Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Souvla: Κρεοφαγία αλά ελληνικά στο Χονγκ Κονγκ!
Souvla: Κρεοφαγία αλά ελληνικά στο Χονγκ Κονγκ!

Ένα original εστιατορικό concept που προσφέρει στο ασιατικό κοινό την εμπειρία της παραδοσιακής ελληνικής... σούβλας κάνει ήδη θραύση στο Χονγκ Κονγκ.

Η Concept Creations με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ένας όμιλος που ασχολείται αποκλειστικά με τον κλάδο Tροφίμων και Ποτών προχώρησε στο νέο εγχείρημα που ακούει στο όνομα «Souvla». Μετά τα βραβευμένα concepts εστίασης Chicha, Tapeo και Frites, άνοιξε ένα εστιατόριο που προσανατολίζεται στον ελληνικό τρόπο ψησίματος κρεάτων και έχει ήδη ενθουσιάσει ένα κοινό ελάχιστα συμφιλιωμένο με τέτοιες γεύσεις! Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που έχει ξεχωρίσει στη γαστρονομική σκηνή του Χονγκ Κόνγκ ταξιδεύοντας την ελληνική κουζίνα κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του πλανήτη!

Στον πιο δημοφιλή δρόμο

Στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Ho Lee το εστιατόριο Souvla άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο. Ο χώρος του που αγγίζει τα 370 τ.μ. έχει σχεδιαστεί από τον Stephen Hart της ARC Projects και μπορεί να φιλοξενήσει 100 καθήμενους περίπου στη σάλα και άλλους 50 στο μπαρ. Το εστιατόριο σερβίρει αποκλειστικά ελληνική κουζίνα, αυθεντική, με έμφαση στη... σούβλα. Τα εξαιρετικά παρασκευασμένα εδέσματα σερβίρονται σε χειροποίητα κεραμικά πιάτα με την υπογραφή του Robert Gordon, ενώ μία τεράστια κόκκινη σιδερένια... κερύθρα εκτείνεται σε όλο το μήκος του εστιατορίου θέλοντας να θυμίσει στους επισκέπτες ότι το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Ένας φιλέλληνας σεφ!

Συνεργάτης χρόνων με τον Όμιλο, ο σεφ Michael van Warmelo, έχει συλλέξει με μεγάλη προσπάθεια συνταγές γενεών από οικογενειακούς φίλους στην Ελλάδα, αλλά και από τα δικά του προσωπικά ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Η αγάπη του για την ελληνική γαστρονομία καθώς και η μακρά συνεργασία του με τον θρυλικό μάγειρα Greg Malouf είναι οι λόγοι που ο Μichael έχει τελειοποιήσει πιάτα όπως η ταραμοσαλάτα, το σαγανάκι και φυσικά το αγαπημένο και γνωστό σε όλους πίτα-γύρο με τζατζίκι. Επίσης, πέρα από τις πρωτόγνωρες γεύσεις οι καθήμενοι μπορούν να δοκιμάσουν πληθώρα ποτών, αφεψημάτων και cocktail, ενώ το μαγαζί προσφέρει και Metaxa, μία καινούρια γεύση για το εν λόγω κοινό. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα ο σεφ έκανε κάποιες πιο light αλλά εξαιρετικές προσθήκες στον κατάλογο για τους λάτρεις των θαλασσινών όπως ο ξιφίας μαγειρεμένος με την τεχνική του sous-vide και σερβιρισμένος με κάππαρη και αγγουράκια, καθώς και οι γαρίδες καταΐφι με τυροκαφτερή. Kι ενώ η Souvla έχει γίνει γνωστή σε όλους για τα αργοψημένα ποιοτικά κρεάτά της, υπάρχει μέριμνα και για τους vegeterians που θα την επισκεφθούν, καθώς ο Μichael έχει προσθέσει στον μπουφέ, αλλά και στον κατάλογο πολλούς κωδικούς που δεν περιλαμβάνουν κρέας όπως το σουβλάκι με χαλούμι, ντομάτα, πατάτα, μαϊντανό και άνηθο”.

Στις φωτογραφίες: 1. Ο φιλέλλην σεφ Michael van Warmelo. 2,3. Το εξαιρετικό service πλαισιώνει άριστα τη γαστρονομική εμπειρία. 4. Η σούβλα στην πρώτη γραμμή.

Μόνο prime κοπές

«Το εστιατόριο Souvla καθρεφτίζει την απλότητα και καθαρότητα του αληθινού ελληνικού φαγητού» δηλώνει ο Viviano Romito, manager της Concept Creations και συμπληρώνει: “Πληθώρα προσεκτικά διαλεγμένων κοπών κρέατος, πασπαλισμένων με ελαιόλαδο και μυρωδικά, ψήνονται καθημερινά στις σούβλες μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν αυτό το λαχταριστό χρυσαφί-καφέ ξεροψημένο χρώμα». Και αξίζει να αναφέρουμε επιπλέον πως όλα ψήνονται μπροστά στα μάτια των καθήμενων σε μία εντυπωσιακή ανοιχτή ίνοξ κουζίνα στο κέντρο του εστιατορίου. Το κατάστημα ανοίγει καθημερινά από τις 12, ενώ προσφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας και «Doing it Greek Style» lunch menus από τον μπουφέ.

Φυσικά, από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αυθεντικά ελληνικά επιδόρπια όπως οι λουκουμάδες με μέλι, η μπουγάτσα με κρέμα και κανέλα και φυσικά τα σιροπιαστά (μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο) ελαφρώς πειραγμένα, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.

Ένα hip εστιατόριο...  

Η Souvla, που, κατά τους κριτικούς γεύσης, κινείται ανάμεσα στο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και τη μοντέρνα αισθητική του Χονγκ Κονγκ, θεωρείται ήδη σαν ένα hip και σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο, που έχει κερδίσει το στοίχημα, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την εγχώρια γαστρονομία στο εξωτερικό...

Δροσερά cocktails αλά ελληνικά

Αξίζει να αναφερθεί πως στο χώρο λειτουργεί και bar που σερβίρει αφεψήματα, ροφήματα και cocktails όλη την ημέρα. Τα νέα cocktails που λανσάρει για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το «The Bees Knees», που περιέχει ανανά, 7άρι ΜΕΤΑΧΑ, πορτοκάλι, λάιμ και μέλι αρωματισμένο με δεντρολίβανο και γαρύφαλλο, το «The Mykonos Mule» με επίσης 7άρι ΜΕΤΑΧΑ, Kings Ginger, λάιμ, FT Ginger Beer και το «Pandora’s Box» που περιέχει μηλίτη, πράσινο μήλο, 7άρι ΜΕΤΑΧΑ και Manzana Schnapps. Τέλος από τη λίστα των κρασιών δεν θα μπορούσαν να λείπουν επώνυμες ελληνικές επιλογές και φυσικά κλασικές εγχώριες ποικιλίες (Ρόμπολα, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο κ.ά.)

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Φωτό: Από το αρχείο του καταστήματος

Από το τεύχος 54 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού ΨΗΤΟ.