Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Sandwich: προσιτή γαστρονομία
Sandwich: προσιτή γαστρονομία

Τα sandwich bar αποτελούν τη νέα τάση στην εστιατορική αγορά όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των μεγάλων μητροπόλεων της γεύσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αξιοποιώντας την τεράστια ποικιλία των παραδοσιακών τυριών και αλλαντικών από την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο, εμπνευσμένοι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να καλύψουν ένα μεγάλο κενό στην αθηναϊκή αγορά, δημιουργώντας μικρά καταστήματα ιδιαίτερης αισθητικής που προσφέρουν όμως γαστριμαργικούς θησαυρούς αμύθητης αξίας...

ΣΤΗΝ AMANDINE BAGELS & GOURMANDISES
Νίκης 13, Σύνταγμα / Τ: 210-3239829 

Η Αμαντίν Μποζόν, μία πανέμορφη λεπτεπίλεπτη Γαλλίδα με εξωτερικές ρίζες, βρέθηκε στην Αθήνα πριν από περίπου πέντε χρόνια για τις ανάγκες του μεταπτυχιακού της στο Διεθνές Εμπόριο αλλά τελικά έμεινε στην Ελλάδα εξαιτίας ενός νεανικού έρωτα. Μία άλλη αγάπη, αυτή για τα μπέιγκελ, την ώθησε στην απόφαση να μπει στον επιχειρηματικό στίβο δημιουργώντας -το Φθινόπωρο του 2012- το λιλιπούτειο Amandine Bagels & Gourmandises, στις παρυφές της Πλάκας. «Ως φοιτήτρια στο Παρίσι, είχα δουλέψει σε ένα αντίστοιχο κατάστημα αλλά δεν είχα άλλη εμπειρία από την εστίαση.  Ωστόσο, ήμουν ήδη αρκετό καιρό στην Ελλάδα και βαριόμουν αφόρητα στη δουλειά που έκανα τότε, στην τεχνική υποστήριξη μιας μεγάλης εταιρείας. Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, παρότι δεν είχα ιδιαίτερα κεφάλαια να επενδύσω. Εξομολογήθηκα το όνειρό μου σε έναν συνάδελφο, τον Μιχάλη Αλαφούζο κι εκείνος μου είπε απλώς: μα ζούμε στην Ελλάδα, μπορείς να κάνεις ό,τι θες! Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε το κατάστημα στην οδό Νίκης», θυμάται η Αμαντίν. Ο Μιχάλης παρασκευάζει καθημερινά τα μπέιγκελ (ολικής άλεσης, με σουσάμι, με παπαρουνόσπορο κ.ά.) και οι δύο συνέταιροι εξυπηρετούν την πολυάριθμη πελατεία τους από πολύ νωρίς το πρωί ως το απόγευμα.

«Στην αρχή, ελάχιστοι ήξεραν τι είναι τα μπέιγκελ. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι είναι κουλούρια... Σταδιακά, όμως, το μαγαζί έγινε στέκι και πλέον δεχόμαστε πάρα πολλούς ξένους επισκέπτες που κάνουν τον περίπατό τους στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει και ο εκλεκτός καφές Ipanema από τη Βραζιλία που μας φέρνει πολλούς νέους πελάτες. Η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ήδη σκέφτομαι να δημιουργήσω ένα δεύτερο κατάστημα και να διερευνήσω τις προοπτικές για περαιτέρω επέκταση μέσω franchise», σημειώνει η Αμαντίν. Στο μικρό κατάστημα με την -επί τούτου- ανεπιτήδευτη διακόσμηση  προσφέρεται μία μεγάλη ποικιλία από πρώτες ύλες που συνδυάζονται ιδανικά με τα μπέιγκελ: καπνιστός σολομός, ζαμπόν Πάρμας, μαύρο σαλάμι, αλανιάρης κόκκορας, δραμινό παστράμι και πολλά τυριά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργούν -μαζί με τις πρωτότυπες σος- μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.


