A  A  A +
Πίσω
Σμυρναίικη βασιλόπιτα
Σμυρναίικη βασιλόπιτα

Υλικά

Αλεύρι μαλακό 1.380 γρ.
Βούτυρο 82% 250 γρ.
Βούτυρο γάλακτος 500 γρ.
Βούτυρο αγελαδινό 99,9% 200 γρ.
Αβγά 27 τεμ.
Κανέλα 10 γρ.
Ξύσμα 1 πορτοκάλι
Γάλα 75 γρ.
Ζάχαρη άχνη 950 γρ.
Καρύδι (τριμμένο) 175 γρ.
Μπέικιν παουντερ 50 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τα τρία διαφορετικά βούτυρα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, ένα ένα τα αβγά, το γάλα και τέλος το αλεύρι με το καρύδι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και βάζουμε στον φούρνο στους 175°C για περίπου μια ώρα (για μια βασιλόπιτα του ενός κιλού). Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και επικαλύπτουμε με πλούσια ποσότητα άχνης ζάχαρης και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της αρεσκείας μας.

Συνταγή: Νίκος Κουτσούκος, Ζαχ/στείο Valeron

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης  "Studio Verve"

Από το τεύχος 111 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.