Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Konstantin Filippou, ο βραβευμένος chef που εμπνέεται απ’ την Ελλάδα...
Konstantin Filippou, ο βραβευμένος chef που εμπνέεται απ’ την Ελλάδα...

Zει και εργάζεται στη Βιέννη. Σε μία σικ γειτονιά, ο Konstantin Philippou λειτουργεί το ομώνυμο εστιατόριό του, μαγειρεύοντας με έμπνευση και από τις δύο πατρίδες του, την Αυστρία και φυσικά την Ελλάδα! Διόλου τυχαίο που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Αυστρίας κατακτώντας τον κόσμο! Αμέσως μόλις άνοιξε τις πόρτες του άλλαξε τα δεδομένα για την Εστίαση της Βιέννης! Ο λόγος για το νέο project του chef Konstantin Philippou που ξεχώρισε  γρήγορα στο γαστρονομικό... στερέωμα έχοντας στις «αποσκευές» του ένα αστέρι Michelin από το εστιατόριο Novelli, αλλά και όρεξη να δώσει νέες προοπτικές στην υψηλή γαστρονομία! Στο χώρο κυριαρχεί το γκρι χρώμα και τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτές αποχρώσεις, αποπνέοντας την απαραίτητη για τον πελάτη ηρεμία και φιλοξενία. Η απλότητα στις γραμμές και το σουηδικό ξύλο που πρωταγωνιστεί σε τραπέζια και δάπεδο, κάνουν ακόμη πιο ζεστό και οικείο το χώρο. Το μενού αλλάζει περίπου κάθε μήνα εξασφαλίζοντας έτσι τις φρέσκες πρώτες ύλες, το προσωπικό αποτελείται από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες, ενώ τα πιάτα που σερβίρονται στήνονται με υψηλό αισθητικό κριτήριο!  

Λίγα λόγια για τον chef

O Konstantin Alexander Philippou, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αυστριακή. Τόσο το κεντροευρωπαϊκό όσο και το μεσογειακό στοιχείο έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξή του, αξιοποιώντας με ωραίο τρόπο όλα τα γευστικά ερεθίσματα που ο ίδιος έχει συλλέξει και από τις δύο αυτές χώρες. Με εμπειρία από κορυφαίες επιχειρήσεις εστίασης, έχει εργαστεί στην κουζίνα του καλύτερου αυστριακού εστιατορίου «Steirereck» (2 αστέρια Michelin το 2012) καθώς και στο «Gordon Ramsay» (3 αστέρια) και το «Le Gavroche» (2 αστέρια). Εμπειρία, επίσης, αποτέλεσε για τον ίδιο η κουζίνα του «Arzak» στο Σαν Σεμπαστιάν, το «Weibel 3» που κέρδισε 2 σκούφους από τον οδηγό «Gault Millau» καθώς και το «Novelli», το οποίο απέσπασε τον 3ο και μάλιστα μαζί με ένα αστέρι Michelin. 

Τρεις ιδιαίτερες σάλες

Το εστιατόριο διακρίνεται φυσικά για το φαγητό του, αλλά και για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποπνέει στο κοινό. Το καλύτερο σημείο του θεωρείται από τους πελάτες, αλλά και το ίδιο το προσωπικό, το λεγόμενο Kitchen Table που «κοιτάζει» κατευθείαν στην κουζίνα! Φιλοξενεί μόνο 2 καθήμενους γι’ αυτό είναι και το πιο περιζήτητο ενώ η εμπειρία του επισκέπτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κουζίνα αν σκεφτεί κανείς ότι όχι μόνο έχει οπτική επαφή με την μπριγάδα, αλλά και το ότι ορισμένα πιάτα παρασκευάζονται απευθείας στο εν λόγω τραπέζι. Το Private Dining Room με τη σειρά του είναι άκρως ατμοσφαιρικό και ενδείκνυται για ειδικά events (συνεντεύξεις τύπου, γενέθλια κτλ) αφού χωράει γύρω στα 20 άτομα, ενώ το Patio (δηλαδή η αυλή) δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να απολαύσει ένα al fresco γεύμα τούς καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο ενώ χωράει 40 περίπου άτομα.

Στις φωτογραφίες: 1. Η σάλα, όπου κυριαρχεί το ξύλο, έχει αρκετά "παράθυρα" με θέα την κουζίνα. 2,5. Τα πιάτα του Philippou θυμίζουν περισσότερο εικαστικές δημιουργίες... 3. Το εξαιρετικό service πλαισιώνει άριστα τη γαστρονομική εμπειρία. 4. Ο Konstantin Philippou δημιουργεί και εντυπωσιάζει!

H απλότητα χαρακτηρίζει τις παρασκευές του chef

O chef προσανατολίζεται στις απλές, καθαρές γεύσεις, με αμέριστο πάθος για τα ποιοτικά υλικά και φυσικά με γνώμονα τη γεύση! Η μαγειρική του Konstantin Philippou αντανακλά το multicultural background του ενώνοντας δύο διαφορετικούς κόσμους αρμονικά. Έτσι, στο πρώτο προσωπικό του εστιατόριο ο ίδιος αποφάσισε να σερβίρει μία ιδιαίτερα γήινη κουζίνα με ισορροπημένες μεταξύ τους γεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις πέρα από τη γευστική ισορροπία κάθε πιάτου, είναι και η παρουσίασή του, που θυμίζει εικαστική δήλωση, καθώς «παίζει» με χρώματα υφές και γεωμετρικές αναλογίες.

Ο Philippou πράγματι μαγειρεύει δημιουργικά και με την έννοια αυτή εκφράζεται συνολικά δημιουργικά. Ο τρόπος που έχει σκηνοθετήσει τη σάλα, τον εαυτό του στην (σχεδόν) ανοιχτή κουζίνα του και τα ίδια τα πιάτα του, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του: Η μαγειρική γι’ αυτόν είναι τρόπος έκφρασης και πρωτίστως ανάγκη για δημιουργία!

Ο Philippou για την ελληνική κουζίνα

O Konstantin πιστεύει πως ο Τουρισμός και η Γαστρονομία μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας των προϊόντων που διαθέτει. «Ο Τουρισμός και η Γαστρονομία πρέπει να επικεντρωθούν στο να προωθούν αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι» μας λέει. Τον ρωτάμε πώς αντιλαμβάνεται το κοινό του τις μεσογειακές πινελιές στο εστιατόριο και μας εξηγεί πως αυτές συνυπάρχουν με τις αυστριακές αντανακλώντας το πολυπολιτισμικό background του. Αυτό είναι ένα γεγονός που οι πελάτες εκτιμούν πολύ και ο ίδιος είναι ευγνώμων γι’ αυτό. Τέλος, εξομολογείται πως έχει διάφορα σχέδια για το μέλλον, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στο να κάνει όλο και πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία που χαρίζει στον πελάτη.

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Φωτό: Από το αρχείο του καταστήματος

Από το τεύχος 53 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού ΨΗΤΟ.