METROPOLIS SANDWICH
Βουλής 9-11,  Σύνταγμα / Τ: 210-3222122 

Η γυάλινη προθήκη με τα αλλαντικά μακράς ωρίμανσης και τα τυριά με τις σφραγίδες των μικρών παραγωγών, ακριβώς στην είσοδο του Metropolis Sandwich, προδιαθέτει το πολύβουο πλήθος στην οδό Βουλής για την ιδιαίτερη γαστριμαργική εμπειρία που μπορεί να του εξασφαλίσει μια επίσκεψη στο στενόμακρο κατάστημα με την κομψή αισθητική. «Επειδή βρισκόμαστε στη... φωλιά της τυρόπιτας, θέλαμε να τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι η δική μας εξειδίκευση είναι το σάντουτς. Η βιτρίνα απηχεί τη βασική φιλοσοφία μας: ό,τι προσφέρουμε είναι φρέσκο και φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας, μπροστά στον πελάτη», εξηγεί ο Φίλιππος Κολόκας. Μαζί με τον Λεωνίδα Τοπιντζή -τον ιδρυτή των δισκοπωλείων Metropolis- αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα concept που ήδη έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη: σάντουιτς υψηλής γαστρονομικής αξίας, φτιαγμένα με μοναδικές πρώτες ύλες.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα κατανοήσαμε πόσο εκλεκτό μπορεί να είναι ένα σάντουιτς. Το τολμήσαμε ανοίγοντας το Metropolis Sandwich στις αρχές Απριλίου και ήδη η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή εάν αναλογιστούμε την οικονομική συγκυρία αλλά και την αντίληψη της κοινής γνώμης για τα σάντουιτς και τη θέση τους στα εστιατόρια γρήγορης εστίασης», σημειώνει ο Φ. Κολόκας. «Το 80% των υλικών μας είναι ελληνικά και το 20% ιταλικά. Καθημερινά διαθέτουμε 15 διαφορετικά είδη ψωμιού που αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία αναρίθμητων γευστικών συνδυασμών: rib eye, καπνιστό τυρί Μετσόβου, παστράμι γαλοπούλας, κασέρι Βόλου, χοιρινό ψητό, γραβιέρα Τήνου, μαριναρισμένο σολομό, carpaccio από entrecote κ.ο.κ. Το μενού περιλαμβάνει επίσης burger και σαλάτες, αλλά και επιλογές για το πρωινό», τονίζει ο Φ. Κολόκας. «Πολύ σημαντικός είναι ο καφές και η επιλογή του Caffe Vergnano μάς έχει δικαιώσει απόλυτα! Γενικώς, δεν θα βάζαμε ποτέ στο μαγαζί κάτι που δεν θα επιλέγαμε οι ίδιοι. Ακόμη και τον ίδιο τον χώρο με τη μίνιμαλ αισθητική, τον σχεδιάσαμε και τον στήσαμε μόνοι μας, διαλέγοντας αντικείμενα που μας άρεσαν, για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που δηλώνουν τα προϊόντα μας: όλα είναι χειροποίητα». Επόμενο βήμα είναι να μένει ο χώρος ανοιχτός ως τις δώδεκα το βράδυ προσφέροντας ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, ελληνικά κρασιά και μπύρες από μικροζυθοποιϊες, με τη συνοδεία μουσικής.

 

 

Just Made 33
Ευαγγελιστρίας 33,  Αθήνα / Τ: 215-5258062 

Παρότι ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν από δύο μήνες, το Just Made 33 είναι κατάμεστο από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα. «Η ανταπόκριση του κοινού αποδεικνύει αφενός ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αντιστέκεται στην κρίση αφετέρου ότι ο μέσος καταναλωτής αναζητάει ποιοτικές προσιτές λύσεις και επιβραβεύει εκείνα τα καταστήματα που τις προσφέρουν», υποστηρίζει ο Αποστόλης Κρούστης. Αξιοποιώντας την εικοσαετή διαδρομή του στην εστιατορική αγορά, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα all-day sandwich bar που βασίζεται στις αγνές πρώτες ύλες και στον έξυπνο συνδυασμό τους. «Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία των παραδοσιακών ελληνικών τυριών και αλλαντικών, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Τα σάντουιτς, τα μπέργκερ, οι σαλάτες, οι σούπες και τα ζυμαρικά, μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε αυτούς τους γαστρονομικούς θησαυρούς σε μία δίκαιη τιμή. Η εμπειρία δείχνει ότι σε περιόδους ύφεσης τα μαγαζιά που επιβιώνουν είναι εκείνα που επενδύουν στην ποιότητα. Σήμερα, ο πελάτης αναζητάει αυθεντικές γευστικές εμπειρίες που ανακαλούν μνήμες. Εάν του προσφέρεις μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία είναι βέβαιο ότι θα σε προτιμήσει», λέει ο Απ. Κρούστης. «Η εποχή της μετριότητας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Και οι διακόσιοι διαφορετικοί κωδικοί που προσφέρονται στο Just Made 33 παρασκευάζονται στο εργαστήριο και την κουζίνα του καταστήματος: ένας έμπειρος αρτοποιός ζυμώνει και φουρνίζει καθημερινά το ψωμί και τις σφολιάτες από χειροποίητη ζύμη, η pastry chef Μπέκη Σιάχου παρασκευάζει τις τάρτες και τα γλυκά, ενώ ο chef Ανδρέας Λαγός επιμελείται το menu της κρύας κουζίνας και των ζεστών πιάτων. Ο καφές έχει την τιμητική του, καθώς η Sapid -η εταιρεία του νεαρού roaster Αντώνη Καργιώτη- προμηθεύει το κατάστημα με speciality χαρμάνια απ’ όλο τον κόσμο. Τα ροφήματα ετοιμάζονται στη μία πλευρά του τεράστιου common table που δεσπόζει στη σάλα του Just Made 33. Μικρές λεπτομέρειες -όπως το μεταλλικό φωτιστικό που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή ενός αγγλικού φάρου- προσδίδουν χαρακτήρα σε έναν χώρο σχεδιασμένο με industrial αισθητική και minimal φιλοσοφία.


 

Ρεπορτάζ: Νίκος Δελλατόλας

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 60 (Μάιος/Ιούνιος 2015) του περιοδικού Snack and Coffee.