Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Πάνος Γιοβάνης. Στόχος μου είναι πάντα η εξέλιξη!
Πάνος Γιοβάνης. Στόχος μου είναι πάντα η εξέλιξη!

Με σπουδές μαγειρικής, πλούσια εμπειρία στον επισιτιστικό κλάδο, δεκάδες σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω στο bartending και έναν τίτλο Πανελλήνιου Πρωταθλητή Bartending στο ενεργητικό του, ο Πάνος Γιοβάνης αποφάσισε να ξεκινήσει το “ταξίδι” του για το Angostura Global Cocktail Challenge 2014. Πρώτος σταθμός ο ελληνικός διαγωνισμός, όπου διακρίθηκε με τα cocktails “Scarlet Ibis” και “Safe House”. Δεύτερος σταθμός ο Ευρωπαϊκός Τελικός που έγινε στη Στοκχόλμη στις 28/10/2013, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση. Και λίγο πριν τον παγκόσμιο τελικό στο Port of Spain του Trinidad & Tobago στις 2/3/2014, μιλήσαμε μαζί του.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το bartending;

Ασχολούμαι με το χώρο της Εστίασης γενικότερα από το 1997. Ξεκίνησα σαν βοηθός, αργότερα σερβιτόρος, έπειτα στον μπουφέ και τέλος κατέληξα στο bar το οποίο και με κέρδισε αμέσως. Mε το bartending ωστόσο ασχολούμαι τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ παράλληλα έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και έχω διαβάσει πολύ για να εξελίξω τη δουλειά μου. Είναι εξάλλου ένας χώρος όπου πρωταγωνιστεί η δημιουργικότητα και αυτό είναι αρκετά γοητευτικό από μόνο του. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προσπάθεια για συνεχή εξέλιξη αλλά και την επαφή που αποκτάς με τον κόσμο, για μένα το κάνουν -με μια λέξη- ακαταμάχητο.

Γιατί αποφάσισες να κατέβεις σε προϊοντικό διαγωνισμό;

Η αλήθεια είναι πως πάντα ένας διαγωνισμός σε κρατά σε εγρήγορση. Σε κάνει να δημιουργείς, να διαβάζεις ώστε να μαθαίνεις καινούρια πράγματα και κατά συνέπεια να εξελίσσεσαι κάθε φορά περισσότερο. Πιστεύω λοιπόν ότι αν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με αυτή τη διαδικασία, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Ακολούθησες κάποιο πρόγραμμα προετοιμασίας γι’ αυτό;

Σε κάθε διαγωνισμό που συμμετέχεις πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το απόσταγμα με το οποίο θα διαγωνιστείς, την ιστορία του και όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς να ανακαλύψεις. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν ώστε να βρεις τα υπόλοιπα συστατικά τα οποία θα συμβάλλουν στο να δημιουργήσεις το cocktail σου. Άρα η προπόνηση είναι σίγουρα ένα πολύ βασικό κομμάτι του διαγωνισμού, αφού δημιουργεί τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις για να νιώσεις προετοιμασμένος και σίγουρος για αυτό που πρόκειται να κάνεις.

Τι απαιτήσεις είχε ο διαγωνισμός;

Έπρεπε να δημιουργήσεις δύο πρωτότυπες συνταγές, μία σε κάθε κατηγορία. Η μία κατηγορία ονομάζεται “Free Sstyle”, όπου μπορούσες να χρησιμοποιήσεις απόσταγμα της επιλογής σου και η δεύτερη κατηγορία ονομάζεται “Rum Cocktail” όπου έπρεπε να χρησιμοποιήσεις σαν βάση το ρούμι Angostura Reserva, 5 ετών, 7 ετών, 1919, 1824. Και οι δύο συνταγές έπρεπε να έχουν έως 6 συστατικά και να περιέχουν minimum 5 σταγόνες Angostura Aromatic Bitter.

Τι πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και σε πανελλήνιο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Η προετοιμασία η οποία έκανα ήταν πολύ καλή και με βοήθησε να δημιουργήσω τους κατάλληλους συνδυασμούς, ώστε να καταλήξω στο cocktail με το οποίο θα συμμετείχα στονδιαγωνισμό. Ανάλογης σημασίας βέβαια ήταν και η παρουσίαση που είχα και πιστεύω ότι έδωσε το κάτι παραπάνω στην όλη προσπάθεια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι σκοπεύεις να κάνεις για τη συμμετοχή σου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό;

Η εξέλιξη μέσα από συνεχή ενημέρωση και φυσικά σκληρή δουλειά έτσι ώστε να αποφεύγω την στασιμότητα και να βελτιώνομαι στη δουλειά μου. Όσο για τον Παγκόσμιο Τελικό, και πάλι θα αντιμετωπίσω το διαγωνισμό με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζω και όλους τους υπόλοιπους. Με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και προπόνηση για να είμαι πρώτα εγώ ικανοποιημένος με τον εαυτό μου και... εύχομαι για το καλύτερο!

Τα βραβευμένα cocktails

Ο Πάνος Γιοβάνης μάς παρουσιάζει τα δύο signature cocktails του, με τα οποία διαγωνίστηκε στους προκριματικούς του Angostura Global Cocktail Challenge 2014 και του χάρισαν την πρώτη θέση.

Safe House (Rum Category)

Scarlet Ibis (Freestyle Category)

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 51 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee.