A  A  A +
Πίσω
Κέικ με αλεύρι ζέας, βρώμη & δαμάσκηνα
Κέικ με αλεύρι ζέας, βρώμη & δαμάσκηνα

Υλικά

Δαμάσκηνα 250 γρ.
Βούτυρο 100 γρ.
Ζάχαρη καστανή 100 γρ.
Αβγά 2 τμχ
Αλεύρι ζέας 80 γρ.
Άμυλο σίτου 45 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ.
Σόδα 1/4 κ.γ.
Βρώμη 50 γρ.
Ξύσμα λεμονιού

Βήματα

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το άμυλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Αναμειγνύουμε τη βρώμη και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα των αλευριών στο προηγούμενο μείγμα και αναμειγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα των αλευριών και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την ρίχνουμε μέσα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα πιέζουμε να μπουν καλά μέσα στη ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και αν το επιθυμούμε γλασάρουμε με γλάσο λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Από το τεύχος 154 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Ζ+G.