A  A  A +
Πίσω
Κερκέλια Πόντου
Κερκέλια Πόντου

Θερμοκρασία ζύμης: 28ºC

Τεμάχια: 23 κερκέλια των 50 γρ.

Υλικά

600 γρ. Αλεύρι 55%
50 γρ. Μαγιά
300 γρ. χλιαρό νερό
100 γρ. Ελαιόλαδο
100 γρ. Ζάχαρη
2 γρ. Αλάτι
0,5 γρ. Βανίλια
λίγο χλιαρό μέλι, μαυροκούκι

Βήματα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 7-8 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Αδειάζουμε τη μαλακή ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πανί και περιμένουμε για 50 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη σε τεμάχια των 50 γρ. και πλάθουμε φυτίλια μήκους 20 εκατ. Σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, διαμορφώνουμε τα φυτίλια σε κουλούρια. Σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε για 40-50’. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, ψήνουμε στους 200ºC για 10-15 λεπτά. Όταν κρυώσουν, αλείφουμε με λίγο χλιαρό μέλι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.

 

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 180 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.