Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Red X'mas
Red X'mas

Ιδέες για τη διακόσμηση της χριστουγεννιάτικης βιτρίνας του ζαχαροπλαστείου και προτάσεις για τις γιορτινές συσκευασίες σας, με απλά υλικά και πολλή φαντασία! Η βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου δεν υπηρετεί μόνο έναν αισθητικό ρόλο, αφού εμπλέκοντας αρώματα, εικόνες και γεύσεις, έχει την ικανότητα να ξυπνάει επιθυμίες, αναμνήσεις και βιώματα. Στοχεύοντας κατ’ ευθείαν στο γευστικό υποσυνείδητο του καταναλωτή, και υποκινούμενη από μια διάθεση γιορτής κι ένα κλίμα αφθονίας, καλείται να ξορκίσει την καθημερινότητα και να μας μεταφέρει σ’ έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο! Η βιτρίνα των Χριστουγέννων απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους μεγαλύτερους να ξαναβρούν την παιδική τους αθωότητα! Έχοντας αυτό ακριβώς κατά νου, αποφύγετε τις στιλιστικές ακροβασίες και μένοντας πιστοί σε κάποιους απαράβατους διακοσμητικούς κανόνες, δημιουργήστε μια -ή πολλές- μικρές ιστορίες, με πρωταγωνιστές ξωτικά και Άγιους Βασίληδες, ελάφια και χιονισμένα τοπία, μέσα στα οποία οι κουραμπιέδες θα μεταμορφώνονται σε βράχια, οι δίπλες θα παίζουν το ρόλο του ροζιασμένου κορμού ενός δέντρου, οι καραμέλες θα προσποιούνται τα γκι και οι τούρτες θα αφηγούνται τη δική τους ιστορία... Προτιμήστε τα φυσικά υλικά. Αυτή άλλωστε είναι και η πιο «in» τάση για τη σεζόν 2014 – 15. Άλλο ένα must της σεζόν, είναι τα χειροποίητα διακοσμητικά, τα οποία είναι μοναδικά, πρωτότυπα και το κυριότερο... φτιαγμένα από τα χεράκια σας!

Χmas ιδέες + tips

Η Ολυμπία Βαγενά προτείνει διακοσμητικά tips για την περίοδο των γιορτών και  υπογραμμίζει μερικούς αλάνθαστους διακοσμητικούς κανόνες: •Μην χρησιμοποιείτε πολλά χρώματα. Αρκεστείτε σε δύο κυρίαρχα και φροντίστε τα υπόλοιπα να λειτουργούν συμπληρωματικά. •Δώστε έμφαση σ΄ένα κεντρικό σημείο (π.χ. έναν πάγκο) και ξεκινήστε επό εκεί τοποθετώντας αρχικά τα γλυκά σας. Γύρω απ’ αυτόν τον πάγκο, στήστε το υπόλοιπο σκηνικό με διακοσμητικά της επιλογής σας! •Προτιμήστε τα φυσικά υλικά. Αυτή είναι και η πιο «in» τάση για τη σεζόν 2014 – 15. •Eπιλέξτε χειροποίητα διακοσμητικά, τα οποία είναι μοναδικά και πρωτότυπα!

  1    Χειροποίητα «ταμπελάκια» με ευχές

Για τις εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες συσκευασίες σας, μην αρκεστείτε στους εντυπωσιακούς φιόγκους και τα περίτεχνα δεσίματα. Ετοιμάστε εκ των προτέρων, όμορφα ταμπελάκια, σε πρωτότυπα σχήματα, όπως λ.χ. σε σχήμα χριστουγεννιάτικης μπάλας με γιορτινά συνθήματα ή ευχές. Ιδανικά, τα ταμπελάκια αυτά μπορούν να κατασκευαστούν από ελαφρύ ξύλο, μέταλλο, ή ακόμα και από απλό χαρτόνι με χειρόγραφες ευχές. Όταν μάλιστα ανοιχτεί η συσκευασία, δεν θα πεταχτούν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Για ένα τέλειο αποτέλεσμα, δώστε προσοχή στη χρωματική αρμονία μεταξύ του χαρτιού συσκευασίας και των χρωμάτων που θα έχει το ταμπελάκι με τις ευχές. Η πίσω όψη της ταμπελίτσας, μπορεί να φιλοξενεί ένα αυτοκόλλητο με το όνομα - λογότυπο του ζαχαροπλαστείου σας!

