Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Φρένο στην απαίτηση της ΕΕ για αμοιβή των ελεγκτών υγείας από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις
Φρένο στην απαίτηση της ΕΕ για αμοιβή των ελεγκτών υγείας από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις

Μια μεγάλη ελληνική νίκη πέτυχαν ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες το Δ.Σ. και ο Επίτιμος Προέδρος του Σωματείου Γαλακτοζαχαροπλαστών και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΕΖΕ κ. Γιάννης Μπαλατσούρας, συνεπικουρούμενος από τον Προέδρο της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μίχαλο και τον κ. Διονύση Τσαγκρή, Έλληνα SME envoy της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα, προέβαλαν κοινό μέτωπο ενάντια σε μια παράλογη πρόταση Οδηγίας της ΕΕ που αφορά σε όλες τις ΜΜΕ επισιτιστικές επιχειρήσεις και κατατέθηκε από την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ε.Ε. (DG SANCO).

Η παράλογη πρόταση του υπό αναθεώρηση κανονισμού 882/2004/ΕΚ

Δυο ήταν εκτός των άλλων τα πολύ σοβαρά σημεία της πρότασης που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των επισιτιστικών ΜΜΕ όλης της Ευρώπης:

Α. Οι αμοιβές των ελεγκτών υγείας να πληρώνονται από την ίδια την ελεγχόμενη επιχείρηση και μάλιστα προκαταβολικά.

Β. Όλες οι επιχειρήσεις του επισιτισμού να διαθέτουν πληροφοριακά συστήματα (computerised information management systems) για να διευκολύνεται το έργο του ελεγκτή.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά και οι δυο προτάσεις κρίνονται παράλογες και επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ επισιτιστικών επιχειρήσεων ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας με τις 292.000 ΜΜΕ επισιτισμού διασκορπισμένες σε 1.500 νησιά και 4.000 ορεινές κοινότητες. Άλλωστε οι υπάρχοντες μηχανισμοί ελέγχου έχουν μέχρι στιγμής άριστα αποτελέσματα και μια τέτοια οδηγία δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο.

Μετά την ελληνική εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις παράλογες προτάσεις της DG SANCO, σε πρόσφατη συνάντηση των 27 SM envoy της Ε.Ε., οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ στη συνάντηση της UEAPME με την DG SANCO, έπεισαν τους συνέδρους να εισηγηθούν μέσω του Επιτρόπου να αφαιρεθεί μια επίμαχη φράση: Ότι η επιβολή των μέτρων είναι υποχρεωτική. Έτσι, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα είναι στη δικαιοδοσία του κράτους – μέλους προς μεγάλη ανακούφιση χιλιάδων επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου.

Από το τεύχος 150 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού Z+G.