Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ζαχαροπλαστείο “Τζεδάκης”, 100 χρόνια γλυκιάς ιστορίας
Ζαχαροπλαστείο “Τζεδάκης”, 100 χρόνια γλυκιάς ιστορίας

H αρχή έγινε το μακρινό 1894 από τον κύριο Ανδρέα Τζεδάκη. Στο ξεκίνημα ήταν ένα γαλακτοπωλείο- ζαχαροπλαστείο που πωλούσε γαλακτοκομικά προϊόντα και λουκουμάδες. Mε το πέρασμα των χρόνων, το κατάστημα έγινε σημείο συνάντησης και αναφοράς για την τοπική κοινωνία. Νεαροί μαθητές, οικογενειάρχες, προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο (σ.σ. από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τους πολιτικούς της εποχής μας), όλοι φρόντιζαν για μία στάση στον «Τζεδάκη» για να απολαύσουν τους λαχταριστούς λουκουμάδες του μαζί με τον καφέ τους!

Η 2η γενιά ήταν τα αδέρφια Αριστείδης και Θεμιστοκλής. Ο κ. Αριστείδης (76 ετών σήμερα!) μας διηγείται με περηφάνια: «Από 9 χρονών δούλευα πλάι στον πατέρα μου μέσα σε αυτό εδώ το μαγαζί. Στην Κατοχή, το ζαχαροπλαστείο μας κάηκε και κάναμε μεγάλη προσπάθεια να το αναστηλώσουμε! Πέρασα από όλα τα πόστα: παραγωγή, λάτζα, σφουγγάρισμα, όλα τα έκανα...»

Σήμερα το μαγαζί έχει περάσει στον γιο του κ. Αριστείδη, Ανδρέα και τον συνονόματο εξάδελφό του. Ωστόσο αυτό που δεν έχει αλλάξει όλον αυτόν τον καιρό, είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής των γλυκισμάτων με αγνές Α’ ύλες και μοναδική τεχνοτροπία. Όπως ακριβώς πριν από έναν ολόκληρο αιώνα!

Μέσα στα χρόνια η ποικιλία των προϊόντων του ζαχαροπλαστείου «Τζεδάκης» εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το κατάστημα προσαρμόστηκε στις επιταγές της σημερινής εποχής και έτσι πέρα από τα κλασικά γλυκά από τα οποία ξεχωρίζει η σοκολατίνα «αντίκα» με βραστή κρέμα ζαχαροπλαστικής, μαύρο παντεσπάνι, τρούφα και γλάσο ή το περίφημο προφιτερόλ, ο πελάτης μπορεί να απολαύσει μία ακόμη σειρά προϊόντων όπως: σαλάτες, σνακ, κρύα σάντουιτς και κάποια πρωινά. «Έχουμε μπει στη νέα φιλοσοφία της εποχής που δεν θέλει τα ζαχαροπλαστεία να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο γλυκά. Χρειάζεται να προσφέρουμε στον πελάτη του μαγαζιού μας έναν συνδυασμό πραγμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σήμερα που έχουν αλλάξει οι ανάγκες και οι συνήθειες των καταναλωτών» μας αναφέρει ο Ανδρέας Τζεδάκης που ασχολείται τόσο με τις πωλήσεις όσο και με τον τομέα της παραγωγής στην επιχείρηση.

Στο εσωτερικό του καταστήματος οι ασπρόμαυροι πίνακες και οι γκραβούρες προσωπικοτήτων του παρελθόντος στους τοίχους, παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, βγαλμένη από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ο κλασικός του χαρακτήρας διατηρήθηκε μετά και την προ διετίας ανακαίνιση καθώς οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούσαν ριζικές αλλαγές στο «ιστορικό» ζαχαροπλαστείο τους. «Θέλαμε να συνδυάσουμε το σήμερα με το χθες» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Τζεδάκης. 

Στις φωτογραφίες: 1. Ο κ. Αριστείδης Τζεδάκης περήφανος για την πρόοδο και την εξέλιξη της επιχείρησης. 2. Εικόνα από το μακρινό παρελθόν, όταν "γεννήθηκε" το ζαχαροπλαστείο "Τζεδάκης". 3. Ανδρέας (αριστ.) και Αριστείδης Τζεδάκης. 4. Το καθιστικό προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή με πίνακες από το παρελθόν.

Αριστείδης Τζεδάκης, μια εμβληματική προσωπικότητα 

Στο μαγαζί δεσπόζει ακόμα και σήμερα η φιγούρα του κ. Αριστείδη. «Ο πατέρας μου είναι ακόμα ενεργός στη δουλειά! Δίνει σε καθημερινή βάση το «παρών», είναι άλλωστε αυτό που τον κρατάει δυνατό. Θα τον χαρακτήριζα “βράχο” του καταστήματος. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη και όλοι εμείς οι νεότεροι ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του» σημειώνει ο γιος του Ανδρέας. Πώς βλέπει όμως ο ίδιος την παρουσία του σε αυτήν την ηλικία στο ζαχαροπλαστείο; Η απάντηση του κ. Αριστείδη είναι χαρακτηριστική: «Πηγαίνω συνέχεια στο μαγαζί διότι οι νέοι χρειάζονται πάντα βοήθεια. Χαίρομαι να τους μεταφέρω τις γνώσεις μου και νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για τους άξιους συνεχιστές της ιστορικής μας οικογενειακής επιχείρησης» και συνεχίζει: «Τα μυστικά της δουλειάς μας αλλά και της επιτυχίας μας είναι η προσήλωση στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουμε και η προσοχή στον πελάτη. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η αγάπη για το ίδιο το επάγγελμα. Αν δεν το αγαπάς πολύ και δεν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πολλά από την προσωπική σου ζωή, τότε δεν μπορείς να γίνεις ζαχαροπλάστης. Οι θυσίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές αλλά αξίζουν τον κόπο...»

Πέρα από την παρουσία του στο μαγαζί σε κάθε δυνατό πόστο, ο κ. Τζεδάκης πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο συνδικαλιστικό χώρο του κλάδου. Συγεκριμένα, υπήρξε επί χρόνια αντιπρόεδρος του εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων και πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ζαχαροπλαστών. Σήμερα, εκτός από τον γιο του Ανδρέα και το συνονόματο ανιψιό του, στην επιχείρηση απασχολείται και ο έτερος γιος, Παρασκευάς, στο κομμάτι της παραγωγής και της πώλησης. Αν κρίνουμε από την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, τα ζαχαροπλαστεία «Τζεδάκης» έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους...

Λουκουμάδες με ιστορία

Στο ζαχαροπλαστείο «Τζεδάκης» τον πρώτο λόγο έχουν οι χανιώτικοι λουκουμάδες. Εδώ και 80 χρόνια παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο εκτέλεσης, την ίδια συνταγή (από τον παππού Τζεδάκη), χωρίς καμία παραλλαγή. «Το μυστικό είναι στα αγνά και φρέσκα υλικά, στον τρόπο που θα γίνει η ζύμη, στο κόψιμο του λουκουμά. Κρατάει μέσα του το σιρόπι και γεμίζει το στόμα...» μας λέει ο κ. Αριστείδης! Πελάτες έρχονται από όλη την Κρήτη -και όχι μόνο- για να τους απολαύσουν...

Κείμενο: Τάκης Κορμπάκης

Φωτογραφίες: Πάρης Χαμουρίκος

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Z+G.