A  A  A +
Πίσω
Bagels με μέλι και σπόρους
Bagels με μέλι και σπόρους

Υλικά

Για τη ζύμη:
Αλεύρι 55% (δυνατό) 500 γρ.
Αλεύρι 90% 500 γρ.
Μαγιά 80 γρ.
Μέλι 40 γρ.
Ηλιέλαιο 60 γρ.
Αλάτι 14 γρ.
Νερό (χλιαρό) 550-600 γρ.
Για επάλειψη και ντεκόρ:
Αβγά 2
Διάφοροι σπόροι
Για το μείγμα εμποτισμού των μπέγκελς:
Νερό 4 λίτρα νερό
Ζάχαρη 40 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στη χαμηλή ταχύτητα για 3’ και 5’ στη γρήγορη (θερμοκρασία ζύμης 28°C). Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα σκεύος και σκεπάζουμε με πανί για 1 ώρα. Παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Κόβουμε σε τεμάχια των 100 γρ., τα πλάθουμε σε στρογγυλή μορφή, τα τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τα σκεπάζουμε με πανί. Μετά από 5-10’ ξεκούρασης της ζύμης, ανοίγουμε μια οπή σε κάθε μπάλα με την άκρη του πλάστη και με τη βοήθεια των δακτύλων περιστρέφουμε τη μπάλα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το άνοιγμα της οπής σε 4-5 εκ. διάμετρο, σαν κρίκος. Τοποθετούμε τους διαμορφωμένους κρίκους σε λαμαρίνα επάνω σε λαδόκολλα, τους ξανασκεπάζουμε με πανί 15-20’ για να διογκωθούν. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα φαρδύ σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βυθίζουμε ανά 4 τεμάχια για 30 δευτερόλεπτα κάθε πλευρά των κρίκων. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν για 2’, στη συνέχεια τα αλείφουμε με αβγό και τα πασπαλίζουμε με τους σπόρους. Τέλος τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200°C για 15-20’ με λίγο ατμό.

 Ιδέα! 

Κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε το εσωτερικό του κουλουριού με μείγμα από μαλακό τυρί, τύπου φιλαδέλφεια ή άλλο της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.