Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καφέ Ιbrik 2015 στην Αθήνα και στη 10η HORECA!
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καφέ Ιbrik 2015 στην Αθήνα και στη 10η HORECA!

Η ιδέα υπήρχε εδώ και καιρό, ωστόσο “μόλις φέτος στις συναντήσεις των National Coordinators με τη διοίκηση του SCAE, παράλληλα με τη διοργάνωση World of Coffee στο Ρίμινι το περασμένο καλοκαίρι, αποφασίστηκε η επόμενη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ibrik να έρθει στην Ελλάδα. Είναι η φορά που η χώρα μας θα φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα”, εξηγεί ο Β’ Αντιπρόεδρος του SCAE, Γιάννης Αποστολόπουλος. “Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική αγορά του καφέ”, συμπληρώνει.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τον National Coordinator του ελληνικού τμήματος του SCAE, Νίκο Ψωμά, “η ανάδειξη της Ελλάδας ως Best World Coffee Nation για το 2011 και το 2012, έδειξε το δρόμο για το μέλλον. Μέχρι σήμερα, η χώρα μας μετρά την κατάκτηση θέσεων σε τριάδες αλλά και τους κορυφαίους τίτλους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καφέ, γεγονός που μαρτυρά πως οι Έλληνες επαγγελματίες barista διαθέτουν υψηλό επίπεδο και εξαιρετικές προοπτικές”. Ο Πρόεδρος του SCAE, Cosimo Libardo, επισημαίνει ότι “η Ελλάδα θα βρίσκεται για όλο το επόμενο εξάμηνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας του καφέ φιλοξενώντας δύο κορυφαίες συναντήσεις: το πρώτο ευρωπαϊκό Barista Camp και το World Ibrik Championship”.   

Μοναδική ευκαιρία για την κουλτούρα του ελληνικού καφέ

“Ο διαγωνισμός Ibrik εναρμονίζεται με την κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό είμαστε πεπεισμένοι πως θα είναι επιτυχημένη η διοργάνωσή του”, εξηγεί ο Cosimo Libardo. “Η ανάληψη διοργάνωσης του κορυφαίου αυτού πρωταθλήματος, αποδεικνύεται μια μοναδική ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της ελληνικής κουλτούρας καφέ στο εξωτερικό, αλλά και την επαφή των Ελλήνων επαγγελματιών με barista από κάθε γωνιά του πλανήτη”, διευκρινίζει ο νυν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη συγκεκριμένη κατηγορία, Σταύρος Λαμπρινίδης, και ο Νίκος Ψωμάς: “Το γεγονός ότι για πρώτη φορά έρχεται στη χώρα μας ένα διεθνές πρωτάθλημα σημαίνει μεγάλη επισκεψιμότητα, απήχηση στον κόσμο του speciality και μια πιο ενεργή συμμετοχή στη διοργάνωση των διαγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες επαγγελματίες να δουν την εκτίμηση που χαίρει η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής καφέ στο εξωτερικό, αλλά και να ανακτήσει ο Ibrik το σεβασμό που του αξίζει”.

Τεράστια η δυναμική της HORECA διεθνώς!

Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην επόμενη έκθεση HORECA, δίνει και το στίγμα της νέας πραγματικότητας, που απαιτεί μια υψηλού επιπέδου οργάνωση. “Για το συγκεκριμένο event σημαντική είναι η συνεργασία μας με εκπροσώπους του SCAE που έχουν μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπως η πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Aysin Aydogdu”, εξηγεί ο Νίκος Ψωμάς. Ο διαγωνισμός, έχοντας και την πλήρη στήριξη του SCAE, αναβαθμίζεται σημαντικά, με τη διοργάνωσή του εντός της κορυφαίας έκθεσης στην Ελλάδα με μεγάλη διεθνή απήχηση. Όπως τονίζει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας FORUM ΑΕ, Νίκος Χουδαλάκης “Αποδεικνύεται η τεράστια δυναμική που έχει η έκθεση HORECA σε διεθνές επίπεδο, γιατί θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των Ελλήνων επαγγελματιών του καφέ αλλά και των διεθνών barista”. 

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 56 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.