A  A  A +
Πίσω
Γαλατερά Κρήτης
 Γαλατερά Κρήτης

Τεμάχια: 11 γαλατερά των 100 γρ.

Θερμοκρασία ζύμης: 28°C

 

Υλικά

600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. Μαγιά
100 γρ. λιωμένη φυτίνη
100 γρ. Ζάχαρη
150 γρ. χλιαρό γάλα
3 μεσαία αβγά (150 γρ.)
2 γρ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 λεμόνι σε ξύσμα
μαυροκούκι, λίγο αβγό

Βήματα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 2 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για άλλα 6-7 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πανί και περιμένουμε για 40 λεπτά. Ζυγίζουμε 100 γρ. από τη ζύμη και την πλάθουμε σε φυτίλι. Σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τυλίγουμε το φυτίλι σε σχήμα που θυμίζει σαλιγκάρι. Στο κέντρο τοποθετούμε ένα κόκκινο αβγό. Σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά. Εάν ψήσουμε σε φούρνο με αέρα, τα γαλατερά θα φουσκώσουν ακόμη περισσότερο!

 

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 180 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.