 2  Το τούνελ με τους ...κουραμπιέδες!

Με το πιο απλό χριστουγεννιάτικο γλυκό σας, δημιουργήστε μια εικόνα που θα μαγέψει τους μικρούς καταναλωτές: Ένα τρενάκι διασχίζει σφυρίζοντας ένα τούνελ σκεπασμένο από χιονισμένα βράχια – κουραμπιέδες! Αν μάλιστα το φτιάξετε σε μεγάλη κλίμακα, με ένα τρενάκι που θα συνδέεται με ρεύμα και θα κινείται, τότε θα έχετε έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους!

 3  Do it yourself!

Οι χειροποίητες συσκευασίες είναι ακαταμάχητες. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο προκειμένου να προτείνετε στους πελάτες σας κάτι μοναδικό! Με απλά, οικολογικού ύφους υλικά όπως η λινάτσα σε φυσικό χρώμα, κορδέλες, χαρτιά κ.λπ., μπορείτε να δημιουργήσετε συσκευασίες που θα φιλοξενήσουν ιδέες δώρου. Μια πρωτότυπη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν απλό φάκελο από οικολογικό χαρτί. Γεμίστε τον με λιχουδιές της επιλογής του πελάτη (αφού τις τυλίξετε σε χαρτί κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα) και στη συνέχεια διπλώστε σε σχήμα «φυσαρμόνικας» την άκρη του φακέλου. Καρφιτσώστε στο μέσον της φυσαρμόνικας ένα φιόγκο και συμπληρώστε με διακοσμητικά της αρεσκείας σας.

  4  Δωράκια για μικρούς πελάτες

Τα Χριστούγεννα εκτός από τα «μεγάλα» δώρα (τούρτες, κορμούς, δίσκους με γλυκά και καλάθια με ποτά) πολλοί καταναλωτές ψάχνουν για μικρές ιδέες δώρου σε οικονομικές τιμές λ.χ. για κάποιο παιδάκι ή για μια μικρή υποχρέωση. Ετοιμάστε λοιπόν από τώρα τέτοιες προτάσεις που θα συνδυάζουν το καλό γούστο με μια παιχνιδιάρικη διάθεση! Τα χάρτινα πολύχρωμα χωνάκια μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας και να τα γεμίσετε με σοκολατάκια και ζαχαρωτά. Το κόστος τους θα είναι τόσο μικρό, που θα μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ένα διαφημιστικό δωράκι που θα προσφέρετε στους πελάτες σας την περίοδο των γιορτών! Μια άλλη ιδέα είναι τα μικρά γυάλινα βαζάκια που θα γεμίσετε με χρωματιστές λιχουδιές (καραμέλες, σοκολατάκια, cupcakes, μακαρόν κλπ) και θα διακοσμήσετε σε γιορτινό ύφος.

