Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
 Captain’s Bakery: "Ψωμί από το... παρελθόν" και στον Άλιμο!
Captain’s Bakery: "Ψωμί από το... παρελθόν" και στον Άλιμο!

Το δεύτερο κατάστημα Captain’s bakery του κυρίου Παναγιώτη Λεντοβά λειτουργεί σε ένα μοντέρνο και καλαίσθητο χώρο στη Λεωφόρο Καλαμακίου, στον Άλιμο. Mε μια ιστορία που πλησιάζει σχεδόν τον ένα αιώνα ζωής και best seller τα παραδοσιακά μεγάλα καρβέλια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα του σύγχρονου αρτοζαχαροπλαστείου που με σεβασμό στην παράδοση αξιοποιεί όλα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο το παραδοσιακό ψωμί και τα αρτοποιήματα του Captain’s Bakery απέκτησαν το δεύτερο σπίτι τους στον Άλιμο (Λεωφόρος Καλαμακίου 40-42). Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε το πρώτο κατάστημα στο Παγκράτι, ο ιδιοκτήτης κ. Παναγιώτης Λεντοβάς αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να συστήσει το “ψωμί από το παρελθόν” -όπως αναγράφεται και στην είσοδο του καταστήματος- στους κατοίκους των νοτίων προαστίων. Βέβαια, το ψωμί είναι μόνο ένας από τους πολλούς κωδικούς που προσφέρει το σύγχρονο αρτοζαχαροπλαστείο αλλά σίγουρα αποτελεί από τα best seller του, μαζί με τα εξαιρετικά, ολόφρεσκα γλυκίσματα. Με ένα πολύ μεγάλο και ανοιχτό χώρο παραγωγής που λειτουργεί σχεδόν όλη ημέρα, 21 ώρες για την ακρίβεια, μπροστά στα μάτια του πελάτη, έχει καταφέρει να κερδίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις εντυπώσεις και την προτίμηση των κατοίκων της περιοχής, και όχι μόνο. 

90 χρόνια ιστορία

Το πρώτο Captain’s Bakery που βρίσκεται στο Παγκράτι (Αλκέτου 7) λειτούργησε για πρώτη φορά ως αρτοποιείο το 1928. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έλκει την καταγωγή της από τη Μικρά Ασία. Το όνομά της προήλθε από ένα μέλος της οικογένειας που ήταν καπετάνιος και ο οποίος διηγιόταν τις ιστορίες του στους πελάτες του φούρνου και έτσι έμεινε ως ο “φούρνος του καπετάνιου”! Οι παραδόσεις στο ζύμωμα του ψωμιού και τη δημιουργία των γλυκών τηρούνται όπως ακριβώς μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά ενώ κάθε καινοτομία εισάγεται με σεβασμό στις πατροπαράδοτες τεχνικές. Ο ίδιος ο κ. Λεντοβάς παρά τις σπουδές του ως ηλεκτρονικός, είχε συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς ότι αγαπάει πολύ τη δουλειά του αρτοποιού. Πριν αναλάβει την επιχείρηση το 2008, εργάστηκε σε διάφορα αρτοποιεία για να μάθει τη δουλειά, αυτό που οι παλιοί αρτοποιοί λένε “σειρά”. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, είναι ένα ιδιαίτερα δημιουργικό επάγγελμα. Το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης που όμως σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πιο προχωρημένες σκέψεις, να πας στο επόμενο βήμα, να βγάλεις κάτι καλύτερο. Να ασχοληθείς με τη λεπτομέρεια”.

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Άκρως επιτυχημένο το πόστο του καφέ. Διπλή είσοδος ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα όσοι μπαίνουν για ψωμί ή μόνο για καφέ.

Παραδοσιακό ψωμί με σύγχρονες προδιαγραφές

Με ένα τεράστιο συνταγολόγιο, που ακόμα δεν το έχουν παρουσιάσει ολόκληρο, και συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, το Captain’s Bakery μπορεί να υπερηφανεύεται για τα παραδοσιακά ψωμιά και προϊόντα του. Το μεγάλο του ατού σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη είναι το παραδοσιακό «προζύμι του Σταυρού» και η απουσία κάθε ίχνους μαγιάς. Με επικεφαλής αρτοποιό τον Κώστα Γιαννούλη και μια έμπειρη ομάδα, στο κατάστημα παρασκευάζονται καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών. Τα μεγάλα προζυμένια καρβέλια είτε κανονικά είτε ολικής, είναι από τους πλέον ευπώλητους κωδικούς.

Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται οι καλύτερες Α’ ύλες και η παραγωγή γίνεται σε υπερσύγχρονα και πιστοποιημένα εργαστήρια, που είναι ανοιχτά στους πελάτες αν εκείνοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα κρυφό! Σύμφωνα με τον κ. Λεντοβά η ποιότητα επιτυγχάνεται επίσης και με τη χρήση των παραδοσιακών τεχνικών ενώ παραμένει σταθερά το βασικό ζητούμενο της επιχείρησης. “Αφού μπαίνουμε σε τόσα σπίτια πρέπει να ξέρουμε τί δίνουμε και να δίνουμε το καλύτερο”.

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Ο "δάσκαλος" κ. Κανάκης όπως τον αποκαλεί η ομάδα του κατά την παραγωγή. Τα παραδοσιακά μεγάλα καρβέλια κλέβουν τις εντυπώσεις.

Λειτουργικό design

Η μελέτη, η διαρρύθμιση και η επίπλωση του χώρου έχει γίνει με γνώμονα την καλαισθησία λαμβάνοντας όμως υπόψη και την εργονομία, καθώς στα συνολικά 400 τ.μ. περιλαμβάνονται και τα ανοιχτά εργαστήρια. Στο σημείο πώλησης του ψωμιού, οι αρτοθήκες φτάνουν μέχρι ψηλά στο ταβάνι παραπέμποντας στους παραδοσιακούς φούρνους του παρελθόντος ενώ τα ανοιχτόχρωμα καρβέλια προβάλλονται θεαματικά πάνω στο σκούρο ξύλο τους. Περιμετρικά του χώρου “τρέχουν” οι μοντέρνες βιτρίνες με τα αρτοποιήματα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ώστε οι πελάτες να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όλα τα προϊόντα, ενώ στο κέντρο του χώρου δεσπόζει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με προτάσεις σιροπιαστών κυρίως γλυκών. Στην ακριβώς απέναντι γωνία από τα ψωμιά είναι η γωνία του καφέ, άρτια εξοπλισμένη και με ποιοτικό προϊόν για την καλύτερη δυνατή απόλαυση κάθε ροφήματος. Τον εξοπλισμό του καταστήματος ανέλαβε η ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ ενώ το σχεδιασμό η αρχιτέκτονας, κα Κωνσταντίνα Μπάστα (BASTA TEAM) και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη “η μεταξύ τους συνεργασία και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ικανοποιητικό”.

Από αριστερά: ο pastry chef Σέργιος Κανάκης και οι ιδιοκτήτες, Αγγελική με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Λεντοβά.

Σχέδια για το αύριο

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη της επιχείρησής του, ο κ. Λεντοβάς παρατηρεί ότι ο κόσμος παρά τις όποιες περικοπές έχει κάνει, εκτιμά την ποιότητα. Αυτό άλλωστε είχε ως αποτέλεσμα την καλή φήμη του μαγαζιού και το πρώτο franchise στην περιοχή του Χαλανδρίου. Με προσωπικό που και στα δύο καταστήματα φτάνει τα 30 άτομα, ο ιδιοκτήτης δεν παύει να σκέφτεται και τον παράγοντα “άνθρωπο” τόσο ως εργαζόμενο αλλά και ως πελάτη. Μότο του “το ψωμί το δίνουμε με ή χωρίς λεφτά” που για εκείνον σημαίνει ότι “αν κάποιος μπει στο μαγαζί και πει πεινάω, δεν έχουμε δικαίωμα να μην του δώσουμε ψωμί”.

Ζαχαροπλαστική υψηλών αξιώσεων!

Έχοντας επικεφαλής της ζαχαροπλαστικής ομάδας τον έμπειρο pastry chef και μέλος του Chef’s Club, κ. Σέργιο Κανάκη, το Captain’s Bakery ξεχωρίζει για τα γλυκά του. Πέρα από τα κλασικά και δημοφιλή γλυκίσματα, στο κατάστημα συχνά παρασκευάζονται μικρά γλυκά έργα τέχνης σε περιορισμένο αριθμό που προσφέρονται στους πελάτες σε μια κανονική τιμή. “Ένα πολύ προχωρημένο γλυκό έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο και δεν θα μπορούσαμε να το φτιάχνουμε καθημερινά και σε πολλά κομμάτια. Προτιμάμε λοιπόν, να φτιάχνουμε με αφορμή μια γιορτή κάτι gourmet και να το δίνουμε σε κανονική τιμή, σαν μια προσφορά στους πιστούς, καθημερινούς μας πελάτες”. Όσο για τις Α’ ύλες, χρησιμοποιούνται άριστης ποιότητας και πιστοποιημένες, όπως για παράδειγμα είναι η καλή κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κ.ά. “Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου τρανς λιπαρά” εξηγεί ο κ. Λεντοβάς που θέλει να προσφέρει τα καλύτερα.

Ιδιοκτήτης: Παναγιώτης Λεντοβάς

Διεύθυνση: Λεωφ. Καλαμακίου 40 - 42, Άλιμος

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 107 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.