A  A  A +
Πίσω
Bagel με σοκολάτα και αμύγδαλο
Bagel με σοκολάτα και αμύγδαλο

Υλικά

Αλεύρι 55% (δυνατό) 1.100 γρ.
Μαγιά 80 γρ.
Κανέλα 5 γρ.
Ζάχαρη 60 γρ.
Αλάτι 14 γρ.
Βανίλια λίγη
Νερό (χλιαρό) 700 γρ.
Σοκολάτα (δάκρυα) 300 γρ.
Για το μείγμα επάλειψης:
Βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
Ζάχαρη
Κανέλα
Για ντεκόρ:
Αμύγδαλο φιλέ και σουσάμι
Για το μείγμα εμποτισμού:
Νερό 4 λίτρα
Ζάχαρη 40 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στη χαμηλή ταχύτητα για 3’ και για 5’ στη γρήγορη. Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο τελευταίο λεπτό του ζυμώματος (θερμ. ζύμης 28°C). Τοποθετούμε τη ζύμη σε σκεύος και σκεπάζουμε με πανί για 1 ώρα. Μετά την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Κόβουμε σε τεμάχια 100 γρ., τα πλάθουμε στρογγυλά και σκεπάζουμε με πανί. Μετά από 5-10’ ξεκούρασης, ανοίγουμε μια οπή σε κάθε μπάλα με την άκρη του πλάστη και με τα δάχτυλα περιστρέφουμε, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το άνοιγμα σε 4-5 εκ. Τοποθετούμε τα bagels σε λαδόκολλα και τα ξανασκεπάζουμε με πανί 15-20’ για να διογκωθούν. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βυθίζουμε για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά τους. Τα στραγγίζουμε τα 2’, τα αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης και πασπαλίζουμε με το μείγμα ντεκόρ. Ψήνουμε σε λαμαρίνα στους 200°C για 15-20’ με λίγο ατμό.

 Ιδέα! 

Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που δένει με το ψωμί και επομένως γιατί όχι και με τα bagels; Γεμίστε τα λοιπόν, με χαλβά (σκέτο ή με κακάο) προτείνοντας μία ακόμα ελληνικής γεύσης παραλλαγή του διεθνούς κουλουριού!

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.