Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Τάρτες αλμυρές και γλυκές
Τάρτες αλμυρές και γλυκές

Η συνεργάτιδά μας Ελένη Καμάρδα προτείνει δύο αλμυρές και δύο γλυκές ανοιξιάτικες τάρτες αξιοποιώντας διαφορετικές ζύμες και γεμίσεις που ενθουσιάζουν. Εμπνευστείτε ή φτιάξτε τις ίδιες, στολίζοντας με τον πιο νόστιμο τρόπο τις βιτρίνες του αρτοζαχαροπλαστείου σας!

Γλυκές ή αλμυρές, μεγάλες ή μικρές, κλασικές ή μοντέρνες, οι τάρτες είναι από τις λιχουδιές που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή. Αυτές που προτείνονται παρακάτω είναι φτιαγμένες με ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που τα βρίσκουμε σε αφθονία αυτή την εποχή και που συνιστούν μια κυριολεκτικά... «φρέσκια» πρόταση! Πέρα από τις διαφορετικές γεμίσεις τους όμως, οι τάρτες μπορούν να διαφοροποιηθούν και ανάλογα με τη βάση τους, τη ζύμη δηλαδή που θα φιλοξενήσει και θα αναδείξει καλύτερα τη γέμιση. Γενικά θα πρέπει να πούμε ότι η ζύμη της τάρτας, με μικρές παραλλαγές, μπορεί να ονομαστεί τριφτή ζύμη, πάστα φλόρα (ή φρόλα κατά τη σωστή ιταλική ορολογία), πατ σαμπλέ, σουκρέ, μπριζέ... Όλες έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι τραγανές και τριφτές ενώ, ανάλογα με την προσθήκη ή όχι ζάχαρης, αλατιού, αβγού, διογκωτικών υλών και ανάλογα με τον τρόπο ζυμώματος, θα είναι λιγότερο ή περισσότερο εύθρυπτες και κατάλληλες άλλοτε για γλυκές και άλλοτε για αλμυρές εφαρμογές. Για τις συνταγές που ακολουθούν, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις παραλλαγές για ζύμη τάρτας:

01 Η ζύμη μπριζέ, που φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, αλάτι και νερό. Χωρίς διογκωτικές ύλες και χωρίς αβγά, ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, είναι σφιχτή και τραγανή και προσφέρεται για αλμυρές γεμίσεις με πικάντικη γεύση.

02 Η ζύμη μπριζέ με αβγό, που είναι η ίδια συνταγή, απλά η παρουσία του αβγού την κάνει πιο μαλακή και εύθρυπτη ενώ της δίνει και περισσότερη νοστιμιά. Επίσης κατάλληλη για αλμυρές γεμίσεις, με λιγότερο πικάντικες γεύσεις.

03 Η ζύμη σαμπλέ ταιριάζει μοναδικά με γεμίσεις που περιέχουν κρέμα πατισερί. Πήρε το όνομά της από την υφή της που θυμίζει άμμο (sable σημαίνει άμμος στα γαλλικά) και που προκύπτει όταν το αλεύρι ενώνεται με το βούτυρο και τη ζάχαρη χωρίς πολύ ζύμωμα.

04 Η ζύμη σουκρέ (επίσης γαλλικής προέλευσης και ορολογίας, αφού sucre σημαίνει ζάχαρη) είναι μια γλυκιά παραλλαγή της ζύμης μπριζέ στην οποία έχει προστεθεί ζάχαρη. Πρόκειται για μια πλούσια βουτυρένια ζύμη με τραγανή υφή μπισκότου. Φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αβγά και χρησιμοποιείται ως βάση για γλυκιές τάρτες των οποίων η γέμιση δεν απαιτεί ψήσιμο.

 Τάρτες αλμυρές και γλυκές: 

• Με σπαράγγια  & τοματίνια 

Με σπανάκι, μπέικον & πιπεριά

Με κρέμα πατισερί & φράουλες

Με κρέμα λεμονιού

Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 108 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.