Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Παιχνίδι φαντασίας
Παιχνίδι φαντασίας

Τρεις διακεκριμένοι καθηγητές ζαχαροπλαστικής παίζουν ένα παιχνίδι φαντασίας και δεξιοτεχνίας μεταμορφώνοντας  τη σοκολάτα σε μέταλλο, ξύλο και πέτρα για να δημιουργήσουν πασχαλινά αβγά πέρα από τα συνηθισμένα!

Οι καθηγητές ζαχαροπλαστικής της Σχολής LE MONDE ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκλησή μας για τη δημιουργία πασχαλινών αβγών με πρωτοποριακές διακοσμητικές τεχνικές πάνω στη σοκολάτα. Οι δημιουργίες τους, αρχικά σχεδιάστηκαν στο χαρτί και στη συνέχεια κατασκευάστηκαν τα επιμέρους κομμάτια κάθε σύνθεσης μέχρι το τελικό μοντάζ. Πιο κάτω παρουσιάζονται οι τρεις δημιουργίες καθώς και οι τεχνικές με τις οποίες κατάφεραν να δώσουν στη σοκολάτα τη μορφή μετάλλου, πέτρας και ξύλου. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές αυτές, ένας έμπειρος ζαχαροπλάστης, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά αριστουργήματα!

 

 

 

 Χάρης Ψιλόπουλος    Μεταλλικό φινίρισμα 

Ο Χάρης Ψιλόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Συνέχισε τις σπουδές του στο DCT (Ελβετία) και στο University of Birmingham (Αγγλία). Έχει εργασθεί ως Pastry Chef σε μεγάλα ξενοδοχεία και εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο KFG Κout Food Group (Kuwait), στο Hotel Ermitage στη Ζυρίχη,  (της Relais & Chateaux) και στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Προϊόντων στο Maison Blanc (French pâtisserie –boulangerie). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει την τέχνη της υψηλής ζαχαροπλαστικής στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE.

Φινίρισμα με αερογράφο

Για να δώσει την υφή του μετάλλου, ο Χάρης Ψιλόπουλος χρησιμοποίησε διάφορα καλούπια από μεταλλικά εξαρτήματα (γρανάζια, βίδες κ.λπ.) και τα ψέκασε με μεταλλικά χρώματα (μαύρο, γκρι και μπρονζέ) από αερογράφο. Στο καλούπι του αβγού δημιούργησε μια πόρτα με μεντεσέδες και βίδες και γέμισε το εσωτερικό του με μοχλούς και γρανάζια, όλα περασμένα με αερογράφο. Τέλος, μόνταρε μια σύνθεση που ισορροπεί πάνω σε γρανάζια και αποτελεί  πραγματικό θαύμα της... μηχανικής!

 

 Ζαφείρης Κλωνάρης   Πέτρινος ανεμόμυλος 

Ο Ζαφείρης Κλωνάρης έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στην ιταλική ζαχαροπλαστική και την παρασκευή παγωτού στην Πάρμα. Έχει εργασθεί ως Pastry Chef σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας και τα τελευταία χρόνια είναι σύμβουλος ζαχαροπλαστικής σε αρκετές επιχειρήσεις. Το 2007 συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης ζαχαροπλάστη, Pierre Hermé και ομάδα συνεργατών του. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εγχώριους διαγωνισμούς ζαχαροπλαστικής με αρκετές διακρίσεις. Κατέχει πιστοποίηση εκπαίδευσης από το ΕΚΕΠΙΣ και τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής ζαχαροπλαστικής στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE.

Μικρογλυπτική και χρώμα


Ο Ζαφείρης Κλωνάρης «έχτισε» στην κυριολεξία έναν ανεμόμυλο εξολοκλήρου από σοκολάτα. Αρχικά πέρασε με πινέλο πηχτής σοκολάτας την επιφάνειά του, φύσηξε σε όλη την επιφάνεια κρυσταλλική ζάχαρη και ψέκασε με γκρι αερογράφο την επιφάνεια.  Τέλος, σκάλισε με υπομονή σε σχήμα πέτρας δημιουργώντας ένα αληθοφανές αποτέλεσμα!

 

 Νικόλας Νικολακόπουλος  Η ψευδαίσθηση του ξύλου 

Ο Νικόλας Νικολακόπουλος σπούδασε ζαχαροπλαστική και μαγειρική τέχνη στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE στην Αθήνα, ενώ παράλληλα είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στη ζαχαροπλαστική και τη σοκολάτα  στη σχολή LENÔTRE στο Παρίσι. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εργαστήρια και εστιατόρια ως Chef pâtissier και chocolatier. Σήμερα είναι καθηγητής ζαχαροπλαστικής στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE, chef ζαχαροπλάστης και χημικός σύμβουλος μοντέρνων τεχνικών στα Μοριακά Μπαρ MoMix.

Σκάλισμα και πουδράρισμα


Ο Νικόλας Νικολακόπουλος μεταμόρφωσε τη σοκολάτα σε ξύλο σκαλίζοντας και πουδράροντας με κακάο την επιφάνειά της. Η πολυεπίπεδη σύνθεσή του περιλαμβάνει βάσεις και κορμούς που μιμούνται με απόλυτη επιτυχία την ανάγλυφη υφή του ξύλου, καθώς και τα φύλλα του δέντρου. Για τη δημιουργία τους, χρησιμοποίησε σαν καλούπι αληθινό κισσό, τα έβαψε με πράσινο αερογράφο και τα μοντάρισε ένα ένα μέσα στο πάνω μέρος από καλούπι αβγού για να πάρουν το τελικό, καμπύλο τους σχήμα.

 

Στην φωτογραφία επάνω: Η ομάδα των καθηγητών και των μαθητών της σχολής LE MONDE που συμμετείχε στην υλοποίηση των αβγών. Από αριστερά: Νικόλας Νικολακόπουλος, Μαριαλένα Ηλιοπούλου, Νίκος Λύρος, Μαρία Κοντιλιέρη, Χάρης Ψιλόπουλος, Χάρης Δοκίνας και Ζαφείρης Κλωνάρης. 

Ευχαριστούμε θερμά τη σχολή LE MONDE για τη φιλοξενία. Σοκολάτα και καλούπια, ΙΟΝ. 

Kείμενα-Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 161 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Z+G.