NEA

A  A  A +
Πίσω
Οι αλλαγές που επέφερε το πολυνομοσχέδιο στην Αρτοποιία
Οι αλλαγές που επέφερε το πολυνομοσχέδιο στην Αρτοποιία

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας μετά την ψήφηση του Πολυνομοσχεδίου (στις 30 Μαρτίου) απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς όλα τα Σωματεία μέλη της, επισημαίνοντας τις αλλαγές που επήλθαν στην Αρτοποιητική Νομοθεσία και θα ισχύσουν με την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημαντικότερη αλλαγή εντοπίζεται στο ότι ο άρτος και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται ενώπιον των πελατών ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ. Στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Συμπληρωματικά, δίδεται η δυνατότητα να αναγράφεται και η τιμή ανά τεμάχιο. (Βλ. ενδεικτικούς πίνακες) ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχουμε καμία υποχρέωση εκ του Νόμου να κόβουμε, αφαιρούμε, ή να συμπληρώνουμε φέτες ψωμιού. Με τον καινούριο Νόμο καταργούνται τα προκαθορισμένα βάρη, συνεπώς, ο κάθε παραγωγός έχει το δικαίωμα να παράγει άρτο και αρτοπαρασκευάσματα σε ό,τι βάρος επιθυμεί.

Τα αρτοσκευάσματα (αρτίδια, τυρόπιττες, ελιόψωμα, κουλουράκια Θεσσαλονίκης κ.λ.π.), διατίθενται όπως και μέχρι τώρα με το τεμάχιο.

Κατάργηση τρόπου είσπραξης εισφοράς ΤΕΑΑ

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση του τρόπου είσπραξης της εισφοράς προς το ΤΕΑΑ μέσω των τιμολογίων αλεύρων, η οποία παραμένει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014. Συνιστούμε την προσοχή όλων να καταβάλλουν την εισφορά και να ελέγχουν τους συνεργάτες- πωλητές αλεύρων, το κρίσιμο αυτό διάστημα, μέχρι δηλαδή το τέλος του 2014. Όλοι οι συνάδελφοι, προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα της επικουρικής σύνταξης, έως το τέλος του χρόνου να αποστείλουν στο ΤΕΑΑ όλα τα τιμολόγια αλεύρων τους, ακόμα και των παρελθόντων ετών.

Τις επόμενες ημέρες η ΟΑΕ, θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας, για την κατάρτιση  εναλλακτικού  τρόπου είσπραξης της εισφοράς ώστε να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του ΤΕΑΑ.

«ΦΟΥΡΝΟΣ» είναι μόνο το βιοτεχνικό αρτοποιείο

Η εκχώρηση του τίτλου «Φούρνος» στα σημεία έψησης κατεψυγμένου ψωμιού απεφεύχθη, όπως και άλλα θέματα που θα άλλαζαν τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των αρτοποιείων. Η δυναμική αντίδραση της ΟΑΕ, όλων των σωματείων- μελών ανεξαιρέτως αλλά και μεμονωμένων αρτοποιών απέτρεψαν τα χειρότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε, αλλά να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επαφή. Παρακαλούμε την σχετική επιστολή μαζί με τους πίνακες, να τις κοινοποιήσετε σε όλα τα μέλη σας, και ακολούθως, να συγκαλέσετε συγκεντρώσεις για την ενημέρωσή τους. Είναι μία δύσκολη περίοδος όπου το καθεστώς πολλών ετών ανατρέπεται και θα πρέπει να συμμορφωθούμε με την καινούρια κατάσταση και τα νέα δεδομένα. Ο Πρόεδρος και η διοικητική επιτροπή της ΟΑΕ είναι στην διάθεσή σας».

Στην φωτό πάνω αριστερά: Ο κ. Μούσιος μιλά για το ζύγισμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης τύπου της ΟΑΕ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας απέναντι στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Από το τεύχος 175 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.