Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Kalamaki bar, σουβλάκι με γεύση και φαντασία!
Kalamaki bar, σουβλάκι με γεύση και φαντασία!

Στο ολοκαίνουριο “Kalamaki bar” στη στάση Συγγρού-Φιξ τα πιάτα που ξέραμε «μεταμορφώνονται» σε προσεγμένες μερίδες με καλαμάκι, ψημένες με τον πιο υγιεινό τρόπο. Από το κρέας και το ψάρι μέχρι τον ανανά, το κάθε τι σερβίρεται άψογα σ’ έναν χώρο ζεστό και συνάμα μοντέρνο!

Η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι με την προοπτική ενός πολύ μικρού χώρου, ωστόσο δύο μέρες πριν να ανοίξει τις πόρτες της, το διπλανό μαγαζί έκλεισε κι έτσι οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μια καθαρά «αμυντική» κίνηση: να το αγοράσουν! Έτσι, το Kalamaki bar επεκτάθηκε όχι μόνο δίνοντας λύση στους πελάτες του για τη χειμερινή σεζόν αλλά και βελτιώνοντας αισθητά την πρόσοψή του, που είναι ακριβώς στον πεζόδρομο!

Με ιδιοκτήτες την Άννα Κριμπά και τον Αντώνη Ιωακειμίδη αλλά και μία ομάδα έμπειρων ατόμων, όπως ο Χρήστος Σαλαμόζης που ανέλαβε το consulting του χώρου, η επιχείρηση έχει ήδη αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια κοινού και Τύπου, ενώ συνεχίζει να βάζει νέους στόχους και να τους πετυχαίνει. O σεφ Στράτος Λιάπης επιμελήθηκε το μενού που αντανακλά πολύ σωστά τη φιλοσοφία του καταστήματος.

Τα πάντα όλα σε καλαμάκι...

Το Kalamaki bar προσφέρει την αίσθηση του εστιατορίου με τιμές σουβλατζίδικου. Σε έναν χώρο που έχει μεγάλο αισθητικό ενδιαφέρον και είναι άψογα φωτισμένος, το βασικό στοιχείο του concept είναι η ανοιχτή κουζίνα, όπου μπροστά στον πελάτη ψήνονται τα πάντα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι σε πολλές κουζίνες του κόσμου το finger food σερβίρεται σε καλαμάκι με τη λογική του «τσιμπολογήματος» που συνοδεύει το ποτό, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν τη σύνδεση κι έτσι κατέληξαν και στο όνομα του εστιατορίου. Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα πολύ ενδιαφέρον... Kalamaki bar! «Εδώ όλα γίνονται μπροστά σου οπότε καταλαβαίνεις και βλέπεις τι τρως. Συμμετέχουν όλες σου οι αισθήσεις στην εμπειρία αυτή: η γεύση και η όσφρηση, η όραση και η ακοή. Βλέπεις τη διαδικασία παρασκευής, απολαμβάνεις τις ευωδιές της κουζίνας, γεύεσαι το φαγητό και όλα αυτά με τη συνοδεία ποιοτικής μουσικής στη σωστή ένταση», μας λέει ο κ. Χρήστος Σαλαμόζης. Ακόμη και όταν επισκέπτεται κανείς το Kalamaki bar με στόχο το take away ελέγχει ο ίδιος πίσω από το μεγάλο πάγκο τι ακριβώς αγοράζει.

Συγκεκριμένες και ξεκάθαρες γεύσεις

Ο κατάλογος του καταστήματος δημιουργήθηκε με μεγάλη μέριμνα και έπειτα από μελέτη των πιθανών διατροφικών ιδιαιτεροτήτων του επισκέπτη. Γι’ αυτό επιλέγονται βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι ή vegeterian... και βέβαια όλα σε καλαμάκι! Το κοινό μπορεί επίσης να δοκιμάσει (αλλά και να αγοράσει για το σπίτι) ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού, καθώς το Kalamaki bar τις προμηθεύεται από παραγωγούς σε ειδικές τιμές. Από τα σουβλάκι φυσικά δεν «ξεφεύγει» ούτε το επιδόρπιο, όπως ο ανανάς με μέλι και κανέλα, ενώ σύντομα στο μενού θα προστεθεί και ο παραδοσιακός, αγνός λουκουμάς!

