NEA

A  A  A +
Πίσω
Συνέντευξη Τύπου της ΟΑΕ: Η έκθεση του ΟΟΣΑ παραπλανά τον καταναλωτή
Συνέντευξη Τύπου της ΟΑΕ: Η έκθεση του ΟΟΣΑ παραπλανά τον καταναλωτή

Στα πλαίσια της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της ΟΑΕ για την ενημέρωση των  αρμόδιων φορέων και του καταναλωτικού κοινού για τους κινδύνους που διατρέχει η βιοτεχνική αρτοποιία από τις αλλαγές στην αρτοποιητική νομοθεσία, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, στις 26 Φεβρουαρίου, η διοικητική επιτροπή της ΟΑΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις συνέπειες των αλλαγών που επιδιώκει το Υπουργείο υιοθετώντας τις προτάσεις της εισηγητικής έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Το «παρών» έδωσαν, από τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας οι κ.κ. Χ. Μάνος, Ι. Καπλάνης, οι τέως πρόεδροι κ.κ. Νούσιας, Πάντος και Καλαμπόκας, από τη Συντεχνία Πειραιά οι κ.κ. Ντούρας, Τσατσουλάκος και Γ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Κορίνθου κ. Βακάλογλου και ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αιγίου κ. Παπαϊωάννου.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μούσιος, ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος μας εκπροσωπεί 15.000 μικρές αρτοποιητικές επιχειρήσεις με 140. 000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους. Η έκθεση του ΟΟΣΑ έγινε κατά παραγγελία του Υπ. Ανάπτυξης και κόστισε 930.000 ευρώ. Η Τρόικα εκβιάζει πως αν δεν εφαρμοστούν οι προτάσεις την έκθεσης, δεν θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο ελληνικός λαός στην ουσία πλήρωσε μία έκθεση που χρησιμοποιείται εκβιαστικά από την Τρόικα.

Εμείς από την πλευρά μας, την αμφισβητούμε ευθέως διότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και κάνει συγκρίσεις με ανόμοια πράγματα και καταστάσεις (π.χ. Συγκρίνει την ελληνική αγορά με αυτήν του Ην. Βασιλείου, όπου η αγορά του άρτου είναι συγκεντρωμένη σε 5 βιομηχανίες).

Στις φωτογραφίες: 1. Άποψη από την αίθουσα του ΤΙΤΑΝΙΑ. 2. Ο κ. Μούσιος μιλά για το ζύγισμα του ψωμιού. 3. Ο κ. Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έκθεση δεν λέει ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται αλλά ότι πρέπει να καταργηθούν τα προκαθορισμένα βάρη του ψωμιού. Στην Ελλάδα, από το 1984, το ψωμί πωλείται με το τεμάχιο και όχι με το κιλό. Εμείς ως αρτοποιοί έχουμε την υποχρέωση να αναγράφουμε το βάρος, την τιμή και την αναγωγή στο κιλό (π.χ. Βάρος 350 γρ., τιμή 0,75, τιμή κιλού 2.14).

Τα εισαγόμενα (κατεψυγμένα) προϊόντα που η έψησή τους γίνεται σε διάφορα σημεία, είναι σε διαφορετικά βάρη, ώστε να μην γίνεται ο διαχωρισμός. Για αυτό υποστηρίζουμε ότι επιδιώκεται η εξίσωση του φρέσκου με το κατεψυγμένο ψωμί.  Εμείς απαντάμε πως δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ζυγίζεται το ψωμί αρκεί να μην επικρατεί η άποψη ότι οι φουρναραίοι κλέβουν. Να ζυγίζεται παντού με όσα προβλήματα αυτό θα δημιουργήσει στη λειτουργικότητα των μαγαζιών μας και με τη σύγχυση που θα δημιουργήσει στους καταναλωτές.»

Το ζήτημα της ονομασίας

Σχετικά με το ζήτημα της εκχώρησης της ονομασίας “φούρνος” σε όλα τα σημεία έψησης κατεψυγμένου ψωμιού, ο κ. Μούσιος ήταν κάθετος: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο θέμα της ονομασίας. Ο φούρνος είναι συνδεδεμένος με την ελληνική οικογένεια, την παράδοση και την ελληνική γλώσσα. Ο καταναλωτής θα αγοράζει κατεψυγμένο ψωμί και θα το πληρώνει για φρέσκο από μαγαζί που θα νομίζει ότι εκεί ψήνεται και ζυμώνεται. Τα περισσότερα προϊόντα σε αυτά τα σημεία έψησης,  είναι σε ποσοστό 80% εισαγόμενα». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΑΕ υπογράμμισε: «Η έκθεση είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό. Για εμάς πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι για να εκχωρήσουν τα πάντα στα σούπερ μάρκετ και στις πολυεθνικές. Οι καταναλωτές, δεν θέλουν το ψωμί να πωλείται παντού ούτε συμφωνούν με την εκχώρηση της ονομασίας φούρνος σε αυτά τα σημεία. Σήμερα, στην Ελλάδα, το ψωμί πωλείται σε πολύ περισσότερα σημεία απ’ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μας θέλουν...»

Στη συνέχεια ο κ. Μούσιος έδειξε στην πράξη με ποιον τρόπο ο καταναλωτής, με την πρόταση του Υπουργείου, θα επιβαρύνεται περισσότερο εφόσον πληρώνει με το γραμμάριο και όχι με το τεμάχιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ψωμί από την ώρα που θα βγει από το φούρνο μέχρι να πωληθεί, χάνει βάρος (λόγω της υγρασίας που έχει μέσα του). Για αυτό φροντίζουμε να είναι λίγα γραμμάρια παραπάνω. Με τα νέα δεδομένα, ο πελάτης θα πληρώνει περισσότερο (π.χ. Βάρος 350 γρ., τιμή 0,75, τιμή κιλού 2.14)».

Η ΓΣΕΒΕΕ δίπλα στους αρτοποιούς

Στο πάνελ βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, ο οποίος έκανε λόγο για κινήσεις που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς: «Στηρίζουμε τις θέσεις της ΟΑΕ. Είναι σαφές ότι στόχος τους είναι το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν 200.000 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2013 και πολλές χιλιάδες ανέργους. Απορρυθμίζεται η αγορά, αυξάνονται τα κόστη για τον καταναλωτή και στην προκειμένη περίπτωση ενισχύονται οι πολυεθνικές και τα bake off. Η βιοτεχνική αρτοποιία δέχεται μεγάλο χτύπημα. Θα αγωνιστούμε μαζί ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων. Στην αρχή ήταν η έκθεση για το άνοιγμα των Κυριακών, στη συνέχεια το bake off...Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα!». 

Ρεπορτάζ: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 175 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.