 5  «Εύκολες» ατομικές συσκευασίες

Οι εξαιρετικές λιχουδιές του καταστήματός σας, όπως οι χειροποίητες καραμέλες, ή τα αρωματικά τρουφάκια λευκής σοκολάτας, τα χρωματιστά μακαρόν, τα σοκολατάκια και τα cupcakes, θα πουληθούν πιο εύκολα όταν τα προσφέρετε σε κομψές, ατομικές συσκευασίες, όπως αυτές της φωτογραφίας. Στολίζοντάς τις μάλιστα με κάποιο χειροποίητο διακοσμητικό, θα τους δώσετε μεγαλύτερη αξία. Φροντίστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για τους φιόγκους και τα διακοσμητικά σας να είναι ανακυκλώσιμα και «οικολογικού» ύφους, αφού τα προτιμούν οι καταναλωτές, ενώ μαρτυρούν την οικολογική σας ευαισθησία!  Για ένα  πιο ενδιαφέρον χρωματικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε διάφανα υλικά που θα αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους με την πρώτη ματιά και στολίστε μ’ αυτά τη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα σας.

 6  Κρυστάλλινη διαφάνεια

Η διαφάνεια, δίνει μια αίσθηση καθαρότητας και τραβάει τα βλέμματα. Επιλέξτε διάφανες γυάλες με καπάκι σε διάφορα μεγέθη, και αναδέιξτε με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα σας, ειδικά όταν είναι χρωματιστά, όπως οι καραμέλες και τα μακαρόν της φωτογραφίας. Γεμίστε μεγάλες γυάλες με τρουφάκια και cookies, macaron και σοκολατάκια, στολίστε τη βιτρίνα σας και στολίστε τις με μαύρα ξύλινα ταμπελάκια πάνω στα οποία θα γράψετε με κιμωλία χριστουγεννιάτικα σλόγκαν! Οι γυάλες αυτές θα μπορούν από μόνες τους να λειτουργήσουν σαν πρόταση για δώρο, ή απλά να στολίσουν τη βιτρίνα σας!

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ:

• Χριστουγεννιάτικα γλυκά (μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες), SAHARA

• Τούρτες διακοσμημένες με πάστα ζάχαρης, TRΕSOR - Γιάννης Παπαδόπουλος

• Λευκά τρουφάκια και κόκκινα macaron, LA MAISON - Θανάσης Τσακλιώτης

• Βασιλόπιτα και cookies, Αρτοζαχαροπλαστείο ΑΞΙΩΤΗ

 X'MAS ΣΥΣΚΕΥΣΙΑ:   Χειροποίητο υφασμάτινο πουγκί

Ένας δίσκος με κουραμπιέδες ή μελομακάρονα μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο πουγκί που θα κάνει αίσθηση με τα χρώματα και το στολισμό του!

Η ιδέα αυτή είναι εμπνευσμένη από το παραδοσιακό ‘‘συφερτάσι’’, το δέμα δηλαδή με το κολατσιό που φτιαχνόταν από ένα μεταλλικό συνήθως σκεύος, δεμένο γύρω με πετσέτα την οποία χρησιμοποιούσαν σαν χερούλι για τη μεταφορά του!  Κόψτε ένα ύφασμα με ζωηρές αποχρώσεις (εδώ χρησιμοποιήθηκε ριγέ κόκκινο - λευκό) σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου όσο θα είναι ο δίσκος με τα γλυκά που θέλετε να συσκευάσετε. Ράψτε γύρω από το δίσκο δυο λωρίδες μήκους 34 x 29 εκ. και άλλες δυο μεγαλύτερες (40 x 29) εκ.  Τοποθετήστε στο κέντρο το δίσκο με τα προϊόντα σας.  Δέστε κόμπο πρώτα τις πιο κοντές λωρίδες.  Στη συνέχεια, δέστε τις μακριές λωρίδες σε φιόγκο.  Τέλος, τακτοποιήστε το φιόγκο δένοντάς τον σφιχτά για να μη λυθεί. Πάνω σ’ αυτόν δέστε ακόμη ένα φιόγκο από στενή κορδέλα μέσα στην οποία μπορείτε να περάσετε μια διακοσμητική σπάτουλα, ή οποιοδήποτε άλλο χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό στοιχείο.

Styling- διακόσμηση: Ολυμπία Βαγενά (www.missbo.gr)

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Από το τεύχος 159 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Z+G.