A  A  A +
Πίσω
Λαμπροκουλούρες Κορώνης
Λαμπροκουλούρες Κορώνης

Τεμάχια: 2 κουλούρες 750 γρ.

Θερμοκρασία ζύμης: 28°C

Υλικά

1 κ. αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. Μαγιά
360 γρ. χλιαρό νερό
2 αβγά μεσαία (100 γρ.)
200 γρ. χλιαρό γάλα
100 γρ. Ηλιέλαιο
50 γρ. Ζάχαρη
60 γρ. μέλι ρευστό
10 γρ. γλυκάνισο σε σπόρους
μαυροκούκι, λίγο αβγό

Βήματα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υγρά υλικά, το μέλι και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το γλυκάνισο και ζυμώνουμε για άλλα 5-6 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πανί και περιμένουμε για 40 λεπτά. Ζυγίζουμε 750 γρ. από τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά. Πατάμε και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 25 εκατ. Με ένα στρογγυλό κουπάτ που τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης, κόβουμε και αφαιρούμε το μεσαίο κομμάτι. Βάζουμε αυτή την κουλούρα σε λαμαρίνα, την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Πλάθουμε ξανά τη ζύμη που έχει περισσέψει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκατ. Χρησιμοποιώντας διάφορα κουπάτ, κόβουμε και τοποθετούμε επάνω στην κουλούρα τα αντίστοιχα σχήματα (μαργαρίτες, φύλλα λουλουδιών κ.ά.), φροντίζοντας να κολλήσουν καλά στην εξωτερική επιφάνεια. Σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους 200°C για 25-30 λεπτά. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο μαυροκούκι.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 180 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.