Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Marisa Churchill: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερη γεύση!
Marisa Churchill: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερη γεύση!

Η ελληνοαμερικανίδα pastry chef - συγγραφέας μάς μιλά για την ελληνική της ταυτότητα και μας συστήνει μια ζαχαροπλαστική φτωχή σε θερμίδες, πλούσια σε γεύση και τολμηρή σε συνδυασμούς! H Marisa Churchill μιλά στο Ζ+G για τις διεθνείς τάσεις στη ζαχαροπλαστική και το όραμά της που είναι η δημιουργία γλυκών από ποιοτικά και πρωτότυπα υλικά, με ελάχιστη ζάχαρη!

Τί σας έσπρωξε να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική;

Πιστεύω ότι είναι στο αίμα μου! Tο παρατσούκλι της ελληνικής οικογένειάς μου ήταν «Μπουκιάς». Ο Έλληνας παππούς μου, που πάντα πρόσφερε μια... «μπουκιά» στους επισκέπτες του, είχε εστιατόριο στην Αμερική. Όταν ήρθε η ώρα των σπουδών μου ξεκίνησα με Mάρκετινγκ και αμέσως μετά σπούδασα Διατροφικές Επιστήμες (Nutrition). Στη συνέχεια ήρθαν επιμορφωτικά σεμινάρια, συμμετοχές σε διαγωνισμούς και σιγά - σιγά η συνεργασία με εστιατόρια, εταιρείες, εκπομπές μαγειρικής, η συγγραφή βιβλίων κ.λπ.

Κατά πόσο οι ελληνικές σας καταβολές έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης, την προσωπικότητα και τη δουλειά σας;

Είμαι Ελληνοαμερικανίδα από μητέρα Ελληνίδα με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη. Η μητέρα μου δούλευε και εγώ είχα την τύχη να μεγαλώσω μαζί με τη γιαγιά μου, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και μας μαγείρευε μόνο ελληνική κουζίνα! Η ελληνικότητα λοιπόν για μένα είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα πιο τρυφερά παιδικά μου βιώματα και με ακολουθεί παντού, στον τρόπο που σκέφτομαι, που αισθάνομαι, που δουλεύω...

Στο βιβλίο μου έχω συνταγές όπως καρυδόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα. Τις έχω αλλάξει όμως! Εγώ λ.χ. την καρυδόπιτα τη σιροπιάζω με σιρόπι αρωματισμένο με θυμάρι και τη σερβίρω με πορτοκάλι. Επίσης φτιάχνω ένα τζιζ κέικ με ελληνικότατο ανθότυρο, λεβάντα, μέλι και σύκα...

Άρα κρατάτε αρώματα, γεύσεις, τεχνικές κ.λπ. από την Ελληνίδα γιαγιά σας;

Ναι και επιπλέον πιστεύω στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων που είναι τα καλύτερα στον κόσμο! Προσπαθώ μάλιστα με κάθε ευκαιρία να το γνωστοποιήσω αυτό, όπου κι αν βρίσκομαι!

Τι καινούριο προτείνετε στους καταναλωτές και στους επαγγελματίες;

Θα πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε γλυκά με λιγότερη ζάχαρη και με πιο γευστικά υλικά. Αντί για λιπαρές κρέμες κ.λπ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι, ξύσμα λεμονιού, φρέσκα φρούτα, μπαχαρικά, βότανα... Η δική μου πρόταση περιλαμβάνει γευστικές συνταγές, απαλλαγμένες άπό όλα αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία!

Ποιές είναι οι γεύσεις που προτιμάτε;

Μου αρέσει πολύ το παγωτό, η σοκολάτα και ο συνδυασμός αλμυρoύ με γλυκό. Επίσης, τα μελομακάρονα είναι για μένα ένα γλυκό γεμάτο παιδικές μνήμες αφού τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Να σκεφτείτε, δεν τολμώ να φτιάξω μελομακάρονα γιατί νομίζω ότι δεν θα τα κάνω ποτέ όπως τα έκανε η γιαγιά...

Ποιές οι πηγές της έμπνευσής σας;

Τα πάντα... ένα καινούριο υλικό, ένα ταξίδι, η μόδα, το ντιζάιν, ένα αντικείμενο...

Ποιά είναι η αίσθησή σας για τις διεθνείς τάσεις στη ζαχαροπλαστική;

Στην Αμερική υπάρχει η τάση για vegan γλυκά, χωρίς ζάχαρη με βιολογικές και υγιεινές Α’ ύλες.  Στην Ισπανία, που είναι και πρωτοπόρος στη γαστρονομία, θα δεις πιο “προχωρημένα” πράγματα που έχουν να κάνουν με τη γεύση, τη δομή και την τεχνολογία των γλυκών. Σε κάποιες χώρες πλέον δεν ασχολούνται τόσο με την εμφάνιση των γλυκών, αλλά με τη γεύση, τα υλικά και τους συνδυασμούς. Το σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές δίνουν πλέον μεγάλη σημασία σε αυτά που τρώνε.

Θα θέλατε να δώσετε μια συμβουλή στους Έλληνες συναδέλφους σας;

Κάθε επαγγελματίας πρέπει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του. Να κρίνει συνεχώς τη δουλειά του και να αναγνωρίζει την προσπάθεια και των άλλων επαγγελματιών. Η αυτοκριτική είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να μπορέσεις να βελτιωθείς!

 MARISA CHURCHILL 

Στην Αμερική είναι πασίγνωστη χάρη στην τηλεοπτική της παρουσία σε εκπομπές με τεράστια τηλεθέαση, όπως το Top Chef. Συνεργάζεται με εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, γράφει βιβλία, παραδίδει σεμινάρια, αρθρογραφεί σε μεγάλα περιοδικά και δηλώνει βαθιά επηρεασμένη από την ελληνίδα γιαγιά της. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τα Masticha Shop για τη δημιουργία μιας σειράς σπιτικών γλυκών, ενώ συμμετείχε και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της σχολής LE MONDE με θέμα τα cupcakes. Μέσα στο Σεπτέμβριο, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο με διαιτητικές συνταγές ζαχαροπλαστικής και στα ελληνικά.

 Η συνταγή:  Mπισκότα αμυγδάλου (almond joy)

Η συνταγή παρουσιάζεται αυτούσια (δηλ. μετρημένη σε φλιτζάνια), όπως έχει παρουσιαστεί στη ραδιοφωνική εκπομπή της Martha Stewart, στο περιοδικό Shape, και στην εκπομπή Access Hollywood.

Συνέντευξη: Λία Παπαναστασίου

Από το τεύχος 158 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Z+G.