A  A  A +
Πίσω
Galette des Rois
Galette des Rois

Υλικά

Για τη σφολιάτα:
Αλεύρι 150 γρ.
Αλάτι 4 γρ.
Λιωμένο βούτυρο 15 γρ.
Νερό 7cl
Βούτυρο 20 γρ.
Για την κρέμα αμυγδάλου:
Αμύγδαλο σε σκόνη 75 γρ.
Βούτυρο 75 γρ.
Ζάχαρη 75 γρ.
Αβγό 1 τμχ.
Grand Marnier 11 γρ.
Ρούμι 7 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για τη σφολιάτα: Ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί και σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα στο ψυγείο, απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Τη διπλώνουμε και ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα. Διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου. Την αφήνουμε άλλη μια ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, τη διπλώνουμε και την αφήνουμε 24 ώρες στο ψυγείο.

Για την κρέμα αμυγδάλου: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αβγό και τη σκόνη αμυγδάλου. Χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ενσωματώνουμε το Grand Marnier και το ρούμι.

Για την galette des rois: Απλώνουμε τη ζύμη μας στον πάγκο και την ανοίγουμε σε πάχος 2-3 εκ. Την κόβουμε σε δίσκους με την επιθυμητή διάμετρο και απλώνουμε σε κάθε δίσκο την κρέμα αμυγδάλου. Βάζουμε μέσα το νόμισμα, αλείφουμε με αβγό την περίμετρο της ζύμης για να κολλήσει ο δεύτερος δίσκος ζύμης που θα βάλουμε από πάνω. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με αβγό και αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο. Ξαναπερνάμε με αβγό και χαράσσουμε σχήματα σε όλη την επιφάνεια της galette. Την τρυπάμε σε τέσσερα σημεία για να μπορεί ο ατμός να βγει κατά το ψήσιμο και αφήνουμε άλλη μια ώρα στο ψυγείο. Φουρνίζουμε στους 200°C για 35-40 λεπτά και αφήνουμε στο φούρνο (200°C) για ακόμη 10 λεπτά με την πορτα ανοιχτή. Αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά πριν καταναλωθούν.

Tip: Η γαλλική βασιλόπιτα φτιάχνεται με σφολιάτα γεμιστή με κρέμα αμυγδάλου, μέσα στην οποία κρύβεται ένα νόμισμα. Ο τυχερός που θα βρει το κομμάτι με το νόμισμα, είναι ο «βασιλιάς» της βραδιάς, εξού και το όνομα της βασιλόπιτας, αφού rois στα γαλλικά σημαίνει βασιλιάς!

Συνταγή: Christophe Vasseur

Aπό το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.