Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Finger Food Buffet: Τάσεις και προτάσεις για ένα μπουφέ με γεύση και στιλ
Finger Food Buffet: Τάσεις και προτάσεις για ένα μπουφέ με γεύση και στιλ

Η διοργάνωση catering με αλμυρά εδέσματα είναι μια δραστηριότητα με την οποία καταπιάνονται με μεγάλη επιτυχία όλο και περισσότερα ζαχαροπλαστεία. Το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν, πολλές φορές είναι εφάμιλλο με αυτό των εξειδικευμένων catering. Αυτό γιατί ειδικά όσον αφορά το finger food, οι ζαχαροπλάστες είναι συνηθισμένοι να δίνουν μεγάλη έμφαση στον τομέα της εμφάνισης και της διακόσμησης των γλυκών, πράγμα που μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να κάνουν υπέροχες προτάσεις, ακαταμάχητες τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση και στις «αλμυρές» τους δημιουργίες. Τώρα μάλιστα, που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους Έλληνες στην αντικατάσταση των πλούσιων καθιστών γευμάτων με μικρότερες εκδηλώσεις σε στιλ cocktail, είναι μια ευκαιρία για τα ζαχαροπλαστεία να καταπιαστούν με μια ενδιαφέρουσα και κερδοφόρα δραστηριότητα. Η ARIA ΓΕΥΣΕΩΝ, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά catering, μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τη διοργάνωση ενός πετυχημένου finger food buffet.

 

Finger food buffet: Οι πιο επίκαιρες τάσεις

Το ζαχαροπλαστείο είναι ένας χώρος ιδανικός για τη δημιουργία finger food. Oι μικρές, αλμυρές μπουκίτσες, για να φτιαχτούν, απαιτούν πολλές φορές τεχνικές και εργαλεία δανεισμένα από το εργαστήρι της Ζαχαροπλαστικής. Τα μικρά τσέρκια μέσα στα οποία στήνονται οι αλμυρές μπουκιές, τα εργαλεία για το σκάλισμα των φρούτων και των λαχανικών, οι τεχνικές διακόσμησης και παρουσίασης, παραπέμπουν στα μικρά εκλεπτυσμένα γλυκά των ζαχαροπλαστείων. Με τις βασικές γνώσεις μαγειρικής, επιστρατεύοντας όλη σας τη δημιουργικότητα, αλλά και επιλέγοντας τις καλύτερες, gourmet πρώτες ύλες, θα είστε σε θέση να κάνετε υπέροχες προτάσεις στους πελάτες σας που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν μια μικρή ή και μεγάλη εκδήλωση, πάρτι ή δεξίωση στο σπίτι. Καλό θα είναι όμως να γνωρίζετε και τις πιο επίκαιρες τάσεις γύρω από τον τρόπο που στήνεται και παρουσιάζεται ένα τέτοιο μπουφέ.

Εν συντομία λοιπόν, να πούμε ότι ένα μοντέρνο μπουφέ, στήνεται συνήθως σε λευκό φόντο, αποφεύγοντας τα πολλά χρώματα και την ξεπερασμένη πλέον τάση του “mix and match”. Επιλέγουμε απλά σκεύη με γεωμετρικά σχήματα, λευκές ή ασημένιες πιατέλες και τοποθετούμε όμορφα διακοσμητικά στοιχεία σε δυο, ή το πολύ τρία χρώματα. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα εδέσματα, τα οποία είναι προσεκτικά διακοσμημένα, ενώ γίνεται προσπάθεια να στοιχίζονται με μια γεωμετρική λογική και μάλιστα συμμετρικά, σε οριζόντιους ή κάθετους άξονες και όχι σε κυκλικά ή διαγώνια σχήματα.

Στο κέντρο του μπουφέ, τοποθετείται ένα centerpiece, που συνήθως είναι μια σύνθεση από λουλούδια και γύρω απ’ αυτήν στήνονται τα εδέσματα. Γύρω από το centerpiece, δεξιά, αριστερά και πίσω μπορούμε να τοποθετήσουμε ανυψωτικές βάσεις, ή τα ψηλότερα εδέσματά μας (π.χ. αυτά που είναι τοποθετημένα σε ψηλά ποτήρια), τα φρούτα και τα γλυκά. Μπροστά μπαίνουν οι χαμηλότερες πιατέλες, ενώ και τα εδέσματα μπαίνουν μέσα στις πιατέλες στοιχισμένα σε γραμμές.

Κάποιες λεπτομέρειες όπως οι χαρτοπετσέτες, καλό θα είναι να κινούνται στα

ίδια χρώματα με τα λουλούδια και τα αντικείμενα του μπουφέ, αλλά και με τα ίδια τα εδέσματα. Λ.χ. σε ένα μπουφέ με εμφανές το πορτοκαλί χρώμα του σολομού, της γαρίδας, του καρότου κ.λπ., επιλέγουμε και πορτοκαλί λουλούδια ή άλλου χρώματος που να είναι ταιριαστό, όπως κίτρινο ή πράσινο. Τα σκεύη που επιλέγονται είναι συνήθως σε γεωμετρικές φόρμες, (τετράγωνες πιατέλες, σφηνοπότηρα σωλήνες ή βαρελάκια, ποτήρια του μαρτίνι, μικρά πιρουνάκια ή κουταλάκια μεταλλικά ή ξύλινα μιας χρήσης, τρίαινες και δίαινες για να καρφώνονται οι μπουκίτσες κλπ.

Οι γεύσεις, επίσης, πρέπει να υπακούουν σε κάποιο concept και να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει γευστική αλλά και χρωματική ισορροπία. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι οι σάλτσες, γιατί λερώνουν, καθώς και οι μεγάλες, άβολες μπουκιές.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του finger food είναι ότι δίνει την αίσθηση της ποσότητας και της ποικιλίας, ενώ είναι ένας μοντέρνος και διαδραστικός τρόπος να διοργανωθεί μια γιορτή ή μια εκδήλωση, που δεν υστερεί καθόλου σε αίσθηση πολυτέλειας!

 Συνταγές για... Finger Food: 

Balic Καπνιστού Σολομού

Tabouleh με γαρίδα

Mille feuille ελληνικής σαλάτας

• Τramezzini Σικάλεως

• Ρολάκια πάπιας Πεκίνου

• Μini profiterole royale

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος, Συνταγές: Σπύρος Αρβανιτάκης (Chef ARIA ΓΕΥΣΕΩΝ), Styling: Μιχαέλα Θεοδωρακάκου (ARIA ΓΕΥΣΕΩΝ)

Aπό το τεύχος 152 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Z+G.