A  A  A +
Πίσω
Ψωμί σικάλεως με ηλιόσπορους
Ψωμί σικάλεως με ηλιόσπορους

Υλικά

Αλεύρι σίκαλης 800 γρ.
Αλεύρι 55% 800 γρ.
Προζύμι σίκαλης 1.600 γρ.
Νερό 800 γρ.
Αλάτι 30 γρ.
Ηλιόσπορους καθαρισμένους 200 γρ.
Θερμοκρασία ζύμης 27 – 28°C

Βήματα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα πλαστικό σκεύος. Το ζυμάρι μας σ’ αυτή τη φάση πρέπει να έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 27και 28°C. Σκεπάζουμε το σκεύος με βαμβακερό πανί και νάιλον και το αφήνουμε στο ψυγείο, στους 5°C για 12 ώρες.

Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε (για 30 – 40 λεπτά) να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κόβουμε το ζυμάρι στο επιθυμητό βάρος και πλάθουμε καρβέλια.(Ιδανικά αυτή η συνταγή προσφέρεται για καρβέλια ορθογώνια μεγάλου μεγέθους όπως της φωτογραφίας). Αμέσως μετά, δουλεύοντας σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη, τους δίνουμε ελαφρά επίπεδο σχήμα. Τοποθετούμε τα καρβέλια μας σε αλευρωμένα καλαθάκια ή πινακωτές, τα σκεπάζουμε με πανιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν είναι έτοιμα, τα χαράζουμε ώστε να δημιουργηθούν τα όμορφα σχέδια και τα χαρακτηριστικά σκασίματα στην επιφάνεια, και τέλος τα φουρνίζουμε στους 240°C για 15 λεπτά ή στους 200°C για 40 λεπτά. 

 Info:  Η παρουσία του αλεύρου σίκαλης σε συνδυασμό με τις αργές ωριμάνσεις αυτής της συνταγής, δίνουν ένα ψωμί με βαριά, πυκνή δομή, τραγανή και χοντρή κόρα και ευχάριστη υπόξινη γεύση, που διατηρείται μαλακό και νοστιμο για αρκετές μέρες.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.