ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Τίμησαν την ηπειρώτικη παράδοση οι νεότεροι αρτοποιοί στα Ιωάννινα
Τίμησαν την ηπειρώτικη παράδοση οι νεότεροι αρτοποιοί στα Ιωάννινα

Τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ήπειρος ως προς τη διάδοση της αρτοποιητικής τέχνης ανά την Ελλάδα, καθώς και τη θέση που έχει το φρέσκο ψωμί στην ισορροπημένη διατροφή ανέδειξε η Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων μέσα από την 1η Γιορτή Ψωμιού που οργάνωσε στην πόλη.

Η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων αγκάλιασε με θέρμη την 1η Γιορτή Ψωμιού, που οργάνωσε η τοπική Συντεχνία Αρτοποιών το τριήμερο 15 με 17 Οκτωβρίου. Ήδη από την πρώτη μέρα, εκατοντάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Εξάλλου, μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών από τα δημοτικά σχολεία της πόλης στα περίφημα “βιωματικά εργαστήρια”, όπου έμπειροι τεχνίτες ανέλαβαν να μυήσουν τους μικρούς Γιαννιώτες στα μυστικά της αρτοποίησης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για την ποιοτική υπεροχή του φρέσκου ψωμιού και τη θέση του στην πυραμίδα της σύγχρονης ισορροπημένης διατροφής. 

Επένδυση στους μελλοντικούς καταναλωτές

“Η γιορτή αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το ρόλο που έχει ο φούρνος της γειτονιάς στη διατροφή των παιδιών μας. Ακόμη και το παιχνίδι με τη ζύμη τα βοηθά να κατανοήσουν πόσος κόπος και αγάπη χρειάζονται για να φτάσει καθημερινά στο τραπέζι τους το φρέσκο ψωμί. Επενδύοντας σε αυτούς τους μελλοντικούς καταναλωτές, επενδύουμε ουσιαστικά και στο μέλλον της βιοτεχνικής αρτοποιίας”, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μιχάλης Μούσιος.

Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον περίφημο “κύκλο του ψωμιού” που ξεκίνησε με μία ξενάγηση στην υπαίθρια έκθεση των παραδοσιακών εργαλείων θερισμού και ολοκληρώθηκε με τη δική τους συμμετοχή στο πλάσιμο και το ψήσιμο των κουλουριών, με την αρωγή των σπουδαστών της τοπικής σχολής αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ.

“Μας ικανοποιεί που αναδείξαμε τον ρόλο του βιοτέχνη αρτοποιού με μια γιορτή αντάξια της ιστορίας που έχει η πόλη μας στην τέχνη της αρτοποίησης”, τόνισε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων, Θεόδωρος Σίνδρος. Μεγάλοι χορηγοί της Γιορτής ήταν οι εταιρείες Μύλοι Μάρρα, Μπασάς ΑΕ και Παπαδόπουλος Ηλεκτρικές Συσκευές.

1. Νεαροί σπουδαστές των σχολών αρτοποιίας του ΟΑΕΔ επί τω έργω. 2. Οι φουρναροπούλες των Ιωαννίνων προσέφεραν ψωμάκια στους επισκέπτες. 3. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μ. Μούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δ. Δημητρίου και οι εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων αρτοποιητικών σωματείων βρέθηκαν στα εγκαίνια της 1ης Γιορτής Ψωμιού. 4. Μαθητές από όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης επισκέφθηκαν τη Γιορτή. 5. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μικροί μαθητές στα Ιωάννινα για την παραδοσιακή τέχνη της αρτοποίησης.

1. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων, Θ. Σίνδρος, με εκπροσώπους της εταιρείας Μύλοι Μάρρα. 2. Ο Πρόεδρος της ΟΑΕ, Μ. Μούσιος με 

Αποστολή: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 178 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.