Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ένα εστιατόριο από το μέλλον!
Ένα εστιατόριο από το μέλλον!

Στεγασμένο στο πανεπιστήμιο και ερευνητικό κέντρο Wageningen Ur, στην ομώνυμη πόλη της Κεντρικής Ολλανδίας, το εστιατόριο του Μέλλοντος σερβίρει καθημερινά φαγητό στους πελάτες του. Εκείνοι οικειοθελώς και με πλήρη επίγνωση της προσφοράς τους στην επιστήμη μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποτελούν τα ζωντανά πειραματόζωα διάφορων και διαφορετικής φύσης ερευνών φοιτητών και επιστημόνων του πανεπιστημίου. Έτσι, κάμερες τοποθετημένες σε νευραλγικά σημεία της σάλας παρακολουθούν τις εκφράσεις των πελατών ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους, αόρατες ζυγαριές ζυγίζουν όσους περιμένουν στον μπουφέ ή στο ταμείο για να πληρώσουν και δεκάδες επιστήμονες παρακολουθούν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και καταγράφουν τις αντιδράσεις των καταναλωτών σε προϊόντα, γεύσεις, αλλά και νέας γενιάς τρόφιμα που ίσως να αποτελέσουν την αυριανή τροφή του ανθρώπινου είδους... Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά και μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, για τους δεκάδες ερευνητές που εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Wageningen UR είναι απλώς η καθημερινότητά τους.

 

Ένα διαφορετικό εστιατόριο

Το εστιατόριο του μέλλοντος, όπως μας εξηγεί ο κ. Marchel Gorselink, Διευθυντής του Εστιατορίου του Μέλλοντος και του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης “Consumer Science & Intelligent Systems”, είναι ένα ερευνητικό κέντρο, όπου ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών εκπονείται με αντικείμενο τη γεύση, τη συμπεριφορά του καταναλωτή και τα συναισθήματά του πάντα σε σχέση με το φαγητό. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες ερευνητικές μεθόδους, όπου τα αποτελέσματα των ερευνών προκύπτουν μέσω συνεντεύξεων και ερωταπαντήσεων, το Εστιατόριο του Μέλλοντος επιπρόσθετα καταγράφει και ερευνά τη συμπεριφορά του καταναλωτή σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά αυτή αλλάζει, μετά από οποιαδήποτε επέμβαση. Με αυτή την έννοια, είναι κυριολεκτικά ένα “ζωντανό εργαστήριο”, μας εξηγεί ο κ. Marchel Gorselink, Διευθυντής του Εστιατορίου του Μέλλοντος και του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης Consumer Science & Intelligent Systems (επιστήμη του καταναλωτή και των έξυπνων συστημάτων). 

Τρόφιμα νέας γενιάς

Ανάμεσα στα projects που μελετώνται καθημερινά είναι, oι αντιδράσεις των καταναλωτών σε γεύσεις και πάσης φύσεως ερεθίσματα γύρω από το φαγητό, και ο βαθμός αποδοχής νέων προϊόντων τροφίμων. Ανάμεσά τους και υποκατάστατα κρέατος, αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και εργαστηριακών πειραματισμών. “Ως γνωστόν, αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση διαθεσιμότητας των πρωτεϊνών, περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των προϊόντων κρέατος» σημειώνει ο Gorselink.

Στην Κοιλάδα της Τροφής

Το Εστιατόριο του Μέλλοντος και το Πανεπιστήμιο του Wageningen UR βρίσκονται στη λεγόμενη Κοιλάδα της Τροφής, στην ευρύτερη περιοχή του Wageningen, ενός γόνιμου περιβάλλοντος για καινοτομία. Η Ολλανδία αποτελεί μια ηγετική δύναμη στον τομέα της αγροδιατροφής και έχει ως βάση της τις συνεργασίες ανάμεσα στη Βιομηχανία Τροφίμων και τα καταξιωμένα ινστιτούτα γνώσης.

Μελετώντας τον καταναλωτή

Στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου η εκάστοτε ερευνητική ομάδα τρέχει προγράμματα για τη βιομηχανία τροφίμων με την ευρύτερη έννοια. Έτσι, οι δραστηριότητές τους πάντα βασίζονται και συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ - από ΜΜΕ έως πολυεθνικές. Όπως μας εξηγεί ο κ. Gorselink, “Η ομάδα που μελετά τον καταναλωτή από τό ερευνητικό τμήμα Food & Biobased αποτελείται από 36 ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνονται ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, περιαματικοί ψυχολόγοι, επιστήμονες που μελετούν τις αισθήσεις, τη συμπεριφορά, αλλά και μαθηματικοί. Οι κύριες ειδικότητες ωστόσο είναι αισθητικές επιστήμες, επιστήμες της συμπεριφοράς και μάρκετινγκ της επικοινωνίας.

Ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο

Η διερεύνηση των δυνατοτήτων της φύσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτή είναι η αποστολή του Wageningen UR. Εξίμησι χιλιάδες ερευνητές και 10.000 φοιτητές στον τομέα της υγιεινής διατροφής και του περιβάλλοντος εργάζονται στο πανεπιστήμιο για λογαριασμό κυβερνήσεων και της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας. Η δύναμη του Wageningen UR έγκειται στην ικανότητά του να λειτουργεί σαν γέφυρα, ενώνοντας τις δυνάμεις των εξειδικευμένων ερευνητικών ινστιτούτων και του Παν/μίου. Επίσης, βρίσκεται στις συνδυασμένες προσπάθειες των διαφόρων κλάδων των φυσικών και κοινωνικών επιστημών . Αυτή η ένωση της τεχνογνωσίας οδηγεί σε επιστημονικές ανακαλύψεις που μπορεί γρήγορα να τεθούν σε εφαρμογή.

Κείμενο: Εύα Τούνα

Από το τεύχος 52 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού ΨΗΤΟ.