Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Αλετράς, ποιότητα και σέρβις όλο το 24ωρο!
Αλετράς, ποιότητα και σέρβις όλο το 24ωρο!

Τα ξαδέρφια Αλετρά, με καταγωγή από τα... Αλετρέικα Ηλείας, δεν το βάζουν κάτω! Αντίθετα, αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση σαν ευκαιρία κι επεκτείνονται διαρκώς. Πρόσφατα άνοιξαν ένα ακόμη αρτοζαχαροπλαστείο, στην περιοχή του Γέρακα αυτή τη φορά, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους περιλαμβάνονται και άλλα δύο νέα καταστήματα.

Οι Σταμάτης και Δημήτρης Αλετράς είναι δύο αισιόδοξοι νέοι άνθρωποι με όραμα και διάθεση για δουλειά. Δεν κατάγονται από οικογένεια με αρτοποιητική ή ζαχαροπλαστική παράδοση, γεγονός που από ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχία τους αλλά, αντίθετα, μοιάζει να τους διευκολύνει στην αναζήτηση νεωτερικών concepts και σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας με τον καταναλωτή.

Κατά την επίσκεψή μας στο κατάστημα του Γέρακα, που άνοιξε το φετινό Απρίλιο και αποτελεί το τέταρτο αρτοζαχαροπλαστείο «Αλετράς», συζητήσαμε με τον έναν εκ των δύο ιδιοκτητών, τον κύριο Σταμάτη, ο οποίος μας εντυπωσίασε με την αστείρευτη ενέργεια, το κέφι και την εφευρετικότητά του.

Design προσιτά... μοντέρνο

Στο 300 τ.μ. κατάστημα του Γέρακα κυριαρχούν οι γυαλιστερές μαύρες, και κόκκινες επιφάνειες, με το φωτεινό πράσινο της οροφής να σπάει την αυστηρή χρωματική συμφωνία και να προσδίδει μια ευπρόσδεκτη νότα φωτεινότητας και ανεμελιάς. Όλοι οι χώροι διακρίνονται από αψεγάδιαστη καθαριότητα αλλά και λειτουργικότητα, καθώς το πόστο του καφέ συνυπάρχει αρμονικά με τα υπόλοιπα σημεία, συμπληρώνοντας την εξυπηρέτηση και την ευχαρίστηση του πελάτη.

Όπως μας λέει ο κ. Αλετράς, ήθελε το κατάστημα να είναι σύγχρονο και μοντέρνο, αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλεί ανοίκεια συναισθήματα ή να «τρομάζει». Ένα κατάστημα, με άλλα λόγια, που να είναι μεν ενδεικτικό του «καινούργιου» αέρα που φέρνουν οι τριαντάρηδες επιχειρηματίες, αλλά όπου θα αισθάνεται άνετα τόσο η νεολαία όσο και η μεγαλύτερη σε ηλικία κι ενδεχομένως πιο συντηρητική πελατεία.

Όσο προχωράει η συζήτηση αντιλαμβανόμαστε πως ο κύριος Αλετράς, αν και αρκετά νέος σε ηλικία, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη: «Δίνω μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό των καταστημάτων κι επιμένω στην επιλογή εταιρειών που εμπιστεύομαι. Μεταξύ αυτών είναι η Δ. Αντωνόπουλος ΑΒΕΕ, η οποία έχει αναλάβει και τα υπόλοιπα μαγαζιά, και η έμπειρη εταιρεία εξοπλισμών του κυρίου Παπακυριαζή».

Περνώντας στον εξωτερικό χώρο, παρατηρούμε πως το χρωματικό παιχνίδι παίζεται μεταξύ του κόκκινου και του λευκού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρά τη ζέστη, τα καλόγουστα και άνετα τραπεζοκαθίσματα εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τα επιλέγουν προκειμένου να απολαύσουν καθιστοί τον καφέ και το χορταστικό σάντουιτς ή τη δροσερή φρουτοσαλάτα τους.

Στις φωτογραφίες: 1. Εξωτερική άποψη του καταστήματος. 2. Μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα σφολιάτας!

Εγγυημένες πρώτες ύλες

Τα ξαδέλφια Αλετρά σέβονται τον πελάτη και το αποδεικνύουν έμπρακτα καθημερινά, επιλέγοντας άριστες πρώτες ύλες για τη δημιουργία των κωδικών τους. Έτσι, συνεργάζονται με καταξιωμένους προμηθευτές −μεταξύ των οποίων ο κ. Σταμάτης αναφέρει τις εταιρείες Sefco Zeelandia, Αφοί Λαούδη, Μύλοι Αυλίδος, Ιtalcaffe και Creta Farm και παραγωγούς από τον τόπο καταγωγής τους.

Αντίθετα από πολλούς συναδέλφους τους, δεν χρησιμοποιούν γάλα και αβγά σε σκόνη αλλά φρέσκα, γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε καθώς, πέρα από τη διαφοροποίηση που προκύπτει στο χρώμα, οι ευαίσθητοι γευστικοί μας κάλυκες διέκριναν εύκολα τη διαφορά και στη γεύση των προϊόντων. «Η ποιότητα είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι. Συνεργάζομαι με έμπιστους παραγωγούς από την Ηλεία για να αγοράσω, πέρα από το λάδι που είναι δικό μας, γάλα, τυρί και φρούτα, κυρίως φράουλες» μας εξηγεί ο κ. Σταμάτης.    

Προϊόντα που ξεχωρίζουν

Αν και «αγαπά σαν παιδιά του» όλα του τα προϊόντα, ο κ. Αλετράς είναι ιδιαίτερα περήφανος για το παγωτό του, την παραγωγή του οποίου επιμελείται εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Δοκιμάζοντας μια κουταλιά από τη γεύση «Αλετράς», δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Από τα αρτοποιητικά σκευάσματα που βρίσκει κανείς σε μεγάλη ποικιλία εντύπωση κάνει το «νησιώτικο» ψωμί, το οποίο περιέχει και σιμιγδάλι.

Στον «Αλετρά», πέρα από το ψωμί, υπάρχουν κριτσίνια, παξιμάδια, κουλουράκια, σάντουιτς, σφολιατοειδή, φρέσκες σαλάτες αλλά και ημίγλυκα υγιεινά σνακ. Ξεχωρίσαμε το κέικ με σταφίδες και τις φλωρεντίνες με δημητριακά, που κάνουν θραύση τόσο σε κείνους που υιοθετούν ένα πιο ελαφρύ μοντέλο διατροφής όσο και στους ηλικιωμένους πελάτες που νηστεύουν. Όσο για τα γλυκά, κοσμαγάπητα είναι το μιλφέιγ, το προφιτερόλ και η σοκο-πορτοκαλόπιτα, ενώ οι λιλιπούτειοι πελάτες αρνούνται να εγκαταλείψουν το κατάστημα χωρίς να πάρουν μαζί τους μία, τουλάχιστον, μπάλα παγωτό «τσιχλόφουσκα»!

Στις φωτογραφίες: 1. Το ψωμί "Αλετράς" είναι πάντα αφράτο με τραγανή κόρα! 2. Κουλουράκια, βουτήματα και κριτσίνια για όλα τα γούστα.

Στάση έμπρακτης αλληλεγγύης

Στα καταστήματα «Αλετράς» έχει απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη συνεισφορά τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι άπορες οικογένειες που ενισχύονται σε τακτική βάση με αρτοποιήματα και γλυκά. Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο για την επιχείρηση να επιδείξει έμπρακτα, χωρίς υπέρογκο κόστος, την αλληλεγγύη της στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και ταυτόχρονα να δημιουργήσει «καλό όνομα» στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

«Στηρίζουμε οικογένειες ανέργων, δίνουμε σε εκκλησίες, σε ιδρύματα κι έχουμε κατά καιρούς συνεργαστεί με φορείς όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Γενικά όποτε μπορούμε βοηθάμε. Λογικό είναι» εξηγεί με σεμνότητα ο κύριος Αλετράς, υπενθυμίζοντας πως το ψωμί, πάνω από όλα, είναι ζωή.

«Τιμές που φέρνουν χαμόγελο, κεφάτοι συνεργάτες»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο κ. Αλετράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών του. «Θα ήθελα να πω πως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε κάθε κατάστημα προτιμούμε να προέρχονται από την περιοχή. Έτσι και την τοπική οικονομία ενισχύουμε και δεν αναγκάζουμε τους υπάλληλούς μας να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Επίσης προσπαθούμε τόσο το κλίμα στο χώρο εργασίας όσο και οι αμοιβές να είναι ικανοποιητικά. Κοινώς, δεν δίνουμε μισθούς πείνας γιατί θέλουμε τον υπάλληλο όχι μόνο εργατικό αλλά και χαμογελαστό». Η ίδια «δικαιοκρατική» λογική μοιάζει άλλωστε να διέπει και τις σχέσεις του με τους πελάτες, καθώς όλα τα προϊόντα «Αλετράς» διατίθενται σε πολύ καλές τιμές.


Ιδιοκτήτες:
Σταμάτης και Δημήτρης Αλετράς

Διεύθυνση: Κλεισθένους 177-9, Γέρακας

 

Κείμενο: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.