Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Nίκος Χριστογεώργος, ένας Έλληνας τζελατιέρης ... αλά Ιταλικά!
Nίκος Χριστογεώργος, ένας Έλληνας τζελατιέρης ... αλά Ιταλικά!

H πρώτη του «επαφή» με το παγωτό ήταν το... πλύσιμο της παγωτομηχανής στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσαν ο παππούς και ο πατέρας του στο κέντρο του Χαλανδρίου! Στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται με τα βρασίματα (στο χέρι) ώσπου η επιτυχημένη συνεργασία του με Ιταλούς τζελατιέρηδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα, τον βοήθησε να τελειοποιήσει τις γνώσεις του. Σήμερα ο 43χρονος Νίκος Χριστογεώργος είναι ένας «μαέστρο» του παγωτού με διεθνή αναγνώριση. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, κατέκτησε με τον ζαχαροπλάστη Νίκο Νερολαδάκη την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού του Βερολίνου. Σήμερα προσφέρει στους πελάτες του Solo Gelato, της τζελατέριας που διατηρεί στο Χαλάνδρι, γνήσιο, χειροποίητο παγωτό υψηλών προδιαγραφών, από εξαιρετικές Α’ ύλες. Ας τον γνωρίσουμε...

“Solo Gelato, gelato artigianale”. Ποιο μήνυμα περνάτε στον καταναλωτή με την εν λόγω επιγραφή;

Αναζητούσα μία ονομασία η οποία να χαρακτηρίζει όσο γίνεται πιο πειστικά το μαγαζί μας. To Solo Gelato αφορά τον προσανατολισμό μας στο παγωτό και το “artigianale” τον χειροποίητο χαρακτήρα του. Παράγεται εδώ, στο σημείο που πωλείται.

Τι κάνει ξεχωριστό το παγωτό σας;

Είναι πολύ βασικό το ότι δεν χρησιμοποιούμε έτοιμα μείγματα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Η βανίλια μας π.χ. Δεν γίνεται από πάστα βανίλια αλλά παίρνουμε τον ίδιο το λωβό. Το καϊμάκι γίνεται με μαστίχα, σαλέπι, κανέλα κ.ο.κ. Χρησιμοποιούμε επίσης πιστοποιημένες πρώτες ύλες από την Ιταλία (π.χ. φιστίκι Σικελίας, φουντούκι από το Πιεμόντε), φρέσκα ελληνικά φρούτα και φυσικά μία από τις καλύτερες σοκολάτες που κυκλοφορούν στην αγορά (της Domori, με ποικιλίες κακάο από τη Βενεζουέλα). Έτσι φτιάχνουμε το παγωτό μας χωρίς συντηρητικά.

Χρησιμοποιείτε «εναλλακτικά» υλικά;

Κατά βάση χρησιμοποιούμε αγελαδινό γάλα από ελληνικές φάρμες. Ωστόσο επειδή τελευταία εμφανίζονται όλο και περισσότεροι πελάτες με δυσανεξία στη λακτόζη, δουλεύουμε και το κατσικίσιο που είναι πιο θρεπτικό και εύπεπτο. Επίσης υπάρχει και το βουβαλίσιο γάλα για παγωτό τύπου καζάν ντιπί, για ακόμα πιο διαφορετική γεύση. Στο Solo Gelato φτιάχνουμε και παγωτό με γάλα σόγιας και με στέβια, χωρίς λακτόζη, χωρίς ζάχαρη για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Ποιο το μυστικό του τέλειου παγωτού;

Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ισορροπία. Το παγωτό πρέπει να είναι δροσιστικό, κρεμώδες, ούτε πολύ γλυκό, ούτε πολύ σκληρό, ούτε όμως και πολύ μαλακό! Μία ισορροπημένη συνταγή είναι η ιδανική. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται οι σωστές Α’ ύλες, τα κατάλληλα μηχανήματα και πάνω απ’ όλα τεχνογνωσία, δηλαδή σωστή διαδικασία παρασκευής σε κάθε βήμα. Μόνο έτσι θα ξεχωρίσει μία τζελατερία από κάποιο άλλο σημείο πώλησης παγωτού.

Ποιο είναι το μέλλον της τζελατερίας στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας δεν υπάρχει παιδεία στο παγωτό. Ο κόσμος το έχει ταυτίσει με το καλοκαίρι. Έχουμε μικρότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση από Ρώσους και Φινλανδούς! Πρέπει να μάθουμε ότι το παγωτό είναι ένα ιδανικό χωνευτικό και κατάλληλο για μικρά παιδιά όλο το χρόνο! Αν αλλάξουμε τη νοοτροπία του κοινού, υπάρχει μέλλον.

Ένα όνομα με ιστορία δεκαετιών!

Το 1936 ο Νικόλαος Χριστογεώργος, παππούς του σημερινού μας «φιλοξενούμενου», διατηρούσε καφέ-ζαχαροπλαστείο στην πλ. Χαλανδρίου. Μετά τον πόλεμο, μπαίνει στο μαγαζί και ο πατέρας του Βασίλης και από το 1951 το κατάστημα λειτουργεί στην Α. Παπανδρέου πουλώντας γιαούρτια, ρυζόγαλα, κρέμες, καφέ και στη συνέχεια γλυκά ταψιού και παγωτό. Όταν αναλαμβάνει ο Νίκος Χριστογεώργος στα τέλη του ’80, το μαγαζί μετονομάζεται σε Solo Gelato, με έμφαση στο παγωτό αλλά και τον ποιοτικό καφέ. «Συνεργαζόμαστε εδώ και μία δεκαετία με την Attibassi. Επενδύσαμε στον εξοπλισμό, έχουμε φρεσκοκομμένο καφέ και θεωρούμε ότι αποτελεί το καλύτερο συνδυαστικό για γλυκά όπως μάφινς, μπάρες δημητριακών, cookies κ.ά» μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. 

 Quick id: 

Τόπος & Ημερομηνία Γέννησης: Xαλάνδρι, 10/7/1971

Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος, με ένα γιο 

Εργάζεται: Solo Gelato, Χαλάνδρι

Συνέντευξη: Τάκης Κορμπάκης

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 157 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Ζ+G.