Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Στις pubs της Αθήνας. Ιδιαίτερες μπίρες και πρωτότυπα γευστικά μενού.
Στις pubs της Αθήνας. Ιδιαίτερες μπίρες και πρωτότυπα γευστικά μενού.

Όλες οι σύγχρονες τάσεις στην εστίαση ευνοούν το απλό φαγητό, το συνδυασμό με μπίρα ή ποτό και την ολοήμερη λειτουργία. Όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρώνονται στο concept της pub, το οποίο κερδίζει έδαφος και δόξα. Το concept της pub είναι μια διαφορετική πρόταση στον κλάδο της εστίασης που έρχεται από το εξωτερικό, αλλά ήδη μετράει 10 χρόνια ζωής στην ελληνική αγορά. Μπορεί ο συνδυασμός φαγητού και ποτού να είναι λίγο μακριά από την ελληνική κουλτούρα της ταβέρνας ή του εστιατορίου, αλλά οι pubs της Αθήνας έχουν καταφέρει σιγά σιγά να “εκπαιδεύσουν” τους έλληνες πελάτες και να κρατάνε αυξημένα τα ποσοστά των κερδών τους. Με εμφανείς επιρροές από την Αγγλία και την Ιρλανδία, τα καταστήματα αυτά στηρίζονται αρκετά στη γαστρονομία των χωρών αυτών. Απαραίτητο συστατικό είναι φυσικά οι εισαγόμενες μπίρες, η ατμόσφαιρα της “σκοτεινής” παμπ με σκούρα χρώματα και ξύλινες επιφάνειες και τα πιάτα που εμπνέονται από τη βρετανική και ιρλανδική κουζίνα. Επισκεφτήκαμε τέσσερις pubs στη Γλυφάδα, το Μοναστηράκι, τους Αμπελόκηπους και το Μαρούσι.

 

Molly Mallone’s

Η πρώτη ιρλανδική παμπ στην Ελλάδα άνοιξε το 2003 στη Γλυφάδα. Ο ιρλανδός Michael Jennings είχε ήδη εμπειρία στην εστίαση, αφού διαχειριζόταν παμπ στην Ουκρανία. Με τις συμβουλές Ελλήνων φίλων του, ο κ. Jennings ήρθε στην Ελλάδα για αυτό το λόγο, αφού δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην ελληνική εστίαση και θεωρήθηκε ευκαιρία. “Είδαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά της Αθήνας και ότι μια ιρλανδική παμπ θα μπορούσε να έχει επιτυχία και να προσελκύσει πελάτες. Μετά από 10 χρόνια έχει αποδειχτεί ότι δεν είχαμε άδικο. Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει ρίξει λίγο την πελατεία και τα κέρδη αλλά γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι”, μας λέει ο κ. Jennings. Για την κατασκευή και διακόσμηση της παμπ ήρθε εταιρεία από την Ιρλανδία, ώστε ακόμα και τα υλικά και το design να αποπνέουν ατμόσφαιρα αυθεντικής παμπ. Μεγάλες ξύλινες επιφάνειες, μπορντό δερμάτινοι καναπέδες και ψηλά σκαμπό συμπληρώνουν τα δύο επίπεδα του Molly Mallone’ s. Το μενού περιλαμβάνει αρκετές επιλογές και είναι το μενού που θα μπορούσε να βρει κάποιος σε μια σύγχρονη αντίστοιχη παμπ στην Ιρλανδία και στην Αγγλία: Περίτεχνα burgers, φτερούγες κοτόπουλου, rib eye steak, φιλέτο μπακαλιάρου και τα γνωστά fish and chips συνοδεύονται από εκλεκτές μπίρες, με προεξέχουσες τις ιρλανδικές Guinness και Kilkenny. Πώς αντιμετώπισαν οι Έλληνες πελάτες το concept της παμπ; “Χρειάστηκε λίγος καιρός για να κερδίσουμε τους καταναλωτές, αλλά με υπομονή προσπαθήσαμε να δείξουμε τι έχει να προσφέρει μια παμπ και άρχισαν να το εκτιμούν. Σήμερα το 80% των πελατών είναι Έλληνες που έρχονται σε μας ακριβώς γιατί προσφέρουμε καλής ποιότητας φαγητό σε συνδυασμό με μπίρες και ποτά”, εξηγεί ο κ. Jennings για την επιτυχία του Molly Mallone’s.

James Joyce’s

To 2007 ανοίγει η δεύτερη ιρλανδέζικη παμπ αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Η παμπ δανείζεται το όνομά της από το γνωστό Ιρλανδό συγγραφέα James Joyce. Βρίσκεται σε πεζόδρομο δίπλα στην οδό Ερμού και ενώ θα περίμενε κανείς ότι λόγω τοποθεσίας οι πελάτες θα ήταν κυρίως ξένοι, πάλι η πλειοψηφία των πελατών είναι Έλληνες. “Το 90% των πελατών μας είναι Έλληνες, οι οποίοι έρχονται εδώ γιατί εκτιμούν τη διαφορετική κουλτούρα και όσον αφορά το φαγητό και το ποτό και όσον αφορά την ατμόσφαιρα. Μόλις περνάνε το κατώφλι, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια άλλη χώρα και αυτό νομίζω είναι ένας από τους κύριους λόγους της επιτυχίας μας”, δηλώνει ο κ. Tom Cameron, ο οποίος κατάγεται από την Ιρλανδία και είναι ένας εκ των ιδιοκτητών (οι άλλοι είναι ο κ. Jennings με τη σύζυγό του). Η παμπ διαθέτει φανατικούς θαμώνες που έρχονται από τον πρώτο μήνα που άνοιξε, αλλά και πελάτες κάθε κατηγορίας, όπως οικογένειες, ζευγάρια και παρέες. “Η πλειοψηφία έρχεται για το φαγητό και όχι για τις μπίρες ή τα ουίσκι. Πολύ συχνά πελάτες παραγγέλνουν μόνο πιάτα και όχι κάποια από τις μπύρες μας. Μεγάλη προσέλευση σημειώνεται και στα events που οργανώνουμε είτε με προβολές ποδοσφαιρικών αγώνων από την Αγγλία, είτε παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές ποτών, κτλ.” Η κουζίνα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι και κλείνει στη 1 το βράδυ. Το James Joyce’s απασχολεί 13 άτομα προσωπικό και διαθέτει πλούσιο μενού με burgers, ορεκτικά και σπεσιαλιτέ με κρέας.

Wee Dram

Ο Ross Antoni κατάγεται από το Εδιμβούργο και ήρθε πρώτη φορά στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχοντας δουλέψει σε παμπ στη Σκωτία, αλλά και στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, πήρε την απόφαση να ανοίξει την πρώτη σκοτσέζικη παμπ στην Αθήνα. Εδώ και δύο χρόνια, η παμπ των Αμπελοκήπων συγκεντρώνει τους φαν των σκοτσέζικων ετικετών. Ο χώρος έχει εξοπλιστεί με σκούρους ξύλινους πάγκους που δένουν με τους κόκκινους τοίχους, δημιουργώντας ατμόσφαιρα pub στα Highlands. “Πάντα ονειρευόμουν να ανοίξω μια σκοτσέζικη παμπ σε ξένη χώρα. Ήθελα να φέρω την ατμόσφαιρα και τη γεύση της Σκωτίας στην Αθήνα”, μας λέει ο Ross, ο οποίος έχει στήσει με μεγάλη προσοχή το μενού. Πάνω από 40 μπίρες και ουίσκι είναι στη διάθεση του πελάτη, ενώ και οι επιλογές του φαγητού είναι κλασικές για μία παμπ. Σπέσιαλ πρωινό, burger φτιαγμένο με κιμά με μπίρα, hot dog, σάντουιτς, κτλ. Πολλές από τις σκοτσέζικες μπίρες τις εισάγει ο ίδιος ο κ. Antoni και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για πολλά σπάνια ουίσκι που έρχονται από τα Highlands της Σκωτίας. Εισαγωγή γίνεται και για αρκετές Α΄ύλες φαγητού. Το μπέικον και τα λουκάνικα προέρχονται από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, όπως και το παραδοσιακό haggis, το οποίο θεωρείται το εθνικό πιάτο της Σκωτίας.

L ‘ Ambassadeur

Ένας συνδυασμός μπιραρίας και αγγλικής παμπ ήταν το όραμα του κ. Χρήστου Σύρμα, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε το L’ Ambassadeur στο Μαρούσι. Μπροστά σε πεζόδρομο, το παμπ εστιατόριο διαθέτει πάνω από 60 είδη μπίρας και μενού με πολλές επιλογές από σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και ποικιλίες. Πολλά από τα αλλαντικά και τα λουκάνικα εισάγονται από τη Γερμανία, ενώ στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται σπάνιες μοναστηριακές μπίρες. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν διαμορφωθεί και διακοσμηθεί από τον ίδιο τον κ. Σύρμα: βαρέλια ιδίας κατασκευής και κορμοί δέντρων χρησιμεύουν ως ψηλά τραπέζια, πίνακες και διαφημίσεις από μπίρες κοσμούν τους τοίχους. Το μενού περιλαμβάνει κλασικές επιλογές μπιραρίας όπως κότσι αλλά και πιο “ελεύθερες” επιλογές που θα ταίριαζαν σε παμπ όπως burgers, σαλάτες ή συνοδευτικά όπως onion rings. “Οι περισσότερες μπιραρίες και παμπ στην Αθήνα είναι σαν εστιατόρια με πολλά καθίσματα. Εμείς θελήσαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό τύπο μαγαζιού. Στον πάνω όροφο υπάρχουν τραπέζια για φαγητό και η μουσική είναι χαμηλά, ενώ κάτω υπάρχει περισσότερο η ατμόσφαιρα της παμπ με ψηλά σκαμπό, μουσική από dj σε μεγαλύτερη ένταση αλλά βέβαια και η δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος φαγητό. Ακόμα η μεγάλη μπάρα βοηθάει σε αυτό, αφού πολύς κόσμος προτιμάει να απολαύσει το φαγητό στο μπαρ”, εξηγεί ο κ. Σύρμας το concept του L’Ambassadeur και τη λογική με την οποία σχεδιάστηκαν οι χώροι της pub.

Οι εμπνευστές των pubs

Michael Jennings:

Με καταγωγή από την Ιρλανδία, ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα της παμπ στην Αθήνα και έτσι άνοιξε την pub Molly Mallone’s το 2003 στη Γλυφάδα.

 

Tom Cameron:

Έξι χρόνια συμπληρώνει η παμπ James Joyce στο Μοναστηράκι, όσα και τα χρόνια που μένει στην Αθήνα ο Tom Cameron, ο οποίος κατάγεται από τη βόρεια Ιρλανδία.

 

Ross Antoni:

Ο κ. Antoni, από το Εδιμβούργο, είναι περήφανος που είναι Σκωτσέζος και για αυτό δημιούργησε το Wee Dram, για να μεταδώσει τον ενθουσιασμό για τη χώρα του στους πελάτες.

 

Σύρμας Χρήστος:

Ένα προσωπικό όνειρο, πολύ μεράκι και οι σωστοί συνεργάτες ήταν τα εφόδια του κ. Σύρμα για να ανοίξει πριν 2 χρόνια το L’ Ambassadeur στο Μαρούσι.  

 

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 47 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού ΨΗΤΟ.