Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Μαλεμπί, οι πολίτικες γεύσεις μετακομίζουν στη Γλυφάδα!
Μαλεμπί, οι πολίτικες γεύσεις μετακομίζουν στη Γλυφάδα!

Η ιδέα του Παναγιώτη Κάρδαρη να μεταφέρει την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις της Πόλης στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας μέσα από ένα γνήσιο μαλεμπιτζίδικο, πήρε σάρκα και οστά τον Οκτώβριο του 2012. Η ιστορία όμως ξεκινά αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Δημήτρης (ή αλλιώς «Δημητρός» όπως έμεινε γνωστός) Λεμοντζόγλου με πλούσια θητεία ως ζαχαροπλάστης στα καλύτερα καταστήματα της Κωνσταντινούπολης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Λίγα χρόνια αργότερα κατέβηκε στην πρωτεύουσα και μετέφερε όλη του την τέχνη στο πρώτο του ζαχαροπλαστείο στα Πατήσια το 1971.

Άξιος διάδοχός του, ο εγγονός του Δημήτρης. «Είναι ένας πολύ έμπειρος και ικανός ζαχαροπλάστης» μας αναφέρει ο κ. Κάρδαρης και συνεχίζει «θεωρώ ότι πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνα ζαχαροπλάστη στα πολίτικα γλυκά.» Ο Δημήτρης Λεμοντζόγλου ασχολείται με το επάγγελμα ως pastry chef από το 1999 στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Με πλούσια κατάρτιση, παρακολούθηση σεμιναρίων στο εξωτερικό και όντας ο καλύτερος μαθητής του παππού του, είναι ο ένας «πυλώνας» στο Μαλεμπί. Δίπλα του, ο 27χρονος Άγγελος Κάρδαρης με σπουδές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και η αδερφή του Ρόζα με εμπειρία στη διακοσμητική και στον τομέα των πωλήσεων.

Μαλεμπί όπως... γαλακτερό!

Μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό που αποτελείται από 14 ακόμα εργαζομένους, συνθέτουν την ομάδα του Μαλεμπί, το οποίο σημαίνει «γαλακτερό». Ένα αποκλειστικά πολίτικο- ζαχαροπλαστείο- καφέ που παραπέμπει στα παραδοσιακά καφενεία της δεκαετίας του ‘70 με γλυκά που έχουν ως βάση τους το φρέσκο γάλα, τους ξηρούς καρπούς, το ροδόνερο, τα φρούτα και όποιο άλλο υλικό προσφέρει η ελληνική φύση.

«Θα το χαρακτήριζα ως εστιατόριο γλυκισμάτων!» μας επισημαίνει ο Άγγελος Κάρδαρης και η αδερφή του Ρόζα συμπληρώνει: «Ό,τι προσφέρουμε βρίσκεται στις βιτρίνες μας και δεν είναι απλά γραμμένο στον κατάλογο. Ο πελάτης το βλέπει, το επιλέγει και γνωρίζει ότι μπορεί να το καταναλώσει επί τόπου, στο όμορφο καθιστικό μας. Για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό πολίτικο γλυκό κιουνεφέ (χοντρό φύλλο κανταΐφι γεμισμένο με τυρί dill peynir στη μέση), ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας και τρώγεται αυστηρά ζεστό!»

Στο Μαλεμπί ο πελάτης μπορεί να διαλέξει μέσα από μία μεγάλη γκάμα γλυκών, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με καφέ ή τσάι.

Τα πιο δημοφιλή σύμφωνα με τον ζαχαροπλάστη Δημήτρη Λεμοντζόγλου, είναι το μοναδικό καζάν ντιπί (μαστιχωτή κρέμα με βάση το γάλα, το άμυλο ρυζιού και ίνες από στήθος κοτόπουλου), το κιουνεφέ, τα σιροπιαστά, το προφιτερόλ με χειροποίητη creme patisserie. Όλα παρασκευασμένα με ιδιαίτερο φύλλο, συγκεκριμένο τυρί για κάθε διαφορετικό γλυκό, με το καλύτερο βούτυρο που κυκλοφορεί. «Είναι η συνταγή που τα κάνει μοναδικά. Απευθείας από την πηγή αυτής της κατηγορίας γλυκών, από την Πόλη» μας αναφέρουν οι ιδιοκτήτες.

Στην φωτό (από αριστερά): Δημήτρης Λεμοντζόγλου, Ρόζα, Παναγιώτης και Άγγελος Κάρδαρης.

Σε ένα κλασικό μαλεμπιτζίδικο, πέρα από τα γλυκίσματα, υπάρχουν συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά πιάτα. Κάποια από αυτά είναι: το tavuklu pilaf (κοτόπουλο με ρύζι), η κοτόσουπα (με φιδέ και κοτόπουλο), το μαντί (ζυμαρικό με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι) ενώ σερβίρονται και κάποια πρωϊνά: σουτζούκια με αβγά, ομελέτες με λαχανικά, κ.ά. Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, υπάρχει χειροποίητο παγωτό είτε ως συνοδευτικό των παραπάνω γλυκών είτε σκέτο.

