A  A  A +
Πίσω
Danish με σταφίδες & κρέμα
Danish με σταφίδες & κρέμα

Υλικά

Για σφολιάτα:
Αλεύρι σκληρό 250 γρ.
Μαργαρίνη ή βούτυρο για σφολιάτα (σκληρό) 225 γρ.
Νερό 125 ml
Αλάτι ελάχιστο
Για κρέμα:
Γάλα 125 γρ.
Ζάχαρη 30 γρ.
Αβγό 1 τμχ.
Κόρν φλάουρ 15 γρ.
Στικ βανίλιας 1/4
Για γέμιση:
Σταφίδα σουλτανίνα
Σταφίδα μαύρη

Βήματα

Εκτέλεση

Για σφολιάτα: Ακολουθούμε τη βασική συνταγή.

Για κρέμα: Βράζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και παράλληλα χτυπάμε τα αβγά με την άλλη μισή και το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Ρίχνουμε λίγο γάλα στο μείγμα με τα αβγά και όταν πάρει βράση προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα. Την κρέμα αυτή μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με 30 γρ. πραλίνα, ή 20 γρ. ξηρούς καρπούς ή 20 γρ. αμυγδαλόπαστα.

Μοντάρισμα & ψήσιμο:  Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε την (κρύα) κρέμα, την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σταφίδες (σουλτανίνες και μαύρες). Τυλίγουμε σε ρολό και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει. Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες και αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Ψήνουμε στους 200ºC για περίπου 15 λεπτά.

 TIP:  Τυλίγοντας τη σφολιάτα σε ρολό, σας δίνεται η δυνατότητα να ενσωματώσετε διάφορα υλικά όπως κρέμες, ξηρούς καρπούς, σταφίδες κλπ. 'Ετσι, μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες παραλλαγές του ίδιου γλυκίσματος!

Συνταγή: Ζαφείρης Κλωνάρης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.