A  A  A +
Πίσω
Παραδοσιακό ψωμί σίκαλης με προζύμι
Παραδοσιακό  ψωμί σίκαλης με προζύμι

Υλικά

Σίκαλη χοντροαλεσμένη 800 γρ.
Αλεύρι 70άρι δυνατό 600 γρ.
Αλεύρι κίτρινο ψιλό 600 γρ.
Αλάτι 40 γρ.
Βύνη σκούρα 10 γρ.
Φυσικό προζύμι 600 γρ.
Νερό 1200 ml

Βήματα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά στην αργή ταχύτητα για 13 λεπτά και για 2 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα. Μορφοποιούμε σε καρβέλι 1,5-2 κιλών. Το αφήνουμε στην πινακωτή για 12 ώρες κι έπειτα φουρνίζουμε στους 200°C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Συνταγή: Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρενιέρης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος 

Από το τεύχος 108 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.