Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Ο Αμερικανός Pete Licata Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο World Barista Championship 2013
Ο Αμερικανός Pete Licata Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο World Barista Championship 2013

Ο διαγωνισμός WORLD BARISTA CHAMPIONSHIP (WBC) 2013 έλαβε χώρα από τις 23 ως τις 26 Μαΐου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του International Coffee Expo. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Pete Licata, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, τη δεύτερη ο Αυστραλός Μatthew Perger, την τρίτη ο William Hernandez από το El Salvador, ενώ στον τελικό έφτασαν επίσης οι εκπρόσωποι της Ιταλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας.

Μετά τη διάκρισή του στη φετινή HORECA, ο Έλληνας barista Αθανάσιος Νικόλης κατάφερε να φέρει τη χώρα μας στην 11η θέση από τις 51 συμμετοχές. Η διαδικασία φυσικά καθόλου απλή, αφού κάθε διαγωνιζόμενος έπρεπε να παρασκευάσει συνολικά 12 καφέδες σε 15 λεπτά -4 εσπρέσσο, 4 καπουτσίνο και 4 ροφήματα δικής του έμπνευσης χωρίς αλκοόλ. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 4 γευσιγνώστες -ειδικούς στον καφέ, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Η διοργάνωση φιλοξένησε παράλληλα και τον διαγωνισμό του World Brewers Cup με νικητή τον επίσης Αμερικανό Εrin McCarthy. Σε αυτόν τον διαγωνισμό ο δικός μας Αλέξανδρος Φούκης κατέκτησε τη 14η θέση. Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Μονακό το 2000, θα διεξαχθεί το 2014 στο Ρίμινι της Ιταλίας, το 2015 στο Σιάτλ των ΗΠΑ και το 2016 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

1,4. Ο World Barista Champion 2013 Pete Licata από τις ΗΠΑ επί τω έργω και αφού έχει κατακτήσει την 1η θέση! 2. Ο Έλληνας barista Αθανάσιος Νικόλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. 3. Ο Peter Perger (συμμετοχή της Αυστραλίας) στον τελικό μπροστά στην κριτική επιτροπή. Στην κεντρική φωτογραφία αριστερά: Οι εκπρόσωποι των 6 χωρών που έφτασαν στον τελικό κρατούν το αναμνηστικό - βραβείο από τη διοργάνωση.

 

Aπό το τεύχος 48 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.