Η ανανέωση των κωδικών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες των ανθρώπων του καταστήματος. «Πέρα από τους μόνιμους κωδικούς, κάθε εβδομάδα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, βγαίνουν κάποια νέα, εποχιακά γλυκά, ώστε να υπάρχει ανανέωση και δημιουργικότητα σε συχνή βάση» μας αναφέρει ο Άγγελος Κάρδαρης.

Λιτές και καθαρές γραμμές

Όλα τα προϊόντα στο Μαλεμπί, μπορούν να καταναλωθούν σε έναν υπέροχο χώρο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του καταστήματος. Την «ευθύνη» για τη διακόσμηση της εσωτερικής σάλας είχε κατά κύριο λόγο η Ρόζα Κάρδαρη. «Φροντίσαμε να εφαρμόσουμε λιτές και καθαρές γραμμές έτσι ώστε ο πελάτης να αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Να δημιουργήσουμε έναν ζεστό χώρο, όχι ιδιαίτερα “βαρύ”» υπογραμμίζει.

Η εταιρεία ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN AEBE ανέλαβε τον εξοπλισμό του χώρου πώλησης. Κυριαρχούν μοντέρνες βιτρίνες με χρωματισμούς άσπρο και μαύρο και φωτισμό LED. Βιτρίνες διπλής όψης σε παράθυρο για προβολή των προϊόντων από το δρόμο, μαύροι γρανίτες στους πάγκους και στις επενδύσεις και τέλος ειδικές κατασκευές για το παγωτό.

Σιγουριά για την επιτυχία!

Η χρονική επιλογή για το άνοιγμα της επιχείρησης δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες του Μαλεμπί, είναι άνθρωποι που δεν φοβούνται το ρίσκο και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές τους. Ο κ. Παναγιώτης Κάρδαρης μας εξηγεί: «Ήμασταν από την πρώτη στιγμή σίγουροι ότι θα πετύχουμε, διότι έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πιστεύουμε αυτό που κάνουμε! Το προσωπικό μας είναι πολύ αξιόλογο και οι τεχνίτες μας άριστοι γνώστες της ζαχαροπλαστικής και δη της Πολίτικης τέχνης. Έχουμε ποντάρει στις ικανότητες των ζαχαροπλαστών μας επάνω στη συγκεκριμένη κατηγορία γλυκισμάτων».

Το σημείο όπου επιλέχθηκε να λειτουργήσει το Μαλεμπί προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα. Βρίσκεται σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, την οδό Γούναρη και ταυτόχρονα σε μία πολύ καλή περιοχή με χαρακτηριστικά γειτονιάς. Διαθέτει εύκολη πρόσβαση και ικανοποιητικό χώρο στάθμευσης, στοιχείο απαραίτητο για μία επιχείρηση που «ζητάει» από τον πελάτη να καθίσει και να ξοδέψει περισσότερο χρόνο από το να πάρει απλά ένα γλυκό για το σπίτι. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, ο κόσμος «αγκάλιασε» το νέο αυτό εγχείρημα και σίγουρα δικαίωσε τους ανθρώπους του καταστήματος για τη φιλόδοξη όσο και... ρομαντική τους προσπάθεια!

Στις φωτογραφίες (από αριστερά): Ο Δ. Λεμοντζόγλου υλοποιεί υποδειγματικά τις συνταγές του παππού του από την Πόλη! Άψογη εξυπηρέτηση από το προσωπικό.

 HOT POINTS 

Φιλόξενος χώρος: Οι απαλοί χρωματισμοί στους τοίχους, ο αρμονικός συνδυασμός λευκού- μαύρου, οι μοντέρνες βιτρίνες που αναδεικνύουν με ιδανικό τρόπο τα γλυκίσματα στο Μαλεμπί, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που καθιστούν το εσωτερικό του άκρως ελκυστικό.

Ιδιαίτεροι κωδικοί: Κιουνεφέ, καζάν ντιπί, ασουρέ, μαστίχ μαλεμπί, εκμέκ με πολίτικο καϊμάκι, προφιτερόλ (και με λεμόνι!), μωσαϊκό, κεράσματα και μία σειρά από σαλάτες, μαγειρεμένα πιάτα και προτάσεις πρωινού συνθέτουν τον πλήρη κατάλογο του Μαλεμπί.

Ικανότατο προσωπικό: Οι ζαχαροπλάστες Δημήτρης Λεμοντζόγλου και ο Άγγελος Κάρδαρης έχουν φτιάξει ένα πολύ δυνατό δίδυμο, με ταλέντο, μεράκι, χαμόγελο και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Οι καθημερινοί πελάτες του μαγαζιού το επιβεβαιώνουν...

Κείμενο: Τάκης Κορμπάκης

Φωτό: Δημήτρης Κολιός 

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος/Φεβρουάριους 2014) του περιοδικού Z+G.