A  A  A +
Πίσω
Σερραϊκή μπουγάτσα
Σερραϊκή μπουγάτσα

Υλικά

Για το φύλλο:
Αλεύρι δυνατό 1 κιλό
Νερό 1/2 λίτρο
Αλάτι 20 γρ.
Βούτυρο φυτίνη ή καλαμποκέλαιο 30 γρ.
Για τη γέμιση (γλυκιά):
Γάλα 1 λίτρο
Ζάχαρη 150 γρ.
Σιμιγδάλι ψιλό 200 γρ.
Λίγη βανίλια
Για τη γέμιση (αλμυρή):
Γάλα 1 λίτρο
Σιμιγδάλι ψιλό 180 γρ.
Κατσικίσιο τυρί 1,5 κιλό

Βήματα

Εκτέλεση

Για το φύλλο: Αφού ζυμώσουμε τα υλικά, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια πλάθουμε ζύμη και τη χωρίζουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο και αφήνουμε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Στην αρχή πατάμε και πλαταίνουμε το μπαλάκι, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας μικρής πίτσας, και μετά αρχίζουμε να το πετάμε στον αέρα, σηκώνοντάς το από τον πάγκο αρκετές φορές για κάθε φύλλο, ώσπου να γίνει πολύ λεπτό και να πάρει τις επιθυμητές διαστάσεις.

Για τη γέμιση: Βράζουμε το γάλα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει ώσπου να δέσει. (Στην περίπτωση της αλμυρής γέμισης προσθέτουμε το τρίμμα του κατσικίσιου τυριού στο μείγμα γάλατος και σιμιγδαλιού που έχει αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία). Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει και το «εγκλωβίζουμε» ερμητικά στο φύλλο μέσα από αλλεπάλληλα διπλώματα. Φακελώνουμε την μπουγάτσα και την τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Ψήνουμε στους 180-200°C για 25-30 λεπτά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά.

Συνταγή: Ιωσήφ Περδικόπουλος

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.