Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Άρση όλων των περιορισμών για το Bake Off
Άρση όλων των περιορισμών για το Bake Off

Με 71 ψήφους υπέρ και 69 κατά, πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής στις 4 Απριλίου η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 231 για τις «θερμές γωνιές» προψημένου ψωμιού στα σούπερ μάρκετ (Bake Off). Πλήρης απελευθέρωση του bake off, δηλαδή η δυνατότητα ολοκλήρωσης της έψησης προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ, προβλέπεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, στη σχετική νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 231. Θυμίζουμε ότι με το ν. 3526/2007 είχαν τεθεί συγκεκριμένες απαιτήσεις σε τετραγωνικά μέτρα για τη λειτουργία των λεγόμενων «θερµών γωνιών» εντός των σούπερ μάρκετ, οι οποίες όμως πρακτικά καθιστούσαν απαγορευτική τη λειτουργία τους. Έτσι, λοιπόν, με το άρθρο 15 του ν. 3853/2010 (Α΄ 90) τροποποιήθηκαν διατάξεις του ν. 3526/2007, και συγκεκριμένα όσον αφορά την αποκλιμάκωση της απαιτούμενης επιφάνειας της εγκατάστασης περάτωσης έψησης, οι οποίες σήμερα και πάλι τροποποιούνται με το άρθρο 231 του ν.4072/201(Α΄86).

Τι αναφέρει το Υπουργείο

Επικοινωνώντας, λίγες ημέρες μετά τη νομοθετική ρύθμιση, για το θέμα με τον γ.γ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Φούρλα μας είπε ότι: «φέραμε αυτή την τροποποίηση του νόμου έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ομοσπονδία Αρτοποιών αλλά και με μεμονωμένους εκπροσώπους αρτοποιητικών μονάδων. Είναι γνωστό πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει «στείλει» στο Ειδικό Δικαστήριο για «παραβίαση διατάξεως του ανταγωνισμού». Φοβάμαι, ότι η μόνη λύση ήταν αυτή η τροποποίηση».

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία

Σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ο.Α.Ε, κ. Μιχάλη Μούσιο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ύστερα από δυόμιση χρόνια σκληρής διαβούλευσης με το Υπ. Εσωτερικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το 2007 η Ελληνική Κυβέρνηση ψήφισε το ν. 3526 που αφορά όλο το πλαίσιο της Αρτοποιίας. Αυτός ο νόμος, κοινοποιήθηκε στην Ε.Ε. και το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς η εκκρεμότητα που υπήρχε, δηλαδή η καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα, μπήκε στο αρχείο. Στις αρχές του 2008 οι Έλληνες Αρτοβιομήχανοι, συνεπικουρούμενοι από τα Σούπερ Μάρκετ κατήγγειλαν το νόμο στην Ε.Ε. Από τότε, όλοι οι υπουργοί που ανέλαβαν, άφησαν στην τύχη τη διαδικασία. Το 2010, όταν Υπ. Ανάπτυξης ήταν η κα Κατσέλη, χωρίς καμιά ενημέρωση, έστειλε κείμενο νομοθετικής ρύθμισης για το Bake Off μειώνοντας τα τετραγωνικά της εγκατάστασης περάτωσης έψησης. Όταν το αντιληφθήκαμε, επισκεφτήκαμε την Υπουργό και βρέθηκε η λύση να γίνει μικρή μείωση των τετραγωνικών (άρθρο 15, ν. 3853/2010). Η Ε.Ε. δεν ικανοποιήθηκε ούτε με αυτή την αλλαγή και οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συνεχίζοντας τις επαφές με το Υπ. Ανάπτυξης τους συστήσαμε να περιμένουν την απόφαση. Απάντηση δεν λάβαμε και τελικά, η τροπολογία για το άρθρο 231, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής».

Το νέο Άρθρο 231

Τροποποίηση διατάξεων για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (ν. 3526/2007), όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 11/04/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, που διαχωρίζεται, στην περίπτωση αυτή, με μόνιμη κατασκευή. Αν η εγκατάσταση αυτή αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω από το κατάστημα ή την υπεραγορά τροφίμων ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος. Ο χώρος της εγκατάστασης περάτωσης έψησης περιλαμβάνει: χώρο αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, χώρο προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση, χώρο εκκλιβάνισης, χώρο επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χώρο συσκευασίας. Οι ανωτέρω χώροι δεν επιτρέπεται να αποτελούν διαμερίσματα ή χώρους υπογείου.

Αν η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, απαιτείται να διαθέτει αποδυτήριο και αποχωρητήριο, με τον προθάλαμό του και το λουτρό των εργαζομένων, με την επιφάνεια και τις προδιαγραφές που ορίζονται, για κάθε περίπτωση, από τις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού και τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ρυθμίζονται θέματα ενημέρωσης του κοινού από το κατάστημα ως προς τη διάθεση από αυτό ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας (bake off).

Σημείωση: Οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 5 του ν.3526/07 παραμένουν σε ισχύ.

 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Παπανικολάου

Από το τεύχος 96 του περιοδικού ΑΖ (ΜΑΪ-ΙΟΥΝ 2012).