Η «απενοχοποιημένη» έξοδος

Το εν λόγω κατάστημα είναι «απενοχοποιημένο», όπως μας λένε οι ιδιοκτήτες, διότι δεν στοχεύει σε συγκεκριμένο target group, καθώς εδώ μπορεί να χορτάσει και να ψυχαγωγηθεί κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Όλοι ανεξαιρέτως απολαμβάνουν την ποιότητα του Kalamaki bar και μπορούν να απολαύσουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα με αντίτιμο 3, 5 έως 15 ευρώ το άτομο! «Το θεμιτό είναι τα 8 με 10 ευρώ ανά κουβέρ και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε», μας λένε οι ιδιοκτήτες και συμπληρώνουν «πλέον οι παρέες μοιράζονται τα έξοδα, ενώ το βασικό για εμάς είναι να ξανάρθουν την επόμενη εβδομάδα ή και το επόμενο βράδυ». Οι χαμηλές τιμές είναι πλέον ζητούμενο για κάθε επιχείρηση που θέλει να είναι ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτό της μερίδας τηγανητές πατάτες που διαθέτει το Kalamaki bar, με κόστος 2,80 ευρώ, καθαρισμένης και κομμένης μπροστά στα μάτια του πελάτη από πατάτες Κύπρου, σε αντίθεση με μία μερίδα κατεψυγμένες πατάτες σε ένα συνηθισμένο fast food που κυμαίνεται περίπου στα 2,50 ευρώ.

Νέα επένδυση εν μέσω κρίσης

Συζητώντας με τους επαγγελματίες της επιτυχημένης επιχείρησης καταλαβαίνουμε ότι η παρούσα οικονομική φάση έχει και πλεονεκτήματα. Τα συν αυτό τον καιρό είναι ότι οι επιχειρηματίες βρίσκουν πολύ πιο εύκολα ελκυστικά ενοίκια και καλές τιμές στον εξοπλισμό, δηλαδή το κόστος εγκατάστασης μειώνεται αισθητά. Από την άλλη το 23% του ΦΠΑ «θερίζει» κυριολεκτικά τον κλάδο και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες. Ωστόσο στο Kalamaki bar οι τιμές παρέμειναν ίδιες εκ των συνθηκών, αφού άνοιξε μόλις δύο μήνες πριν αυξηθεί το ΦΠΑ, και σήμερα απασχολεί 10 με 12 άτομα. Το μυστικό; Ο επαγγελματισμός. Δεδομένου ότι Μαζική Εστίαση προσφέρει υπηρεσία και όχι παραγωγή προϊόντων, το βασικό είναι ότι οι πελάτες φαίνεται ήδη να μένουν ευχαριστημένοι και να ξεχωρίζουν τα στέκια που τα χρήματά τους βρίσκουν ανταπόκριση. Και πώς να μην επιλέξουν το Kalamaki bar όταν καταναλώνουν ένα προϊόν με καθαρή και σαφή γεύση που είναι φρέσκο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, έχει τελικά εξαιρετικό αντίκτυπο στον κόσμο!

Ομαδικό πνεύμα και μακροπρόθεσμα οφέλη

Τη στιγμή που το ωράριο του μαγαζιού είναι από τις 10 το πρωί ως τις 3 τα ξημερώματα, για να μπορεί να λειτουργεί κάθε μέρα χρειάζονται 10 με 12 άτομα που να ξέρουν καλά τη δουλειά τους και να είναι πολύ πρόθυμα να συνεργαστούν μεταξύ τους για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό είναι εμφανές αμέσως μόλις μπει κανείς στο Kalamaki bar, όπου η εξυπηρέτηση και η οργάνωση είναι πολύ σωστή. Έχει μεγάλη σημασία για τους ιδιοκτήτες να είναι ξεκάθαρα τα καθήκοντα και οι βάρδιες του καθενός ώστε το μαγαζί να παραμένει ανοιχτό ακόμα και τις ώρες ή μέρες που ανταγωνιστικά καταστήματα κλείνουν, ώστε να στοχεύσει σε νέους πελάτες. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια σε αυτή τη φάση να σε βρει κανείς κλειστό για τον οποιονδήποτε λόγο», τονίζει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Μιχάλης Ζούλας.

Το ιδανικό μελλοντικό σενάριο

Τα μελλοντικά σχέδια των ιδιοκτητών, εφόσον το concept εδραιωθεί, είναι να επεκταθεί περνώντας στο franchise με προϋπόθεση οι άνθρωποι που θα δουλέψουν το brand να πληρούν τις προδιαγραφές, ο χώρος να είναι εξίσου προσεγμένος και να μην καταλήξει μία απρόσωπη επιχείρηση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ομοιογένεια στη νοοτροπία που λειτουργούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επίσης ένα απτό σχέδιο που ενδεχομένως να υλοποιηθεί άμεσα είναι το κομμάτι του delicatessen.

Ταυτότητα καταστήματος

Επωνυμία: Kalamaki bar

Διεύθυνση: Δράκου 15 & Δημητρακοπούλου Κουκάκι

Ιδιοκτήτες: Άννα Κριμπά, Αντώνης Ιωακειμίδης

Προσωπικό: 10-12 άτομα

Καθήμενοι: 70

Σπεσιαλιτέ: καλαμάκι χαλούμι

 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 39 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2012) του περιοδικού ΨΗΤΟπωλείο