Για το παγωτό φιστίκι: βλ. βασική συνταγή
Για τη σκληρή βάση: Μαλακώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε το μείγμα σε τσέρκι σε πάχος 1cm. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το ντακουάζ: Κοσκινίζουμε την πούδρα αμυγδάλου/φιστικιού με τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι. Κάνουμε μαρέγκα με το ασπράδι και τη κρυσταλλική ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονφί πορτοκαλιού και ομογενοποιούμε τα δύο μείγματα. Προσθέτουμε στο τελικό μείγμα την κρέμα γάλακτος. Απλώνουμε το μείγμα σε φύλλο σιλικόνης σε πάχος 2cm περίπου και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
Για τη γκρανέλα: Χτυπάμε τη ζάχαρη με τo βούτυρο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, το βάζουμε σε σιλπάτ. Ψήνουμε στους 165° για 8-10’.
Για το γλασάζ: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το deja φιστικιού και τη λευκή σοκολάτα. Ομογενοποιούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Mοντάζ: Γεμίζουμε μια φόρμα με παγωτό φιστίκι μέχρι τη μέση, βάζουμε ντακουάζ αφού το έχουμε κόψει λίγο μικρότερο από τη διάμετρο της βάσης και συμπληρώνουμε με παγωτό φιστίκι. Κλείνουμε τη φόρμα μας με τη σκληρή βάση και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Γλασάρουμε και διακοσμούμε με τη γκρανέλα.
Συνταγή: Νίκος Νερολαδάκης
Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα
Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος
Από το τεύχος 162 (Μάρτιος/Απρίλιος 2015) του περιοδικού Ζ+G.