A  A  A +
Πίσω
Κρόνατς από ζύμη τσουρεκιού
Κρόνατς από ζύμη τσουρεκιού

Υλικά

Ζάχαρη 875 γρ.
Βούτυρο (λιωμένο) 500 γρ. (300 γρ. αγελάδος Ολλανδίας + 200 γρ. Αιγοπρόβειο)
Γάλα 1.000 γρ.
Αβγά 15 τμχ
Μαγιά νωπή 190 γρ.
Αλεύρι Τ45 ή Super Αμερικής 3.000 γρ.
Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 τμχ
Μαχλέπι 60 γρ.
Μαστίχα 15 γρ.
Βανίλια 2 στικ ή 5 γρ.
Κακουλέ (πούδρα) 3 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

 Αναμειγνύουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη μισή ποσότητα του βούτυρου, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τον κακουλέ και τη βανίλια. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεσταίνουμε στους 35°C. Παράλληλα έχουμε ρίξει στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη νωπή μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στον κάδο και το υπόλοιπο βούτυρο και δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τον γάντζο πολύ καλά έως ότου ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα. Κόβουμε ζυμάρια των 500 γρ. και τα ανοίγουμε με πλάστη και σε πάχος που εμείς επιθυμούμε, αλλά όχι πολύ λεπτά. Με δύο κουπάτ διαφορετικών διαμέτρων, κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα και στη συνέχεια, κάνουμε την τρύπα στο κέντρο. Στοφάρουμε στους 29°C με 65% υγρασία για 1 ώρα (για 1/2 κιλό ζύμης). Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για δευτερόλεπτα.

*Το κρόνατ (cronut) είναι το υβρίδιο κρουασάν και ντόνατ και ξεκίνησε από το Μανχάταν. Εδώ αντί για ζύμη κρουασάν χρησιμοποιούμε τη ζύμη του τσουρεκιού!

Αλλιώς γλυκιές... Κορώνες

Το τσουρέκι σε στιλ κρόνατ στηρίζεται στην αρχή του ντόνατ... μπορεί να γεμιστεί με τα πάντα και να γλασαριστεί επίσης με τα πάντα! Στην κεντρική φωτογραφία, παρουσιάσαμε τα κλασικά με άχνη ζάχαρη και γλάσο κουβερτούρας. Αλλά οι παραλλαγές είναι ατελείωτες... Μια πολύ ωραία εκδοχή του είναι να γλασαριστεί με πλούσια σοκολάτα γάλακτος και στη συνέχεια να διακοσμηθεί με χρυσές πέρλες σοκολάτας, σαν μια μικρή γλυκιά κορώνα!

 

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Z+G.