Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Top 10 best bars 2013
Top 10 best bars 2013

Ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, στα πλαίσια του London Cocktail Week, η λίστα με τα 50 καλύτερα bars του κόσμου. Τα αποτελέσματα φέρνουν -για δεύτερη χρονιά- στην κορυφή το “Artesian” του Λονδίνου, ενώ οι περισσότερες αναφορές αποδεικνύουν ότι το βρετανικό bartending κυριαρχεί. Ας γνωρίσουμε τα 10 καλύτερα απ’ αυτά!

Η συγκεκριμένη λίστα θεωρείται από αρκετούς στο χώρο κάτι αντίστοιχο με τα Oscars. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς πως προκύπτει ύστερα από ψηφοφορία και απαντήσεις σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο των 230 μελών την Ακαδημείας “The World’s 50 Best Bars” από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται αρκετοί επαγγελματίες που έχουμε φιλοξενήσει σε προηγούμενα τεύχοι του S&C: ζωντανοί “θρύλοι” όπως οι Gaz Regan, Salvatore Calabrese, Hidetsugu Ueno, Angus Winchester, world-class bartenders όπως οι Erik Lorincz και Tim Phillips, brand ambassadors όπως οι Ian Burrell και Tomas Estes, όπως και ιδιοκτήτες και bartenders από προηγούμενες χρονιές.

Τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν την παντοκρατορία της λονδρέζικης σκηνής, την επικράτηση του speakeasy concept και την ανάδειξη των hotel bars. Συγκεκριμένα, λοιπόν, την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν:

 01.  Artesian, Λονδίνο. Βρίσκεται στο ξενοδοχείο The Langham, και έχει τη μεγαλύτερη συλλογή από ρούμι σε όλο το Λονδίνο, ενώ ξεχωρίζει για την ευρεία champagne list και για το menu με καινοτόμα cocktails. Η ομάδα πίσω από το Artesian αποτελείται από τον head bartender Τσέχο Alex Kratena (“Bar Personality of the Year Award” από το Imbibe Magazine και “International Bartender of The Year” το 2012), τον bartender Simone Caporale και τον bar manager Silviu Stan. Τα signature cocktails τους Above & Beyond, Aqui Estoy, Super Panda, Forever Young, Love tricks, Unfinished Business, ξεπερνούν κάθε όριο συμβατικότητας...

Στις φωτογραφίες: 1. Artesian, Λονδίνο 2. Nightjar, Λονδίνο, 3. HighFive, Τόκιο 4. The Dead Rabbit Grocery & Grog, Νέα Υόρκη. 

 02.  Nightjar, Λονδίνο. Φέρνει την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στο Λονδίνο μέσα από έναν εξαιρετικό κατάλογο που αποτελείται από 4 κατηγορίες της λαμπρής ιστορίας των cocktails: πριν (1600-1918) και κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης (1918-1932), τα χρόνια μετά τον πόλεμο (1940-2000), αλλά και τις signature δημιουργίες του.

 03.  High Five, Τόκιο. Οι πελάτες του αγναντεύουν τις ράγες και τα τρένα του σταθμού Ginza από το μικροσκοπικό αυτό bar που βρίσκεται στον 4ο όροφο του Polestar στο Τόκιο. Η παρασκευή των cocktails εδώ αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία με τον head bartender και πασίγνωστο Hidetsugo Ueno να επιβλέπει κάθε μίξη με φροντίδα και ακρίβεια - μερικές φορές μάλιστα ελέγχει και τη θερμοκρασία με ειδικό θερμόμετρο!

 04.  Connaught Bar, Λονδίνο (κεντρική φωτογραφία, επάνω αριστερά). Στη λίστα βρίσκεται ακόμη ένα λονδρέζικο bar, και μάλιστα εντός ξενοδοχείου, στο ισόγειο του Mayfair Hotel. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος από τον David Collins, ο οποίος προσπάθησε να “ξαναμεταφράσει” το στιλ του Εδουάρδου αποδίδοντας στοιχεία του 21ου αιώνα. Στη μοδάτη Mount Street, το Connaught Bar ενδείκνυται για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική εκδοχή του διάσημου signature Martini.

