Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Τύνιδα: Μεσογειακός γευστικός εκλεκτικισμός
Τύνιδα: Μεσογειακός γευστικός εκλεκτικισμός

Στον απόηχο της Επανάστασης του Γιασεμιού, η πιο «ευρωπαϊκή» αραβική πρωτεύουσα απολαμβάνει τη νεο-αποκτηθείσα ελευθερία της και τη μεσογειακή εξωστρέφεια, τόσο στον τρόπο ζωής όσο και τις γεύσεις.

Η Τύνιδα αποτελεί υπόδειγμα εκλεκτικισμού: Ένας τόπος όπου η Ευρώπη συναντά την Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε όλα τα επίπεδα της κουλτούρας. Οι κάτοικοι μιλούν ένα μοναδικό μείγμα αραβικών εμπλουτισμένο με πάμπολλες γαλλικές λέξεις (σχεδόν όλοι μιλούν γαλλικά), ακούνε ιταλικό ραδιόφωνο, απολαμβάνουν γαλλικότερη της γαλλικής μπαγκέτα με τη χαρίσα τους (μείγμα καυτερής πιπεριάς με μπαχαρικά και λάδι που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι), διατηρούν ισχυρή coffee culture και περπατούν σε μια πόλη όπου τα σουκ συνυπάρχουν με continental, αποικιακά αλλά και υπερσύχρονα κτίρια.

Αξιοθέατα

Το πρώτο πράγμα που θα σου πει όποιος Έλληνας πήγε στην Τυνησία είναι “Sidi Bou Said”. Το… γαλανόλευκο χωριό είναι πράγματι ένα μπιζουδάκι όπου τα λευκά κτίρια αραβικής αισθητικής κοσμούνται από υπέροχες πόρτες με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα και περίτεχνα καφασωτά. Η Mεδίνα της Τύνιδας είναι φυσικά το βασικό αξιοθέατο. Μια βόλτα στα σουκ γύρω από το μεγάλο Τζαμί Ζεϊτούνα (723 μ.Χ) είναι συναρπαστική εμπειρία. Οι εραστές των γεύσεων επιβάλλεται να περιηγηθούν στη Halfaouine, μια γειτονιά βόρεια της Μεδίνας, όπου βρίσκεις κάθε λογής εδώδιμα. Βγαίνοντας από τη Μεδίνα, αφού περάσεις την Πύλη της Γαλλίας ή Μπαμπ αλ Μπαχρ, (αραβιστί: πύλη της θάλασσας), ανακαλύπτεις το κομψό πρόσωπο της πόλης. Η Λεωφόρος Habib Bourguiba είναι η Champs Elysees της Τύνιδας. Ένα βουλεβάρτο που ξεκινάει από τον καθεδρικό St. Vincent de Paul, με τους μαυριτανικούς-γοτθικούς πύργους του και το θεσμικής σημασίας Δημοτικό Θέατρο και καταλήγει στο εμβληματικό ρολόι και τα λουλουδάδικα.

Στις φωτογραφίες: 1. Μια βόλτα στα σουκ γύρω από το μεγάλο Τζαμί Ζεϊτούνα είναι συναρπαστική εμπειρία. 2-3. Οι πάστες αμυγδάλου, φιστικιού κ.λπ. κυριαρχούν στην τυνησιακή ζαχαροπλαστική. 4. Το Sidi Bou Said είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό βόρεια της Τύνιδας, του οποίου η αρχιτεκτονική παραπέμπει σε ελληνικό νησί!

Patisserie Tunisienne

Η τυνησιακή ζαχαροπλαστική έχει σαφώς εκλεκτικιστικό χαρακτήρα. Η γαλλική επιρροή είναι προφανής. Τάρτες, μους, viennoiseries, boules, τούρτες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και αποδίδονται σε φινετσάτες εκδοχές, κατά κανόνα με εξαιρετικά υλικά. Βασικές αρχές: «Το μικρό είναι όμορφο» και less is more, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση της ζάχαρης. Αξίζει να σημειωθεί η γεωμετρικότητα και η χάρη που έχουν τα διάφορα αραβουργήματα που στολίζουν μινιόν μπουκίτσες, έντεχνα τοποθετημένες σε γεωμετρική διάταξη. Οι ξηροί καρποί είναι πρωταγωνιστές, καθώς και τα διάφορα ανθόνερα: πορτοκάλι, γιασεμί, eglantine (αγριοτριανταφυλλιά), γεράνι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η μαστόρικη χρήση του σιροπιού, που σχεδόν δεν γίνεται αντιληπτό. Οι Τυνήσιοι έχουν εξελίξει ιδιαίτερα την ανατολίτικη ζαχαροπλαστική. Η τοπική εκδοχή μπακλαβά γίνεται με αμύγδαλο, αλλά μη σας μπερδέψει ο μπακλαβάς του Μπέη (baklawa El Bey), ο οποίος γίνεται με πάστα αμυγδάλου σε τρία χρώματα, πράσινο, κόκκινο, λευκό και πρόσκειται σε μια βασική κατηγορία, τα γλυκά που βασίζονται στις pâtes: πάστα κυρίως από αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης. Τα mlabès είναι αέρινες μπουκίτσες σε φίνες παστέλ αποχρώσεις χάρη στην επικάλυψη μαρέγκας που βασίζονται στην πάστα αμυγδάλου ή φιστικιού Αιγίνης. Κοσμαγάπητα στην Τυνησία είναι και τα kâak σε σχήμα δαχτυλιδιού, επίσης με βάση τις πάστες αμυγδάλου, φουντουκιού, φιστικιού, αρωματισμένα με ανθόνερα και με εξαιρετικά ευφάνταστη διακόσμηση. Δημοφιλή είναι επίσης τα μακρούδ, μια τοπική λιχουδιά από το Καϊρουάν, σιμιγδαλένιες μπουκιές με γέμιση από πάστα χουρμά και ανάλαφρο σιρόπι.

Το κους κους είναι μια αρχαιότατη τροφή, κληρονομιά από τους Βερβερίνους, που στην Τυνησία αγαπούν και τη γλυκιά εκδοχή του: το masfouf, κουσκούς με χουρμάδες (και ξηρούς καρπούς), τρώγεται κυρίως κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού και είναι ένα ανάλαφρο επιδόρπιο - «λουκούμι» για brunch. Τέλος, μια ταπεινή αλλά βαθιά αρωματική γεύση είναι το λάδι με μέλι, που συνοδεύουν με χειροποίητες άζυμες πίτες, σαν ένα comfort δεκατιανό ή καλωσόρισμα.

Στις φωτογραφίες: 1. Η αραβική coffee culture της Τυνησίας περιλαμβάνει και το χαρακτηριστικό ναργιλέ. 2. Η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει την Τύνιδα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. 3. Το ζαχαροπλαστείο Masmoudi με την ιδιαίτερη αραβική αισθητική και τις γαλλικές επιρροές είναι από τα πιο γνωστά της πόλης. 4. Οι βασικές αρχές της τυνησιακής ζαχαροπλαστικής: "Το μικρό είναι όμορφο" και less is more όσον αφορά τη χρήση της ζάχαρης.

Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία

Οι καλύτερες διευθύνσεις στην Τύνιδα ανήκουν σε μικροσκοπικά καταστήματα. Δοκιμάστε άφοβα, κυρίως στη Μεδίνα αλλά και σε όλη την πόλη. To τρίο μπελκάντο της τυνησιακής ζαχαροπλαστικής αποτελούν τρεις κυρίες που έχουν ιδρύσει οίκους και έχουν πλέον διεθνή παρουσία (μπορείτε να παραγγείλετε και online). Σημειώστε τα ονόματα και αξιοποιήστε τα για να εφοδιάσετε με τα πιο γλυκά δώρα φίλους και συγγενείς:

Masmoudi, κατάστημα του οποίου θα βρείτε και στο αεροδρόμιο, Zarrouk και Mme Hachicha.

> www.masmoudi.com

> Patisseries Tunisiennes Mme Zarrouk@facebook

> www.patisserie-hachicha.com 

Αποστολή: Βίκυ Νταλακώστα

Από το τεύχος 157 (Μάιος/Ιούνιος) του περιοδικού Z+G.