A  A  A +
Πίσω
Kρέμα γιαούρτι με λευκή σοκολάτα και ζελέ αγγούρι
Kρέμα γιαούρτι με λευκή σοκολάτα και ζελέ αγγούρι

Υλικά

Για ζελέ αγγούρι:
Νερό 100 ml.
Ζάχαρη 75 γρ.
Ζελατίνη 8 γρ.
Πουρές αγγούρι 250 γρ.
Χυμός λεμόνι 10 ml.
Για κρέμα γιαούρτι:
Κρέμα γάλακτος 35% 400 ml.
Γλυκόζη 10 γρ.
Βασιλικός 20 γρ.
Ζελατίνη 7 γρ.
Λευκή σοκολάτα 370 γρ.
Γιαούρτι 200 γρ.
Για μαρέγκες lime:
Ασπράδι 100 γρ.
Ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ.
Ζάχαρη άχνη 100 γρ.
Ξύσμα lime 20 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για ζελέ αγγούρι: Κάνουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και μόλις βράσει προσθέτουμε τη ζελατίνη, μαλακωμένη σε κρύο νερό. Ρίχνουμε το σιρόπι στον πουρέ αγγούρι και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.

Για κρέμα γιαούρτι-λευκή σοκολάτα: Βράζουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Ρίχνουμε το βασιλικό και σκεπάζουμε με μεμβράνη για 15’. Προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη, ομογενοποιούμε και σουρώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και προσθέτουμε το γιαούρτι.

Για μαρέγκα lime: Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα στο μίξερ και προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σιγά - σιγά. Τέλος προσθέτουμε, εκτός μίξερ, με τη βοήθεια μιας μαρίζ την άχνη. Κόβουμε σπιράλ με σακούλα ζαχαροπλαστικής και πασπαλίζουμε με ξύσμα lime. Ψήνουμε στος 700C για 2 ώρες περίπου.

Σύνθεση: Γεμίζουμε τις verrines με την κρέμα και στη συνέχεια με μια στρώση ζελέ. Τελειώνουμε με ένα σπιράλ μαρέγκας. Μόλις στερεοποιηθεί, περνάμε το χείλος του ποτηριού με λεμόνι και στη συνέχεια τα βουτάμε σε χρωματισμένη ζάχαρη.

 Τip:  Ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού

Το οπτικό εφέ που προσθέτει η ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά όταν συνδυαστεί χρωματικά και με το περιεχόμενο της verrine. Ένα τρικ για να κολλήσει η ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού χωρίς όμως να υγρανθεί και να λιώσει, είναι να περάσετε το χείλος με λεμόνι και στη συνέχεια να το βουτήξετε στη ζάχαρη. Τα οξέα του λεμονιού θα επιτρέψουν στη ζάχαρη να κρατήσει τους κρυστάλλους της άθικτους!

Συνταγή: Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 158 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Z+G.