NEA

A  A  A +
Πίσω
Νέα παραγωγική μονάδα από τους Μύλους Λούλη
Νέα παραγωγική μονάδα από τους Μύλους Λούλη

Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας παραγωγικής μονάδας της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ στο Κερατσίνι. Παράλληλα έγινε η επίσημη παρουσίαση ενός μοναδικού Μουσείου Άρτου για το «σιτάρι- αλεύρι- ψωμί», που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Λούλη και περιλαμβάνει μία τεράστια συλλογή αντικειμένων σχετικών με αυτήν την αλυσίδα. Με την παρουσία εκπροσώπων του κλάδου της αρτοποιίας αλλά και πλήθους επιχειρηματιών από τον προμηθευτικό κλάδο καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, εγκαινιάστηκε η νέα παραγωγική μονάδα της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ στο Κερατσίνι. Ο νέος αλευρόμυλος κατασκευάστηκε στο κτίριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου και η συνολική διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του 2011 και τελείωσε το Σεπτέμβριο του 2012 ενώ αφορούσε τον πλήρη κτιριακό, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εκσυγχρονισμό του ιστορικού αυτού εργοστασίου. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 10.000.000 ευρώ, πλήρους αυτοχρηματοδότησης, για την οποία εργάστηκαν 60 άτομα κατά μέσο όρο την ημέρα επί 2 έτη και συνεργάστηκαν 220 εξωτερικά συνεργεία. Με τον νέο αυτό μύλο, η κορυφαία ελληνική αλευροβιομηχανία ενισχύεται ακόμα περισσότερο καθώς παρέχεται η δυνατότητα απευθείας φορτοεκφόρτωσης των δημητριακών από το λιμάνι.

 

Ο νέος μύλος περιλαμβάνει:

• Σιλό δημητριακών αποθηκευτικής χωρητικότητας 20.000 τόνων

• Λιμενοβραχίονα μήκους 130 μέτρων και βάθους 11 μέτρων

• Λιμάνι με δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης δημητριακών δυναμικότητας 150 τόνων/ώρα

• Γραμμή αλέσεως σίτου δυναμικότητας 30 τόνων/24ωρο

• Σιλό τελικών προϊόντων αποθηκευτικής χωρητικότητας 3.000 τόνων

• Γραμμή παραγωγής Pellets 200 τόνων/24ωρο

• Υπερσύγχρονο ποιοτικό έλεγχο και Πειραματικό Αρτοποιείο

• 20 τελικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Νικόλαος Λούλης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νίκο Φωτόπουλο, παρέθεσαν αρχικά συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ένα σύντομο ιστορικό της τεράστιας παράδοσης των 230 χρόνων της οικογένειας Λούλη στο χώρο των μύλων, τις επενδύσεις που έχουν γίνει κατά την τελευταία 5ετία (αναβάθμιση παραγωγικής διαδικασίας, τη δημιουργία βιολογικού μύλου, τον εκσυγχρονισμό των αποθηκών, κ.ά.), την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της εταιρεία τον Ιούνιο του 2010 καθώς επίσης και όλα όσα αφορούν τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα στο Κερατσίνι. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της παραγωγικής μονάδας και στο νέο Μουσείο Άρτου.

Μουσείο Άρτου με τη μεγαλύτερη συλλογή σφραγίδων πρόσφορου!

Στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας μονάδας, παρουσιάστηκε ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στην αλυσίδα «σιτάρι- αλεύρι- ψωμί», που βρίσκεται στο εσωτερικό του εργοστασίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας συλλογής αντικειμένων που ξεκίνησε με υπομονή και μεθοδικότητα από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές του ‘50 και συνεχίστηκε από τον γιο του Κωνσταντίνο και τον εγγονό του Νίκο. Μία συλλογή που αφορά αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, το θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως: παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, φόρμες ζύμης, παλιά μηχανήματα των Μύλων της οικογένειας, κ.ά. Το αποκορύφωμα του μουσείου, αποτελεί η μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου σε σφραγίδες πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο), από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην ορθόδοξη πίστη. Τα εκθέματα καλύπτουν μία περίοδο 27 ετών! Στο χώρο του μουσείου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έργα τέχνης, λειτουργεί αίθουσα θεματικών προβολών και διαλέξεων καθώς και παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη ζύμη. Στο μέλλον, θα πραγματοποιηθούν σχολικές επισκέψεις ώστε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον άρτο.

Ρεπορτάζ: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 167 (ΝΟΕ/ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική