Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
4 espresso bars που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα
4 espresso bars που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα

Με την ελληνική Καφεστίαση να εξελίσσεται, εμφανίζονται σπουδαίες επιχειρηματικές προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα. Σ’ αυτό το τεύχος προσεγγίζουμε 4 χαρακτηριστικές περιπτώσεις espresso bars με ειδίκευση στις speciality ποικιλίες.

 01  Hράκλειο – Τhink Tank 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Φέτος είναι ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του Think Tank 3rd Wave Espresso & Wine Bar. Η φιλοσοφία δημιουργίας του Think Tank (στην φωτογραφία αριστερά), ήταν η ίδρυση μιας εναλλακτικής δεξαμενής σκέψης μέσα στον αστικό ιστό, που να δίνει έμφαση στην κορυφαία ποιότητα του καφέ και στην επίσης κορυφαία ποιότητα του κρασιού. Σκοπός των ιδιοκτητών του, κ.κ. Αντώνη Κουνενού και Μάρκου Ξενογιαννάκη, ήταν και παραμένει η λειτουργία ενός διαδραστικού χώρου σκέψης που ανανεώνεται δημιουργικά ανάλογα με τις διαθέσεις και τις συνθήκες, όπου ο καθένας θα πει τη δική του ιστορία, θα δημιουργήσει εικόνες και σκέψεις στο μυαλό, για να τον βοηθήσουν να συνεχίσει τη μέρα ή να αποσυμπιεστεί από το άγχος της δουλειάς.

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ SPECIALITY COFFEE Η έμφαση στις specialtiy ποικιλίες δεν ήταν μια στρατηγική επιχειρηματική επιλογή - ήταν η ανάγκη που συμπλήρωνε τη φιλοσοφία των ιδιοκτητών του: “Θέλαμε το Think Tank να αποτελεί μια δεξαμενή σκέψης για το καθετί. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως ο δικός μας καφές, ο καφές των απολαύσεων και της εξέλιξης, πρέπει να είναι ένας καφές με αρώματα, γεύσεις, με μια διαρκή και κοπιαστική αναζήτηση στη διαδικασία παρασκευής του. Αυτός ο καφές, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο πέρα από speciality. Θέλαμε επίσης να σέβεται όλους τους ανθρώπους που συντελούν στην “αλυσίδα” του, από αυτούς που θα τον συλλέξουν μέχρι εκείνους που θα τον απολαύσουν. Έναν καφέ δηλαδή δίκαιου εμπορίου στην συλλογή κι εξειδικευμένων μεθόδων στην παρασκευή του”, ολοκληρώνουν.

 Η συνταγή:  THINK TANK ORANGE & JASMIN 

 02  Θεσσαλονίκη – The Blue Cup

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Coffeeparts (η οποία αντιπροσωπεύει τον espresso Mokka στη Θεσσαλονίκη) αποφάσισαν να ανοίξουν το “The Blue Cup” τον Μάιο του 2013. Ο στόχος της κ. Ελπινίκης Αρβανιτίδου και του κ. Βασίλη Καρίπογλου ήταν να φτιάξουν έναν χώρο στον οποίο να πηγαίνει ο καταναλωτής για να γευτεί μια διαφορετική, ξεχωριστή πλευρά του καφέ, είτε έναν single origin espresso, είτε ένα ιδιαίτερο ρόφημα με βάση τον καφέ - και, φυσικά, να αναδείξουν τη χειροποίητη, third wave κουλτούρα του καφέ στην περιοχή τους.

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ SPECIALITY COFFEE Μέσα στον ίδιο χώρο λειτουργεί σχολή barista (η “The Blue Cup school of coffee”). Γι’ αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε στο μαγαζί και καβουρδιστήρι καφέ, έτσι ώστε οι μαθητές, πέρα από τη θεωρία να βλέπουν τελικά και στην πράξη τη μετατροπή του ωμού καφέ στο τελικό ρόφημα. Όπως μας τονίζουν οι ιδιοκτήτες “ο καφές μπορεί να είναι μια εμπειρία με τόσο βάθος και περιπλοκότητα όπως και το κρασί ή το ουίσκι. Γι’ αυτό και δώσαμε έμφαση στον speciality καφέ, αφού ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργήθηκε, την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής του, αλλάζουν όλες οι νότες της γεύσης του, προσφέροντας έτσι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον λάτρη του καφέ, κάτι πάνω από την συνηθισμένη, απλή γεύση των κοινών blends. Στο κατάστημά μας, πέραν από τους speciality καφέδες της Mokka που μπορούν και να αγοράσουν οι πελάτες μας, παρέχουμε και μια πλήρη σειρά εργαλείων για διαφορετικούς τρόπους παρασκευής, όπως V60, Syphon, Aeropress”.

 Η συνταγή:  The orange cup

 03  Κομοτηνή – Kaffeine

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Το μαγαζί άνοιξε ο κ. Στέλιος Γκουτάκος στις 29/04/12, μετά από αρκετό διάστημα αναζήτησης του κατάλληλου σημείου στην Κομοτηνή. Το Kaffeine βρίσκεται στο τέλος του πεζόδρομου της Βενιζέλου, ο οποίος για πολλά χρόνια μονοπωλούνταν από εμπορικά μαγαζιά. “Τα τελευταία 3 χρόνια άνοιξαν 5-6 καφετέριες, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ο κόσμος από την “πιάτσα” της πλατείας, στον πεζόδρομο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Kaffeine βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο και προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Σ’ αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουμε”, διευκρινίζει ο κ. Γκουτάκος.

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ SPECIALITY COFFEE “Έχοντας τρέλα με τον espresso και δοκιμάζοντας σαν home barista ποικιλίες καφέ από όλο τον κόσμο, ανακάλυψα την εταιρεία TAF, της οποίας οι ποικιλίες καφέ με ενθουσίασαν. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να κάνω το hobby μου επάγγελμα, παρουσιάζοντας στον κόσμο της Κομοτηνής έναν καφέ ανώτερης ποιότητας (speciality coffee) και εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής του”, μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης. Καθημερινά ο πελάτης μπορεί να απολαύσει, 3 ποικιλίες espresso, 2 χαρμάνια (Competition Espresso blend, Pianeta Rainforest Alliance Espresso blend) και έναν μονοποικιλιακό (single estate) από την Βραζιλία (Fazenda Daterra-Sweet blue). Τέλος, προτείνονται δύο μονοποικιλιακοί καφέδες φίλτρου από την Κόστα Ρίκα και τη Ρουάντα, που προσφέρονται με 4 εναλλακτικές τεχνικές (pour over, aeropress, chemex, syphon), καθηλώνοντας τον πελάτη κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

 Η συνταγή:  Freddo Passion

 04  Λάρισα – Las Ramblas – Ramblito

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τον Δεκέμβριο του 2010, στον πεζόδρομο της οδού Απόλλωνος, έκανε την εμφάνισή του το Las Ramblas. Στην καρδιά του κέντρου της Λάρισας, οι κ.κ. Θάνος Κομπογιαννόπουλος, Κώστας Λέτσιος και Αχιλλέας Παπαχατζής δημιούργησαν ένα cafe που κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Σύντομα καθιέρωσαν το Las Ramblas, αλλά και το νεότερο Ramblito που άνοιξε το 2012. Το ιδιαίτερο design, η τεράστια τοιχογραφία του πιο κεντρικού πεζόδρομου της Βαρκελώνης, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, είναι μερικά από τα στοιχεία που το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό. Η σχεδιαστική του προσέγγιση, που αποτελεί έμπνευση των ιδιοκτητών και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Δρόσου Χατζηκωστή, αποτέλεσε μια νέα πρόταση για τα δεδομένα της Λάρισας.

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ SPECIALITY COFFEE “Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι εκτιμούν έναν ποιοτικό καφέ, φτιαγμένο με μεράκι κάθε στιγμή της ημέρας”, λέει ο κ. Λέτσιος. “Αντιμετωπίζουμε το ίδιο κάθε πελάτη μας, σαν να είναι χρόνια φίλος”. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαχατζής, έτερος ιδιοκτήτης, υπεύθυνος για τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων στα Las Ramblas και Ramblito και ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που ακολουθούν τα στάδια πιστοποίησης του SCAE, “μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια οι baristas και bartenders του Las Ramblas, σημείωσαν σημαντικές διακρίσεις, με εξέχουσα αυτή του Απόστολου Παζαρά, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση σε προϊοντικό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cocktail στη Σουηδία. Και έπεται συνέχεια με τη συμμετοχή μας στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του SCAE στην έκθεση HORECA”.

 Η συνταγή:  Cafe Seleccion

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 52 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Snack and Coffee.