A  A  A +
Πίσω
Λαζαράκια Λέσβου
Λαζαράκια Λέσβου

Τεμάχια: 15 Λαζαράκια των 100 γρ.

Θερμοκρασία ζύμης 26°C

Υλικά

900 γρ. Αλεύρι 55%
80 γρ. Μαγιά
200 γρ. Ζάχαρη
350 γρ. νερό ή ρετσίνα
200 γρ. Ηλιέλαιο
50 γρ. καρύδια σε τρίμμα
1 γρ. Βανίλια
2 γρ. μπαχάρι σε σκόνη
χλιαρό μέλι
30 κόκκοι μπαχάρι
αμύγδαλα ασπρισμένα σε τρίμμα

Βήματα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο για 6-7 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πανί και περιμένουμε για 30-40 λεπτά.

Ζυγίζουμε 100 γρ. από τη ζύμη και την πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα μήκους 18 εκατ., το οποίο επιδιώκουμε να μοιάζει με ανθρωπάκι. Πατάμε το επάνω άκρο με το δάχτυλο για να σχηματιστεί το κεφάλι και τοποθετούμε τα λαζαράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ζυγίζουμε 10 γρ. από τη ζύμη και την πλάθουμε σε φυτίλια, τα οποία τοποθετούμε χιαστί πάνω στα λαζαράκια, διπλώνοντας τις άκρες στην πίσω πλευρά. Βάζουμε σε κάθε κεφαλάκι από δυο μικρούς κόκκους μπαχάρι που θα χρησιμεύσουν σαν μάτια. Πιέζουμε αρκετά, ώστε να μην μετακινηθούν κατά το ψήσιμο. Σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε στους 200°C για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, αλείφουμε με λίγο χλιαρό μέλι. Στο ύψος του λαιμού, πασπαλίζουμε με τρίμμα αμυγδάλου.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 180 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική.