Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Κοπεγχάγη, η παραμυθένια πατρίδα των danish pastries
Κοπεγχάγη, η παραμυθένια πατρίδα των danish pastries

Oι ταξιδιωτικοί οδηγοί την συμπεριλαμβάνουν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πόλεις και ταυτόχρονα διεθνείς έρευνες την κατατάσσουν ψηλά στη λίστα των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν σε αυτές τις διακρίσεις, προσθέσει κανείς την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, τα όμορφα αξιοθέατα και μία από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου -με τα γνωστά “δανέζικα” να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο- η Κοπεγχάγη μοιάζει ο απόλυτος προορισμός.

Το πρώην παραδοσιακό ψαροχώρι των Βίκινγκς που ιδρύθηκε γύρω στο 1.000 μ.Χ. εξελίχτηκε ταχύτατα σε ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια και κέντρα εμπορίου της Σκανδιναβίας. Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές πρωτεύουσες της γηραιάς ηπείρου, ενώ σπουδαίο ρόλο στην άνοδό της έπαιξε και η από το 2000 σύνδεσή της με γέφυρα-σήραγγα με τη σουηδική πόλη Μάλμοε.

Η Κοπεγχάγη είναι ευρέως γνωστή για το εξαιρετικό Πανεπιστήμιό της και τον υπέροχο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τις ιστορίες του οποίου “δανείστηκε” και το σήμα κατατεθέν της. Ο λόγος για το μπρούτζινο άγαλμα της μικρής γοργόνας που φιγουράρει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης και φέτος, συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, μια επέτειο που η πρωτεύουσα της Δανίας γιόρτασε με πλούσιες φαντασμαγορικές εκδηλώσεις.

Βγαλμένη από παραμύθι...

Η Κοπεγχάγη είναι χτισμένη πάνω σε δύο νησιά, το Σγέλαν και το Άμαερ. Περιπλανηθείτε μέσα στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου της πόλης, όπως το Frederiksstaden και μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τη ναυτική συνοικία Nyboder. Εκτός από τη γοργόνα, η Κοπεγχάγη διαθέτει πληθώρα μνημείων και αξιοθέατων. Τα σημαντικότερα μνημεία είναι το Κάστρο του Ρόζενμποργκ, το Εθνικό Μουσείο (Nationalmuseet), το φρούριο Kastellet, τα χειμερινά ανάκτορα Amalienborg αλλά και η υπερμοντέρνα όπερα στο λιμάνι. Αξίζει επίσης, να επισκεφθείτε τον κήπο Τίβολι, το Strøget που αποτελείται από ένα σύνολο πεζόδρομων που έγιναν στο κέντρο της πόλης τη δεκαετία του ‘60 και τη γραφική γειτονιά Nyhavn στο λιμάνι.

Στις φωτογραφίες: 1. Οι πολύχρωμες τάρτες με ολόφρεσκα φρούτα και τα γεμιστά με κρέμα δανέζικα είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. 2. Απαραίτητο προσόν για κάθε τεχνίτη ζαχαροπλάστη η γνώση της παρασκευής των danish. 3. Πολλά ζαχαροπλαστεία προωθούν τα προϊόντα τους σε διάφορα φεστιβάλ και γιορτές της πόλης.

 

Danish & άλλοι πειρασμοί

Η δανέζικη κουζίνα είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι διεθνείς οδηγοί γαστρονομίας, όπως ο Michelin που έχει βραβεύσει με τα πολυπόθητα “αστέρια” δώδεκα εστιατόρια της πόλης. Οι διακρίσεις δεν σταματούν όμως εκεί. Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται και το Νοma, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Restaurant. Η υπόθεση γλυκό όμως στην Κοπεγχάγη, είναι πραγματικά το κάτι άλλο... Η τεράστια ποικιλία των διάσημων danish συμπληρώνεται από μοντέρνες δημιουργίες και εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία. Για την ιστορία, η γλυκιά παράδοση της Δανίας φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι η ομοσπονδία των αρτοποιών της πόλης χρονολογείται από το 1290 (!!!).

Τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Κοπεγχάγης που θα βρείτε σχεδόν παντού, είναι:

Kringle: θα μπορούσε να θεωρηθεί ο... θεμέλιος λίθος της δανέζικης ζαχαροπλαστικής. Θυμίζει γλυκό ψωμί και τρώγεται ζεστό.

Wienerbrød: πρόγονος των danish, παρασκευάζεται από σφολιάτα και πολύ βούτυρο.

Flødebolle: είναι το πιο συνηθισμένο “κέρασμα” των Δανών. Το μαλακό μπισκότο περιέχει ένα σοκολατένιο κέλυφος γεμισμένο πλούσια και αφράτη κρέμα μαρσμάλοου.

Kanelsnegle: τα γνωστά cinnamon rolls με πλούσια γεύση κανέλας

Chokoladebolle: λαχταριστό σφολιατογλυκό, γεμιστό με σοκολάτα.

 Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία 

Αν και είναι πολύ πιθανόν να τα ανακαλύψετε από τη... μυρωδιά και το πλήθος που συγκεντρώνουν, τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία είναι τα εξής:

> Conditori La Glace: από το 1870 στην κορυφή 

> Strangas Dessert Boutique: ο “δικός” μας Νικόλαος Στράνγκας 

> Sankt Peders Bageri: παραδοσιακό και στην καρδιά της πόλης (Sankt Peders Stræde 29)

> Reinh. van Hauen bakery: φίνα ζαχαροπλαστική από μια οικογενειακή επιχείρηση που μετράει 130 χρόνια. 

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.