων μας όσο και στην επικοινωνία με τον καταναλωτή. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο, εξωστρεφές προφίλ πάνω στο σύνθημα εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται! το οποίο υιοθέτησε η ΟΑΕ το 2007”,

τόνισε η Έλσα Κουκουμέρια. Παρουσιάζοντας στο Συνέδριο την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρτοποιοί της συμπρωτεύουσας για τη δημιουργία μίας ενιαίας εταιρικής ταυτότητας για όλους τους φούρνους, η πρόεδρος του Σωματείου  Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι “κάθε βιοτέχνης αρτοποιός, οπουδήποτε στην Ελλάδα, μπορεί να χρησιμοποιεί μία ενιαία συσκευασία όπου το λογότυπο του μαγαζίου του θα συνυπάρχει με το σύνθημα της Ομοσπονδίας και το ενδεικτικό σήμα του φούρνου της γειτονιάς. Η απάντηση στην κρίση δεν είναι να ρίξουμε τις τιμές και ν’ ανοίξουμε την αγορά σε άλλες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες απ’ τις δικές μας. Όσο προσπαθούμε να τις ανταγωνιστούμε, χάνουμε τον βιοτεχνικό χαρακτήρα μας, άρα και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Πρέπει να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέσα από κοινωνικές εκστρατείες -όπως οι Γείτονες στην Κ. Μακεδονία- και να προβάλουμε την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων μας για να διατηρήσουμε την πελατεία μας και να ξανακερδίσουμε όσους καταναλωτές έχουν πάει στα φτηνομάγαζα”, τόνισε η κ. Έλσα Κουκουμέρια.

Ο ρόλος του περιοδικού

“Αποστολή του περιοδικού της Ομοσπονδίας είναι να ενημερώνει τους αρτοποιούς για τις δράσεις της ΟΑΕ και των Σωματείων. Δεν έχει όμως κανένα νόημα να κάνουμε εμείς τους εκδότες και τους δημοσιογράφους! Ως διοίκηση, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το επίπεδο της ύλης και την εμπορική διαχείριση από την εκδότρια εταιρεία”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μιχάλης Μούσιος.

Αποστολή: Θανάσης Γιαλούρης, Νίκος Δελλατόλας, Ελένη Μανίκα, Δήμητρα Αρβανιτάκη

Από το τεύχος 178 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.