A  A  A +
Πίσω
Μελοπιτάκια με φύλλο ολικής άλεσης
Μελοπιτάκια με φύλλο ολικής άλεσης

Υλικά

Για το φύλλο:
Αλεύρι ολικής άλεσης από σκληρό σιτάρι ψυχρής άλεσης 500 γρ.
Αλεύρι κίτρινο από σκληρό σιτάρι 500 γρ.
Αλάτι 20 γρ.
Νερό 550 – 600 γρ.
Για τη γέμιση:
Καβουρδισμένο αμύγδαλο
Κανέλα

Βήματα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα άλευρα στο μίξερ με τον γάντζο και τα δουλεύουμε για να ανακατευτούν. Ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, το βγάζουμε, το κόβουμε με τη σπάτουλα και το βάζουμε ξανά στο ζυμωτήριο. Το αφήνουμε να ζυμωθεί και πάλι για 2-3 λεπτά, το βγάζουμε και το ξανακόβουμε με τη σπάτουλα. Το βάζουμε να ζυμωθεί ξανά για τελευταία φορά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Το βγάζουμε από το μίξερ και το μεριδοποιούμε σε κομμάτια 80 γρ. Κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 περίπου λεπτά σκεπασμένα με μεμβράνη τροφίμων. Κάνουμε το πρώτο πάτημα με τον πλάστη, τα στοιβάζουμε το ένα επάνω στο άλλο και τα αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν για 20’ περίπου σκεπασμένα και πάλι με τη μεμβράνη. Στο μεταξύ θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την κανέλα. Μετά παίρνουμε τα μπαλάκια ζύμης σε εξάδες και πατάμε με τον πλάστη ρίχνοντας τους ανάμεσα νισεστέ. Ξεκινάμε το άνοιγμα με τη βέργα. Μόλις φτάσουν τα φύλλα σε ικανοποιητικό μέγεθος και όσο το δυνατόν πιο λεπτά, τα χωρίζουμε σε λωρίδες ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα τριγωνάκια μας, γεμίζουμε και διπλώνουμε προσεκτικά. Σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετούμε τα τριγωνάκια και τα τρυπάμε με μαχαίρι, ώστε να απορροφηθεί σωστά το βούτυρο. Καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε επάνω στα τριγωνάκια με κουτάλα. Ψήνουμε στους 160°C για 45 λεπτά με 1 ώρα. Σιροπιάζουμε με σιρόπι 32° (ανά κιλό σιροπιού έχουμε προσθέσει 100 γρ. μέλι). Το προϊόν πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο.

  Tip:   Προσέξτε το φύλλο να  γίνει όσο πιο λεπτό μπορείτε για να είναι τραγανό, το κάψιμο του βουτύρου να ολοκληρωθεί  πριν το βούτυρο πιάσει το σημείο καπνού του και το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε για το σιρόπι σας να είναι αγνό θυμαρίσιο.

Εκτέλεση Συνταγής: Παντελής Αρβανιτάκης

Φωτο: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 114 (Μάιος/Ιούνιος 2015) του περιοδικού Α-Ζ.