Στις φωτογραφίες: 1. Happiness Forgets, Λονδίνο 2. Black Pearl, Μελβούρνη 3. The Baxter Inn, Σίδνεϊ 4. Caldelaria, Παρίσι, 5. 28 Hong Kong Street, Σιγκαπούρη.

 05.  The Dead Rabbit Grocery & Grog, Νέα Υόρκη. Αποτελεί υλοποίηση του ονείρου του barman Sean Muldoon που ήθελε πάντα να συνδυάσει τα σοφιστικέ cocktails με την παράδοση της ιρλανδοβρετανικής ταβέρνας. Το αποτέλεσμα είναι ευφάνταστο: περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς χώρους (Taproom και Parlor), παντοπωλείο, και φέρει εντυπωσιακούς τίτλους για τη χρονιά που μας πέρασε. “Καλύτερο Νέο Bar”, “Καλύτερο Cocktail Menu”, “Καλύτερος Bartender” για τον Jack McGarry με βάση τη βράβευση της Ακαδημίας.

 06.  Happiness Forgets, Λονδίνο. Χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς ο ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί και να χαθεί εάν δεν ξέρει ακριβώς τι να αναζητήσει στην Hoxton Square. Κρυμμένο κάτω από ένα μικρό εστιατόριο, δεν έχει κανείς παρά να ακολουθήσει τα γράμματα στα σκαλοπάτια για να οδηγηθεί στο υπόγειο.

 07.  Black Pearl, Μελβούρνη. Απλό, λιτό, με μεγάλους άνετους καναπέδες και νεανικό ως επί το πλείστον κοινό, θυμίζει αρκετά cosy cafe. Ωστόσο, ενδείκνυται και για όσους επιθυμούν να πιουν ένα ανώτερης ποιότητας cocktail, όπως είναι το Green Apple Spring με την φρέσκια και... crispy γεύση!

 08.  The Baxter Inn, Σίδνεϊ. Οι δύο επιτυχημένοιι bartenders Anton Forte και Jason Scott (γνωστοί για το opening του Shady Pines Saloon), δημιουργούν ακόμη ένα εξαιρετικό bar ακολουθώντας τη συνταγή “όμορφο προσωπικό+γευστικά ποτά = επιτυχία”. Κάπως έτσι υλοποίησαν το εν λόγω bar που αν και σε υπόγειο, συγκεντρώνει σε καθημερινό επίπεδο δεκάδες κόσμου που περιμένουν μάλιστα σε ουρά καμιά φορά αφού δεν ακολουθεί καμία πολιτική “πόρτας” ή κρατήσεων.

 09.  Caldelaria, Παρίσι. Ακόμη ένα καλά κρυμμένο cocktail bar, αυτή την φορά στην περιοχή Marais του Παρισιού, που προσφέρει σε όσους το αναζητούν μερικά από τα καλύτερα μεξικάνικα cocktails και γευστικές σπεσιαλιτέ στη γαλλική πρωτεύουσα. Το περιβάλλουν casual με μαξιλάρες και κεριά, hipper πελάτες, ενώ το μαγαζί βαδίζει ανάμεσα στο ύφος ενός cocktail lounge και την ατμόσφαιρα μιας taqueria.

 10.  28 Hong Kong Street, Σιγκαπούρη. Το γνωστό και ως “28HKS” μοιάζει λες και έχει δημιουργηθεί με απόλυτη μυστικοπάθεια - με την καλή έννοια πάντα. Κρυμμένο πίσω απο μια μπεζ τζαμαρία/ πόρτα και πλήρη απουσία λογοτύπου, δεν καταλαβαίνει κανείς ότι εκεί πίσω υπάρχει ένα bar με νεοϋορκέζικο στιλ που σερβίρει και

αντίστοιχης έμπνευσης cocktails.

Το ελληνικό Baba Au Rum στην 48η θέση!

Το φετινό Top-50 Best Bars είχε και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην 48η θέση βρέθηκε το εν Αθήναις Baba Au Rum, με τους Θ. Προυναρούς, Κ. Στεφανάκη και Ν. Γαρτζολάκη πίσω από την μπάρα. Απτή απόδειξη πως το ψαγμένο cocktail bar πάει το εγχώριο bartending πιο μπροστά...

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 52 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Snack and Coffee.