ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Δικαίωση του αρτοποιητικού κλάδου: Προαιρετικό το ζύγισμα του ψωμιού στα αρτοποιεία!
Δικαίωση του αρτοποιητικού κλάδου: Προαιρετικό το ζύγισμα του ψωμιού στα αρτοποιεία!

Μόνο μετά από σχετικό αίτημα του πελάτη θα ζυγίζονται στο εξής το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα στους φούρνους και τα υπόλοιπα σημεία λιανικής πώλησης, καθώς με νέα νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου καταργήθηκε το καθεστώς της υποχρεωτικής ζύγισης.

Μετά από εννέα μήνες σκληρών διαβουλεύσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διοίκηση της ΟΑΕ πέτυχε τελικά -λίγο πριν τα Χριστούγεννα- την κατάργηση της επίμαχης νομοθετικής διάταξης που καθιστούσε υποχρεωτική τη ζύγιση του άρτου και των αρτοπαρασκευασμάτων ενώπιον του πελάτη σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία λιανικής πώλησης. Με νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 18 Δεκεμβρίου αποσαφηνίζεται ότι το ψωμί θα ζυγίζεται μόνο μετά από απαίτηση των καταναλωτών ή των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου. Μοναδική υποχρέωση του αρτοποιού είναι να αναρτήσει σχετική ενημερωτική πινακίδα σε εμφανές σημείο εντός του καταστήματός του.

«Από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ενσωματώθηκε στον νόμο 3526/2007 η διάταξη για το ζύγι, δώσαμε μάχη για να αποδείξουμε με ακλόνητα επιχειρήματα ότι το συγκεκριμένο μέτρο υπονόμευε την εύρυθμη λειτουργία των αρτοποιείων, ενώ παράλληλα έβλαπτε τα συμφέροντα του αγοραστικού κοινού. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί στην αγορά μία πρωτοφανής σύγχυση, αφού οι ίδιοι οι πελάτες -πλην ίσως ελάχιστων εξαιρέσεων- απαιτούσαν επιτακτικά να μη ζυγίζεται το ψωμί που αγόραζαν», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι «ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είχε την τόλμη να προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, διαπιστώνοντας στην πράξη ότι η επίμαχη διάταξη ήταν εντελώς αντιπαραγωγική και κατάφορα άδικη τόσο για τους αρτοποιούς όσο και για τους καταναλωτές».

Τι προβλέπει η νέα νομοθετική διάταξη

Το επίμαχο άρθρο 103 του αρτοποιητικού νόμου αναδιατυπώθηκε ως εξής: «Στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται προς πώληση -ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους- πρέπει να αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Τα προϊόντα που πωλούνται ανά τεμάχιο προζυγίζονται και αναγράφονται εμφανώς το βάρος καθώς και η τιμή ανά τεμάχιο. Εφόσον, όμως, ζητηθεί από τον καταναλωτή, τα προϊόντα θα πρέπει να ζυγίζονται εκ νέου ενώπιων του».

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη νομοθετική διάταξη, «όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων οφείλουν να αναρτήσουν πινακίδα, σε εμφανές σημείο του καταστήματος, στην οποία να αναγράφεται με ευδιάκριτα γράμματα ότι: Το κατάστημα υποχρεούται να ζυγίζει τον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον καταναλωτή». Η μη ανταπόκριση σε σχετικό αίτημα, η απουσία ενημερωτικών πινακίδων ή ο εντοπισμός ελλιποβαρούς προϊόντος, επισύρουν βαριά διοικητικά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Δελλατόλα

Από το τεύχος 179 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική