NEA

A  A  A +
Πίσω
Η καλύτερη μπαγκέτα του Παρισιού για το 2013!
Η καλύτερη μπαγκέτα του Παρισιού για το 2013!

Ο διαγωνισμός που έχουν θεσπίσει εδώ και 19 χρόνια οι Παριζιάνοι βιοτέχνες αρτοποιοί για την καλύτερη μπαγκέτα της πόλης, το Grand Prix de la ville de Paris, πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία φορά κερδίζοντας εντυπώσεις και δημοσιότητα τόσο στο γαλλικό όσο και στο διεθνή Τύπο. Ο νικητής κάθε χρονιά είναι μόνο... ένας και φέτος, ήταν ο τυνησιακής καταγωγής Ridha Khadher, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού («Paradis du Gourmand», οδός Raymond Losserand αρ. 156).

Σκληρός ανταγωνισμός

Ο διαγωνισμός αυτός παρότι στα δημοσιεύματα φαίνεται ιδιαίτερα χαριτωμένος, μόνο τέτοιος δεν είναι! Πρόκειται για µια ιδιαίτερα σκληρή αναµέτρηση µεταξύ των καλύτερων παριζιάνων αρτοποιών. Ο φετινός νικητής που κατάγεται από την Τυνησία, αποτελούσε ένα από τα αουτσάιντερ αλλά τελικά έβαλε τα γυαλιά στους Γάλλους τεχνίτες που έχασαν ένα από τα... στεγανά τους. Εκτός του χρηµατικού επάθλου των 4.000 ευρώ, ο νικητής έχει την τιµή για να ένα ολόκληρο χρόνο να προµηθεύει το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας με τις πεντανόστιμες μπαγκέτες του και ταυτόχρονα να κερδίζει περισσότερους πελάτες!

Αυστηρές προδιαγραφές

Αξίζει να σηµειώσουµε εδώ ότι οι όροι του διαγωνισµού είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Πολλοί αρτοποιοί που διεκδικούν τον τίτλο δεν καταφέρνουν καν να περάσουν το πρώτο στάδιο, αυτό της δήλωσης συµµετοχής στην είσοδο του επιµελητηρίου, καθώς οι µπαγκέτες που εξετάζονται πρέπει να πληρούν συγκεκριµένες προδιαγραφές: βάρος µεταξύ 250 και 300 γραµµαρίων και µήκος µεταξύ 55 και 65 εκατοστών! Όσες µπαγκέτες πληρούν τα παραπάνω, περνούν στο κυρίως µέρος του διαγωνισμού, όπου γίνεται εξέταση από τα µέλη της κριτικής επιτροπής. Οι κριτές, που αποτελούνται από επαγγελματίες, πρωταθλητές άλλων ετών και καταναλωτές, “ακούν” πόσο τραγανή είναι η µπαγκέτα, εξετάζουν τη µυρωδιά και τη γεύση της και τέλος, ελέγχουν µε την αφή την αίσθηση που αφήνει στο χέρι!

Στις φωτογραφίες: 1, 2. Οι αρτοποιοί με τις μπαγκέτες τους περιμένουν υπομονετικά για να εγγραφούν στη διαδικασία του διαγωνισμού. 3, 4, 5. Οι μπαγκέτες παίρνουν αύξοντα αριθμό και υπόκεινται στις δοκιμασίες της μέτρησης και της ζύγισης. 6,8. Δύο μέλη της κριτικής επιτροπής κατά το στάδιο του άκρως αναλυτικού ελέγχου του αρώματος της μπαγκέτας. 7. Γενικό πλάνο από το διαγωνισμό. 9. Ο ακουστικός έλεγχος της μπαγκέτας και η σχετική βαθμολογία.

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 170 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική.