Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Street food: Η νέα μόδα στην ταχεία εστίαση
Street food: Η νέα μόδα στην ταχεία εστίαση

Στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, πολλές επιχειρήσεις εστίασης στρέφονται στο street food, προσαρμοσμένο πάντα στις γευστικές επιταγές του μέσου Έλληνα... Γρήγορα σερβιρισμένες, αλλά καθόλου πρόχειρα παρασκευασμένες μερίδες στο χέρι φαίνεται να αποτελούν τη νέα τάση.

Δίνοντας περισσότερη βάση στην ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία οι περισσότερες επιχειρήσεις ταχείας εστίασης έχουν μετατοπιστεί από το αυτοματοποιημένο service που προσέφεραν την περασμένη δεκαετία, στην άμεση, πιο προσωπική εξυπηρέτηση. Γνωρίζουν πως λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να επισκέπεται ένα εστιατόριο με τη συχνότητα που το έκανε κάποτε κι έτσι το ποιοτικό fast food άρχισε-ιδιαίτερα την περασμένη σεζόν- να ανεβαίνει κατακόρυφα. Μικρές, ζεστές γωνιές στο κέντρο των πόλεων προσφέρουν ποιοτικά γεύματα που δεν υπολείπονται σε τίποτα από εκείνα των εστιατορίων.

Νουντλς στο γουόκ 

Το πρώτο Street Wok στήθηκε πέρυσι στην Πανόρμου ενώ πριν κάποιους μήνες εγκαινιάστηκε το κατάστημα της Ν. Ερυθραίας. O Pete Sousounis με πολλά χρόνια εμπειρίας και σπουδών πάνω στην Εστίαση σε Ελλάδα και ΗΠΑ εκτιμά πως το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά για το street food στη χώρα και ότι αυτό είναι ένα από τα καλά αποτελέσματα της κρίσης. «Έχω ασχοληθεί με αρκετά concepts και είναι ό,τι πιο έξυπνο έχω κάνει ως τώρα σαν επένδυση και για τον καταναλωτή αλλά και για μένα. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο από πλευράς εκπαίδευσης και λειτουργίας σε σχέση με ένα κλασικό εστιατόριο. Πήρα το χρόνο που χρειαζόταν για να τελειοποιήσω το concept πριν βγει στο πεζοδρόμιο κι από ‘δω και πέρα η δουλειά ρολάρει και το street wok αποδεικνύεται κερδοφόρο». Η νέα αυτή πτυχή της εστίασης συμβάλλει επιπλέον και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας του καταναλωτή. Ο τελευταίος διευρύνει τους ορίζοντές του μέσω της γαστρονομίας και ανακαλύπτει νέες γεύσεις που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια του στην ανοιχτή κουζίνα του street wok. O Pete Sousounis μας λέει ότι “έρχονται άνθρωποι που με ρωτάνε τι είναι αυτή η σάλτσα στο μαύρο μπουκαλάκι εννοώντας φυσικά τη soya sauce και αφού έρθουν και ξανάρθουν σε λίγο καιρό οι ερωτήσεις τους πλέον έχουν φτάσει στο “να βάλω φρέσκο κόλιανδρο από πάνω ή να πάρω τη σατέι και να βάλω τραγανό κρεμμύδι;” Εκεί συνειδητοποιώ ότι όντως τους έχω μάθει πράγματα για την ασιατική κουζίνα κι αυτό με ευχαριστεί πάρα πολύ σαν επαγγελματία».

Το Φαλάφελ στα καλύτερά του!

Άνοιξε το Μάιο του 2013 στην Αιόλου και το όνομά του είναι «Falafellas» δηλαδή falafel και fellow που σημαίνει οι φίλοι του φαλάφελ. Σε λίγο καιρό έχει γίνει γνωστό σε όλη την Αθήνα αποκτώντας φανατικό κοινό. Ο Άρης Λαμπρόπουλος και ο Γιώργος Χαβουτσάς γνώρισαν το προϊόν στα ταξίδια τους σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή κ.λπ. και τους γοήτευσε αμέσως. «Αρχίσαμε να το αναζητάμε σε ξένες χώρες και συνειδητοποιήσαμε ότι σε κάθε πόλη μικρή ή μεγάλη μπορούσες να βρεις αυτό το απλό αλλά τόσο απολαυστικό έδεσμα της Ανατολής, από ένα καλό εστιατόριο έως το πιο απλό street food σε κακόφημη περιοχή. Στη συνέχεια μάθαμε να το μαγειρεύουμε και να το φτιάχνουμε σπίτι μας Αυτό εξελίχθηκε με κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια στα μυστικά μιας πετυχημένης συνταγής!». Το βασικό προϊόν είναι το Φαλάφελ, το οποίο σερβίρεται σε αραβική πίτα με φρέσκα λαχανικά και σος. Εναλλακτικά προσφέρονται και κεφτεδάκια σε αραβική πίτα με φρέσκα λαχανικά και sauce. Το μενού κλείνει με δύο σαλάτες Ταμπουλέ και Χούμους. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά με φρέσκα υλικά από την αγορά.

 

Φρέσκα ζυμαρικά με πρωτότυπες σάλτσες

Το Quick Pleasure στο Γκάζι άνοιξε το 2011 από τον Γ. Παπαστάθη, τον Σ. Πήλιο και τον Δ. Λάιο που ήταν οι ίδιοι μάγειρες αλλά και φίλοι. «Οι εποχές ήταν ήδη δύσκολες από τότε, είδαμε ότι τα εστιατόρια δεν πήγαιναν καλά και σκεφτήκαμε να κρατήσουμε την ποιότητα ενός εστιατορίου και να την προσφέρουμε σε street food αφού είχαμε την τεχνογνωσία. Θέλαμε αυτό που θα κάνουμε να είναι γρήγορο, ποιοτικό και να έχει μια πολύ καλή τιμή. Έτσι οδηγηθήκαμε στο συγκεκριμένο προϊόν και τη σάλτσα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού», μας λένε οι ιδιοκτήτες. Νιόκι, παπαρδέλες, ραβιόλια και άλλα σπέσιαλ ζυμαρικά «παρελαύνουν» σε προσεγμένες συσκευασίες, με τους πελάτες να στηρίζουν σταθερά από την πρώτη μέρα. Οι Α’ ύλες για τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ακριβές, οπότε για να καταφέρουν να ελέγξουν τα κόστη χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, κάνουν αυστηρό έλεγχο στις αγορές τους και τρέχουν οι ίδιοι την επιχείρησή τους με ελάχιστο προσωπικό. Προμηθεύονται τα φρεσκο... παρασκευασμένα στο εργαστήριο ζυμαρικά, τα οποία είναι ειδική παραγγελία σε καθημερινή βάση, ενώ τις σάλτσες τις παρασκευάζουν οι ίδιοι. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν που πρέπει να παραδοθεί κατά τη διανομή, σε ακτίνα ελάχιστων χλμ για να διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Ψαράκι στο χέρι

Το  Ψαραnoid άνοιξε πριν από 3 χρόνια στο Χαλάνδρι με τον Δημήτρη Παντέκη να έχει μελετήσει πολύ καλά το ψάρι, τα θαλασσινά, την πατάτα, το κουρκούτι και το λάδι, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε ένα fish n’chips μαγαζί και δη street food. Στο συγκεκριμένο κατάστημα θα βρει κανείς fish n’ chips σε κώνο που είναι και το σήμα κατατεθέν του, fish burger, χειροποίητο μπιφτέκι καλαμαριού, αλλά και burger από γαρίδα, πανέ λωρίδες καλαμαριού, ψαρόσουπα και τορτίγιες, όλα με γεύση από θάλασσα! Ρωτώντας τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης για την τάση του ποιοτικού φαγητού στο χέρι που φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο, μας λέει από την εμπειρία του ότι «Τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής κρίσης κυρίως στις χώρες του Νότου, ξεφυτρώνουν αναρίθμητες προτάσεις φαγητού, άλλες ιδιαίτερα μελετημένες κι άλλες πρόχειρες και τετριμμένες. Στο δικό μας αντικείμενο και συγκεκριμένα στο fish & chips (που έχουμε τη χαρά εμείς πρώτοι να έχουμε φέρει στο προσκήνιο) παρατηρούμε πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται τελικά και σιγά σιγά δημιουργείται γύρω του μια ισχυρή τάση που στο προσεχές μέλλον φαίνεται πως μάλλον θα πάρει καλό κομμάτι της αγοράς! Είναι καιρός για ποιότητα, τιμιότητα, ευγένεια και σωστή εξυπηρέτηση».

Εξαιρετικές street food γεύσεις της πόλης

 1.  Burger γαρίδας: Στο Ψαραnoid θα βρει κανείς burgers με γαρίδες ολόφρεσκο ψωμάκι, σαλάτα και γευστικές sauces για κάθε γούστο! Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο burger!

 2.  Φαλάβελ με πιτούλα: Ρεβυθοκεφτές με φρέσκα λαχανικά (μελιντζάνα, αγγουράκι, ντομάτα) και σως γιαούρτι σε φρέσκια αραβική πιτούλα. Σήμα κατατεθέν των... falafellas! Από τα αγαπημένα της Αθήνας.

 3.  Ραβιόλι με σπανάκι: Ολόφρεσκα ζυμαρικά με γέμιση ή χωρίς και έντονες σάλτσες με πρωτότυπα υλικά δημιουργούν ουρές παρεών στο Quick Pleasure που ξέρει τι είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.

 4.  Νουντλς με πιπεριά: Ο πελάτης στο Street Wok μπορεί να επιλέξει από υλικά της αρεσκείας του δημιουργώντας γευστικούς συνδυασμούς. Προτείνουμε φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο on top!

Οι επιχειρηματίες που κάνουν τη διαφορά

 1.  Γιώργος Παπαστάθης & Στέφανος Πήλιος: Με εμπειρία σαν μάγειρες αποφάσισαν ότι τα λάθη που έχουν δει ως τώρα δεν θα τα επαναλάβουν σαν επιχειρηματίες στη δική τους επιχείρηση που γίνεται όλο και πιο γνωστή.

 2.  Άρης Λαμπρόπουλος: Με μεγάλο μεράκι και απεριόριστη αγάπη για το καλό φαγητό σερβίρει όλο το κέντρο της πόλης με το καλύτερο φαλάφελ. Με αφοσίωση στο μαγαζί του αλλά κυρίως σεβασμό στο προϊόν του.

 3.  Δημήτρης Παντέκης: Από τους πρώτους που είδαν ότι το fish n’ chips μπορεί να αποκτήσει τον δικό του χώρο στην ελληνική μαζική  εστίαση, εγγυάται στον κόσμο ανθρώπινη και οικεία εξυπηρέτηση σε... ροκ τόνους!

 4.  Pete Sousounis: Έχοντας πλούσιο βιογραφικό στο κομμάτι της Εστίασης ξενοδοχείων αλλά και εστιατορίων αποφάσισε ότι το street food είναι η νέα τάση και μπήκε δυναμικά αλλάζοντας τα δεδομένα.   

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 57 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού ΨΗΤΟ.